"Comfort food" spel

Medlem
"Comfort food" spel

I dessa tider när man ska stanna hemma och socialisera så lite som möjligt ges ju mer tid för annat. För långa promenader, bokläsande, självanalys, yoga, men framförallt mer spelande. I dessa tider är det just mys eller comfort spel jag är ute efter. Spel som inger samma typ av känsla som en varm filt eller en riktigt go kram. Ett spel som får mig att känna mig trygg. Spelen som ger den känslan för mig är inte på något sätt låsta till specifika genrer, eller svårighetsgrad, längd, grafisk stil, etc. Dark souls är exempelvis ett sådant spel för mig, som trots alla hot, död och grådaskiga texturer är som att sippa på varm choklad. Det är sällan den känslan växer fram när jag tar mig an ett nytt spel. Den känslan kommer snarare från att spela mina favoritspel, spel som får mig att titta bakåt till olika perioder av mitt liv, till enklare tider, tider där jag inte behövde funderade kring om jag hade tillräckligt med Kidneybönor i mitt skafferi. Nostalgi är nyckelordet. Alla har vi våra spel som bär med sig den varma, goa, mysiga kraften nostalgi. Nedan finner ni spelen som jag håller hårt om hjärtat och som jag kommer säkerligen kommer götta ned mig i under den närmsta framtiden. Det är alltså min och inte på något sätt den korrekta listan. Dela gärna med er av era egna comfort food spel som ni tar er an under dessa tråkiga tider;)

Final Fantasy X
FFX var det första spelet som greppade taget om mig och vägrade slappa taget innan dess credits började rulla. Något som tog mig 133 timmar. Det var en resa jag aldrig kommer glömma, allt ifrån det edyga introt, den magiska världen, musiken, karaktärerna man träffade och relationerna som skapades, allt, allt är bara så jävla mysigt. En fantastisk blandning av genuint fina scener, cringiga dialoger, skurkiga skurkar och trasiga familjeband. Det spelar ingen roll hur depp jag är, FFX får mig alltid på bättre humör.

Uncharted 2
Jag kan inte vara ensam om att se Uncharted serien som ett perfekt sätt att bekämpa virus och dåligt väder. Jag känner mig alltid så cool när jag hoppar runt och utför dessa omöjliga actionerna med sådan lätthet. Hjälper den charmiga, sympatiska och klipska Drake att fimpa 1000 fiender, något som varken berör honom eller mig. Det är tajt, snyggt och kommer aldrig bli tråkigt att köra igenom Uncharted serien igen och igen och igen och igen. Framförallt 2:an, ren och skär perfektion under en tid då Third person action adventure genren nådde sin höjdpunkt, och på just toppen stod Uncharted 2, vilket det gör än idag enligt mig.

Onimusha 2
"Onions have layers." Ja, Shrek skulle lika gärna kunna prata om Onimusha 2 som sin egen art. För visst finns det massor av lager och kärlek inkört i detta spel, och varje lager hjälper till att hela alltet fantastiskt lökigt. Det har ett nästintill souls liknande stridssytem och riktigt bra boss och fiende design samt variation. Men det som gör det speciellt för mig är den urdumma storyn, rockford ostiga dialogen och voice overn som är så är så dålig att den är mästerlig. Det bästa är att spelet tar sig själv på riktigt stort allvar. Hade det inte varit för det skyhöga produktionsvärdet hade detta spelet bara varit dåligt. Istället blev det alldeles, alldeles underbart. Gör er själva en tjänst och spela igenom denna spelserie om ni inte gjort det än. Lökig magi!

Psychonauts
Vad får man om man mixar Tim Burton, Mario 64 och den mänskliga hjärnan. Psychonauts är svaret! Ett skruvat, mysigt, banbrytande och hjärtskärande plattformsspel där man far in i olika trasiga individers hjärnor och bekämpar deras inre demoner. Det är ett spel som sprudlar av kreativitet, variation, galenskap och halvdassig plattformsmekanik. Med Psychonauts skapade Tim Schafer och Double Fine ett spel som inte räds för att vara annorlunda, bryta plattformskonventioner, de gick sin egen väg och formade något bra och unikt. En spicy varm choklad.

Skribent

Mitt myspys-spel nummer ett (och mitt favoritspel alla kategorier) är helt klart Final Fantasy IX. Atmosfären är störtskön och karaktärerna härligt stereotypiska och klassiska. Musiken är det bästa som komponerats i spelsammanhang. Jag blir extremt lugn av att lira nian.

FM-guru

Klassiska peka-och-klicka äventyrsspel är i mina ögon riktiga "feel-good"-spel. Grim Fandango och Monkey Island-spelen ligger i bräschen där. Beyond Good & Evil är ett annat spel med oerhört hög mysfaktor.

Medlem
Skrivet av Jonny Myrén:

Mitt myspys-spel nummer ett (och mitt favoritspel alla kategorier) är helt klart Final Fantasy IX. Atmosfären är störtskön och karaktärerna härligt stereotypiska och klassiska. Musiken är det bästa som komponerats i spelsammanhang. Jag blir extremt lugn av att lira nian.

Kunde inte hålla med mer! FFIX är myspys deluxe. Den urgulliga designen och härliga karaktärsgalleriet får det hela att bli riktigt magiskt. Även om det har en hel del obehagliga scener och tragedier på Shakespeariansk nivå, innehåller hela äventyret ett sorts lugn.

