Som brukligt är har Barracuda en extern kontroll för volymen och här märks det verkligen att Razer har tänkt igenom allt en extra gång. Många har säkert varit med om att dessa kontroller har en förmåga att vara i vägen titt som tätt, något som kan vara väl så irriterande. Detta problem har Razer eliminerat genom att konstruera en klämma på baksidan av kontrollen. Du kan helt enkelt använda den här klämman för att fästa kontrollen i din klädsel så att den inte riskerar att störa dig i spelandet. En synnerligen enkel lösning, men jag har personligen aldrig sett den förut och jag förstår verkligen inte varför.

Också den externa mikrofonen är en simpel men smart lösning. Tack vare att den kan sättas på och tas av vid behov kan du helt enkelt själv avgöra om du vill ha ett headset eller hörlurar. Nu är visserligen mikrofonen så pass liten att den inte stör nämnvärt när den inte används, men bara att ge oss valmöjligheten visar att de inte nöjer sig med att ligga bakom konkurrenterna, de vill ligga i täten och leda utvecklingen.

Fantastisk ljud från alla håll och kanter

En av Barracuda få svaga sidor är den något bristande basen som framträder när det är dags att lyssna på musik. Nu är upplevelsen långt ifrån dålig och för gemene man är ljudkvaliteten med all säkerhet fullt tillräckligt, men jämfört med ett par hörlurar i samma prisklass och som tagits fram med enbart musik i åtanke har de svårt att konkurrera.

Musik i all ära, men det här är ändå ett headset som ska glänsa när det används till spel. Barracuda stoltserar med 7.1 surroundljud och även om jag inte har tillräckligt känsliga öron för att höra skillnad på 5.1- och 7.1-ljud kan jag konstatera att ljudet i Razers nya headset är av högsta möjliga klass. Det headset jag normalt använder är ett par Medusa 5.1 Progamer Edition och även om de med enkelhet har stillat mina behov hittills är Barracuda ett par snäpp bättre.

För att testa kvaliteten på surroundljudet använda jag bland annat Unreal Tournament 2004 då det tillhör den kategori av spel som Barracuda är utvecklat för. Ett av de viktigaste "vapnen" i Epics förstapersonsskjutare är nämligen dina öron som om de används på rätt sätt hjälper dig att lokalisera din motståndare. Med mina öron omslutna av Barracudan blev detta lättare än någonsin och i det långa loppet leder detta tveklöst till fler vunna matcher. Även i spel där surroundljudet fungerar som en ren stämningshöjare håller det högsta möjliga nivå. Att vandra runt i Doom 3:s korridorer blir med välgjort surroundljud en helt annan upplevelse och rejält mycket mer skrämmande. Också Half-Life 2 drog nytta av Barracudans egenskaper och de kaotiska striderna mot trebenta Striders blev än mer intensiva och adrenalineggande. Titlar som Heroes of Might and Magic V och den gamla godingen Starcraft kunde av förklarliga skäl inte dra full nytta av Barracudans surroundljud på samma sätt men också i dessa presterade Razers headset så bra att inga avarter finns att rapportera.

Sammanfattning

Det finns egentligen bara en sak som talar emot ett köp av Razer Barracuda HP-1 - priset. Vill du inhandla ett par får du vara beredd på att lägga ut runt 1400 kronor och det är i värsta laget med tanke på att konkurrenternas surroundlurar ligger runt 700 kronor. Så är de värda 1400 kronor? Även om Barracuda HP-1 inte är perfekta kan jag bara besvara frågan med ett citat från Farbror Barbro: "Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet".