Grim Fandango recension.

Medlem
Grim Fandango recension.

Då ska jag försöka mig på att recensera detta mästerverk inom äventyrs-genren.

I Grim Fandango spelar du som karaktären Manuel "Manny" Calavera, som i en papier-mâché och Noir version av The land of the Dead, en plats dit alla karaktärer kommer till när dom dör och beroende på hur dom levt i sitt tidigare liv, om dom får åka vidare. Ska sälja biljetter till andra avlidna själar för att de ska kunna ta sig vidare mot den eviga vilan.

Det finns ett flertal alternativ: att korsa The Land of the Dead via en sportbil, en båtresa, eller The number Nine: Ett tåg som korsar The Land of the Dead på 4 minuter istället för 4 år. Mannys första kund i spelet, Celso kvalificerar inte för något av de tre alternativen, och Manny erbjuder Celso en glamourös resa på "The Excelsior line", en käpp med inbyggt kompass. Manny måste sälja nog med paket för att få köpa sin väg fri för att själv åka bort från the land of the Dead. Men på grund av sitt tidigare, uppenbarligen ganska dåliga liv så är han för tillfället fast på ett kontor, tvingad att sälja åkpaket till andra själar. Och det är här vi börjar Mannys äventyr.

Glottis

Spelet har en uppsjö karaktärer, som demonmekanikern Glottis, vars passion är att fixa/trimma bilar, han blir senare Mannys första vän, och senare i spelet kollapsar Glottis eftersom att han varit borta från bilar och motorer för länge. Domino som är Mannys rival när det gäller att sälja åkpaket och som är väldigt retsam av sig. Samt Bruno en grinig själ som Manny (utan uppsyn av sin chef) packar ner i en låda med packningskum, och skickar iväg på resan runt The Land of the Dead. Don Copal är Mannys chef på Department of Death och säger jämt att Domino säljer fler och bättre åkpaket än Manny, men då bestämmer sig Manny för att sabotera lite för Domino för att jämna ut oddsen. Detta är dock bara ett fåtal exempel på karaktärerna i spelet.

The Calavera Café

Manny har inga som helst planer på att stanna som en agent åt the Department of Death (tidigare nämnda kontor),då han upptäcker en konspiration mellan sin chef, Don Copal och en man vid namn Hector Lemans. Då Manny bestämmer sig för att han ska nysta upp konspirationen inom DoD så blir han inlåst i ett skjul av en onämnd karaktär och senare utsläppt av ledaren för Lost Souls Alliance, Sal, efter att ha bevisat sitt förakt mot DoD och det dom sysslar med.

Manny går sedan med i LSA för att börja motarbeta DoD bland annat medelst brevduvor som ska sprida budskapet om LSA´s motstånd till andra rörelser.

Manny

Spelet erbjuder varierande miljöer, från en enslig skog till ett rum för framställning av packningsskum och en restaurang som kallas The Calavera Café för att nämna några, och det är helt klart en av spelets styrkor tillsammans med den suveräna dialogen som kan innefatta popkultur skämt, referenser till Lucasarts tidigare spel och en massa annat.

Art Deco stilen på hela spelet ger det en grafisk stil som har svårt att åldras samtidigt som det var annorlunda för sin tid.

Grim Fandango får 97% av 100%

+Berättelsen
+Karaktärerna
+Miljö variationen
+Dialogen

-Vissa kompatibilitetsproblem med moderna datorer.

Detta var då mitt försök till speljournalism, kom gärna med förslag på saker som kan behövas förbättras samt kritik.

#blogg

1
Skriv svar