Våldtäkt ger Skyrim mature-märkning i USA

Medlem
Skrivet av uberpwnage2.0:

BTW SLUTA MED AFTONBLADET RUBRIKER TACK!

+1


signatur

Riktiga män dansar inte, de har råd att stå i baren..

Inaktiv

MEN TÄNK PÅ BARNEN!!!

Medlem

De säger det i en jävla dialog, det är inte så att när någon hör ordet "rape" börjar folk våldta varann.

Skrivet av Zkitz0:

Det med åldersgräns på spel tycker jag bara är löjligt kan inte folk fatta skillnaden mellan ett spel och verklighet så ska man inte spela.

Ja, man skulle ha något slags system som markerar hur olämpligt innehållet är för dessa personer med ofärdiga hjärnor, så att deras förmyndare fick hjälp att besluta vad dom får spela.

Oh wait....

Medlem

Vad konstigt att amerikanska ESRB pratar svenska

Medlem

PGI 17 Finns det i Sverige? trodde bara det var 16 och sedan direkt till 18.
I övrigt är det väl bra att man har åldersgräns osv, men det är väl lätt för en som har åldern inne sedan länge att säga. Bra med pepp inför det här nu.


signatur

Discogs: joary639
Twitter: joary639
Backloggery: joary639

Medlem

vad fick de andra elder scrolls för märning då? kanske inte var sån moralpanik vad gäller spel när de kom, men de borde väl också anses mature då.
Inte många filmer som får 18 år för att de refererar till våld eller våldtäkt om de inte är riktigt osmakliga och grova i sitt uttryck.

sen är ju frågan hur mkt märkningen påverkar i praktiken, men det kan väl vad bra att ha någon hjälp som förälder om man inte har koll på vad det är för spel man ger sin unge så man kan tackla det på ett bra vis, tydliggöra fiktion och verklighet

Medlem

Ja det var ju ESRP som gav Oblivion M-for mature märkning pga av en topless modell mod. De gav till och med Xbox versionen det även om det inte kan ha moddar i det.

Så de överdriver... som vanligt.

Avstängd

Så länge man kan döda och våldta civila så blir detta spel mer köp än BF3!

Vad några här tycker är ett problem förvånar mig. Åldersmärkningen existerar just för att upplysa om de vuxna teman som barn och yngre människor inte mentalt kan hantera moget, och då inte borde spela.


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Medlem
Skrivet av jiwn:

Så länge man kan döda och våldta civila så blir detta spel mer köp än BF3!

Ser ut att bli BF3 för din del..


signatur

Discogs: joary639
Twitter: joary639
Backloggery: joary639

Medlem

Vad är det där för skitrubrik? Ger självklart intrycket att någon de facto våldtas i Skyrim.


signatur

Memento Mori

Medlem

Ja för fan! Klockrent! Bra dom går sin egna väg istället för att göra om spelet till något som når ut till snoriga 15-åringar och därmed få mer pengar när det är fler folk som köper det.


signatur

All makt åt Stefan Löfven! Vår befriare!

Medlem

Lyfter påm hatten för Bethesda. Bra gjort, Vuxnare spel är välkommet.

Kuriosa: På medeltiden kunde en kvinna ses som giftasvuxen då hon var 13 år/ efter sin första mens. Frågan lyder; Vad hade Skyrim haft för åldersgräns år 1523?

Medlem
Skrivet av Per Strömbäck (Dataspelsbranschen):

-I USA har man traditionellt sätt ett starkt yttrandefrihetsskydd och genom det här prejudikatet är det fastställt att datorspel utgör ”speech”, säger Strömbäck.

Då försäljning av våldsamma spel till minderåriga inte begränsas enligt lag används istället idag ett självregleringssystem på marknaden både i USA och Europa. Det är ett branschinitiativ som inbegriper konsumentinformation och åldersrekommendationer, vilket inte ska förväxlas med lagstiftade åldergränser.

I USA är det organisationen Entertainment Software Rating Board, ESRB, som bedömer dator- och TV-spel, vilka spel som passar till vilka åldrar. Motsvarigheten i Europa är Pan European Game Information, PEGI. Åldersmärkningen är frivillig från utgivarens sida men stöds av alla större spelutgivare världen över.

Skrivet av Svensk författningssamling:

Bestämmelserna om underårigs omyndighet finns i 9 kap. föräldrabalken (SFS 1949:381). Den som är under 18 år (underårig) är omyndig, vilket bl a innebär att dennes rättsliga handlingsförmåga är begränsad. Syftet med begränsningen är att skydda den underårige mot följderna av ekonomiskt ofördelaktiga rättshandlingar. Enligt 6 § föräldrabalken är avtal som en underårig ingår på egen hand i princip ogiltiga. Från denna regel om inskränkt rätthandlingsförmåga finns undantag, bl.a. kan en underårig träffa avtal med bindande verkan om rätthandlingen företas med förmyndares samtycke. Regeln om begränsad rättslig handlingsförmåga har emellertid mildrats i både domstolars och nämndens rättspraxis genom att man vid vissa kontantköp har tolkat in ett underförstått samtycke (jfr t ex RH 1988:82 och ARN:s änr 1999-1495, 1999-4143). I dessa fall har det inte krävts ett verkligt och uttryckligt samtycke från förmyndarens sida, utan det har räckt att förmyndaren har gjort det möjligt för den omyndige att uppträda så att det ser ut som han/hon har haft tillåtelse att handla.

Det är inte mot lagen att sälja spel då det inte är en lagstiftad åldersgräns som står på förpackningen.
Men för en minderårig (typ 13-åring) att köpa ett spel som är PEGI märkt 18 år i sverige måste det finns samtycke från förmyndare och det är genom ren praxis ett företag kontrollerar att köparen tillåts spelet.
Så, i Sverige i alla fall, är det förmyndarens ansvar om en minderårig får tag i ett spel som är olämpligt för denne, inte butikens. Butiken är inte skyldig att kontrollera åldern och enligt föräldrabalken så kan butiken anta att föräldrarna samtycker en affär om "barnet" har kontanter till spelet. Om inte föräldrarna samtycker om ett inköpt spel, så kan köpet hävas. Vet inte om denna lag går över butikers rätt att neka återköp vid bruten förpackning.

Från 16års ålder har tonåringar rätt att använda sina EGNA intjänade pengar fritt (inom gränsen för lagen så klart, no porno for u ) som de kan fått genom t.ex. sommarjobb etc.

OBS. Detta är vad jag har hört och läst men jag har ingen juridisk utbildning så om jag träffat tiopoängare med allt kan jag inte svära på faktiskt så väntar jag på ett mail angående liknande fråga från konsumentverkets jurist, men det lär ta ett tag.

Inaktiv

Jag föreslår rubrikändring, vad sägs om:
"våldtäktschocken i massaker-spelet - barnförbjuds i USA
föräldrar: "grafiken är omöjlig att skilja från verkligheten""

Medlem

Sandman-perk och snitta barn som sover för XP ^^


signatur

Den som kan tala väl kan ljuga väl.

Skrivet av anon_98854:

Jag föreslår rubrikändring, vad sägs om:
"våldtäktschocken i massaker-spelet - barnförbjuds i USA
föräldrar: "grafiken är omöjlig att skilja från verkligheten""

haha klockrent!


signatur

3080, i9-11900F, DDR4 64GB

Medlem

Det blev ju ingen våldtäkt på game of thrones iaf, det är huvudsaken

Medlem

Skönt med vuxet tema och handling som inte är riktat mot barn.


signatur

Att spela elektroniska spel är inte en mänsklig rättighet.

12
Skriv svar