Nvidias 3000–serie

Dags att adressera elefanten i rummet, Nvidia Geforce RTX 3070 och 3080. I dagsläget är det svårt att få tag på kort, men inom en snar framtid antar jag att produktionskapaciteten kan möta efterfrågan och RTX 3070 och 3080 blir det nya vanliga bland datorentusiaster. Jag har själv sett begagnatmarknaden svämma över med grafikkort liknande det som sitter i den här datorn, och till priser som ingen hade kunnat gissa på för några månader sedan.

Hur påverkar det här Infinite X då? Egentligen inte så mycket just nu. Missförstå mig rätt, de nya grafikkorten är kraftfulla och prisvärda sett till 2080–generationen, men konsumenten som endast köper ett grafikkort är inte kundgruppen för den här typen av produkt. Det här är en designad plug and play-dator för den bekväme som vill köra en full uppgradering utan att behöva böka med att montera delar eller installera Windows. I dagsläget finns ej heller något liknande alternativ med Geforce RTX 3070 eller 3080.

Det går även att spekulera i att just modeller med 2080–kort kan komma att prisdumpas inom några månader när nya färdigbyggda speldatorer med RTX 3070 och RTX 3080 hittar ut på marknaden.

Kritik

Jag har genom recensionen anmärkt på lite rasslande från fläktar och lite coil whine, men jag tror det har sin förklaring i att jag har ett exemplar som varit ut på ett par testvändor innan mig alternativt har jag fått ett måndagsexemplar. Dessa problem antar jag inte representerar slutprodukten och är inget jag hakar upp mig på. Med hörlurar med stängda kåpor är det här inget som hörs heller.

En sak jag tycker MSI ska tänka på till framtida versioner är att inte dela upp SSD–disken i 50/50–partioner utan det är bättre att dela upp i till exempel 20/80, med Windows på 20 procentspartionen. Som exempel tog Red Dead Redemption 2 upp 25 procent av en partion. Trenden är ju dessutom att spelen ökar i storlek hela tiden, kanske behövs en större disk på nästa modell?

Till nästa modell skulle jag även se att MSI använder sig av 2 x 8 Gigabyte RAM istället för 1 x 16 eftersom datorn presterar bättre med två RAM–stickor än en, även om det ger samma minnesmängd.

Det positiva

Spelmässigt var det en fröjd att få testa datorn. I CS:GO kändes det som att den höga prestandan gjorde mig bättre än vad jag varit på länge, och förra helgen blev det en förlustfri lördag med sju raka vinster. I Valorant var upplevelsen snarlik. Rankade upp samt hade en 13 lång killstreak i deathmatch, som jag för övrigt vann överlägset. Det kan mycket väl vara en placeboeffekt av att ha ny hårdvara. Däremot bygger den här typen av spel på självförtroende och om en Intel Core i7 10700KF och Geforce RTX 2080 Super i en Inifinite X ökar mitt självförtroende och mina stats, så funderar jag inte mycket mer utan ger tummen upp.

Även spel som har krävande moment såsom Control och Red Dead Redemption 2 klarar datorn av galant, men hörlurar är att föredra eftersom fläktarna låter en del för att hålla grafikkortet runt 70–72 grader. En liten besvikelse att inte Control kunde drivas med allt på max och RTX high i 2560 x 1440 pixlar med konstant 60+ FPS, men har du en skärm med 1920 x 1080 borde det gå galant. I slutändan känns det ändå lyxigt att starta spel som Red Dead Redemption 2, maxa grafik och köra igång utan att behöva uppleva tydliga hack eller snegla mot FPS–räknaren. Det är något jag helt klart kommer sakna när jag återgår till min egna dator.

Slutklämmen

Som slutord så kan jag säga att det är en grym speldator som är snygg att titta på, smart placering av grafikkortet, lagom chassistorlek, bra prestanda och klarar nästan allt jag kastar på den. En liten miss med SSD–diskens uppdelning och storlek, där hade MSI kunnat bjuda till och haft en 2 TB SSD tycker jag. Insidan är konfigurerad så att det ska gå att uppgradera relativt enkelt med minimal förkunskap, undantaget processorn med vattenkylningen. Trots allt detta så hamnar Inifinte X tyvärr för MSI:s del lite i skymundan av Nvidias (och AMD:s) lanseringar av den nya generationen grafikkort och det stora prestandasprånget från 2080–serien, även fast MSI har levererat en genuint bra produkt.

+ Snygg design på chassit, smart med sidomonterat grafikkort
+ Stilig kabeldragning
+ Grymt flyt i alla spel med nästan maxade inställningar
+ Plug–and–play, bara installera launchers och börja spela


– Endast en RAM-sticka
– Uppdelningen av partionerna på SSD–disken

MSI Infinite X 10SE-662MYS kostar i skrivande stund cirka 28 000 kronor inklusive moms. Lägsta pris: