Kärnkraftsverk, här?

Kärnkraftsverk, här?

Dags att bli allvarlig.

Hela bensin/kärnkraft/förnybar energi-frågan är högaktuell i min omgivning, mest på grund av att ett nytt kärnkraftverk planeras cirka 60 kilometer från mitt hem. Insändarsidorna i de lokala tidningarna har redan i månader dominerats av anti-kärnkraftsinlägg. Situationen är ganska bisarr, först såldes inte tillräckligt med mark till kärnkraftsverket i det planerade området, sedan chockhöjde bolaget (Fennovoima, ägs av E.On) sitt bud och fick tag på tillräckligt med mark på ett annat ställe, flera kilometer bort från ursprungsplatsen. Nu planeras som bäst flera kilometer långa tunnlar för att transportera kylvatten från Östersjön. Orsaken till att bolaget i första taget blev intresserat av att etablera sig här är att de blev inbjudna av det lokala stadsfullmäktige, som ansåg att ett kärnkraftverk skulle öka sysselsättningen och inbringa mer skatt, fastän studier av andra kärnkraftsorter visar att ett kärnkraftverk minskar befolkningen och att de anställda ofta är högt utbildat folk någonannanstans ifrån.

Nu kommer den roliga delen: Alla kommuner nära kärnkraftverket är kända som jordbrukscentra. Här produceras mycket potatis, tomater, gurkor, paprika och spannmål. Även djuruppfödning är en viktig näring. Ni förstår ju själva hur eftertraktad mat från kärnkraftsorter är. Dessutom är det planerade området nära beläget inte ett utan två naturskyddsområden.

Bolaget rekommenderar att högst 200 personer ska bo inom en fem kilometers radie från kärnkraftsverket, trots att de menar att strålningen är ofarlig. Om detta tal ska hållas måste man både avfolka en del av den närliggande byn och förbjuda användningen av de hundratals sommarstugor som finns i området.

Sedan uttalar sig stadsdirektören (som är en tjänsteman anställd av fullmäktige) om kärnkraftsverket och menar att om inte fullmäktige godtar kärnkraftsverksplanerna kommer medlemmarna knappast att bli omvalda. Hon säger så om sina arbetsgivare!

Kafka hade inte hittat på en bättre historia själv.

/Wolf

#blogg


signatur

Wolf - nu även med bloggsmak. www.pcgamer.se/bloggar/vargyl

1
Skriv svar