För mig står sig Vivi som en av FF-seriens absolut bästa karaktärer. Zidane är en sån frisk fläkt efter emoiga Squall med.

Medlem
Skrivet av Sisyr:

Klassiska peka-och-klicka äventyrsspel är i mina ögon riktiga "feel-good"-spel. Grim Fandango och Monkey Island-spelen ligger i bräschen där. Beyond Good & Evil är ett annat spel med oerhört hög mysfaktor.

Peka och kllicka genren är i stor utsträckning goa feel good spel. Allt som Tim Schafer varit involverad i är feel good enligt mig, även bl.a Broken Sword, The little Acher. Det är också varför jag diggar Psychonauts så mycket. För mig är det som ett point and click spel men med plattformsmekanik och större frihetskänsla.

Chefredaktör

Doom 2 (och 1) kommer alltid vara min snuttefilt. Det är verkligen dags för en genomspelning.


Din vänlige kvartersspindel - följ mig på Twitter

Backloggens befriare

StarCraft: Brood War
Age of Empires I + II + Expansioner
Heroes of Might and Magic-serien
Diablo 2: Lord of Destruction


All makt åt keffkebab - backloggens befriare

Farornas Konung

DayZ
Fallout4

Backloggens befriare
Skrivet av JonseredRocks:

DayZ
Fallout4

Jag som trodde att det var Goblin Commander!


All makt åt keffkebab - backloggens befriare

Ambassadör
Xbox

Mass Effect. -Det räcker med menymusiken så är jag hemma.


Jump in.

Backloggens befriare
Skrivet av Mortaigne:

Mass Effect. -Det räcker med menymusiken så är jag hemma.

Funderade också på att ta med det, men lät bli då jag spelat det för lite (enligt mina mått iaf) för att kvalificera.


All makt åt keffkebab - backloggens befriare

Medlem

Bara spelat lite men animal crossing verkar vara riktigt mys, stardew valley är ju samma. Typ alla super mario spel

Divinity 1&2 är rätt bra med där med turnbased combat som kan pausas när man vill och massa bra dialog.

Medlem

Snuttefiltsspel for mig är sådana jag har spelat åtskilliga gånger förut, så att de är mig lika bekanta som insidan av mina kalsonger (men gärna mer upphetsande).

Mass Effect (det första, RenFemShep), Morrowind, Skyrim, Heroes of might and magic 3, WarCraft 2. Kanske börjar även Last of us och Horizon Zero Dawn kvalificera sig vid det här laget.


När jag växte upp lyssnade jag mycket på Blümchen och Rollergirl. Jag tror att det har format mig som människa.

Medlem

Diablo 2: massa fina minnen från yngre och bekymmersfria dagar. Spelade med min bästa vän i två olika rum hemma hos honom (för han hade adsl medans vi bara hade 56k) och satt och ropade till varandra för vi hade inga headset med mic. Baalruns, tradegames, hitta bra runor och items etc. Spelar fortfarande men är inte aktiv på B-net längre men spelar istället singleplayer med lite moddar. Är som att återuppleva allting på nytt igen.

Dark Messiah of Might and Magic: sparka orcher på spikar? hur kan inte det vara mysigt?!?!

Portal: bara ett bra spel med lite gött gameplay och någon tankenöt.

Usch, nu blev jag sådär nostalgisk och sugen på att spela...


Submission is for the weak

Medlem

Settlers: Rise of an Empire
När det slår över till vinter och man ser sina invånare tända ljus i fönstren, frysa och baka bröd, eller när isen äntligen smälter och fiskegubbarna får årets första fångst efter en lång och ihållig vinter kan jag inte annat än att njuta. Mysfaktor deluxe.

The Binding of Isaac: Rebirth + expansioner
Världens bästa roguelite med oändlig speltid. Spelet i sig kanske inte är så mysigt, med blod, piss och bajs varvat omvarandra och otaliga monster som vill ha ihjäl dig. Men det är något inom mig som omsluts av trygghet och sinnesfrid när man står där i första rummet utan några som helst uppgraderingar redo att ta sig an en ny utmaning. Verkligen terapi för min själ.

Civilization V + expansioner
Lite samma som Isaac, att starta upp ett nytt spel och ge sig ut på upptäcksfärd är något alldeles extra som verkligen stryker mitt strategi-ego medhårs.

Warcraft 3: Reign of Chaos
Ett av mina allra första minnen från RTS-genren och ett spel som jag återvänder till minst en gång om året, gärna flera. Att mysa runt i Human-kampanjen med en naiv och rättfärdig Arthas som bara vill sitt folk väl är nog topp 3 upplevelser i alla spel, någonsin.


Fractal Design R4 | MSI Geforce GTX 1080 Ti 11GB | Corsair 16GB DDR4 3200 MHz CL16 Vengeance | MSI B350 Tomahawk | EVGA GQ 650W | AMD Ryzen 7 1700 3.7 GHz | Samsung 850-series EVO 500GB

Medlem

Resident Evil 2. Fan vad många gånger jag har kört det nu, och enda anledningen att jag har kvar min PS Vita.

Min Sambo brukar mobba mig med "Varför köper du andra spel, du spelar ju bara RE2 ändå?"

Det hjälpte inte heller att jag förra året spelade Remaken massa, och äger allt man kan till Resident Evil 2 brädspelet


Videomupp

Medlem
Skrivet av 4liv3:

The Binding of Isaac: Rebirth + expansioner
Världens bästa roguelite med oändlig speltid. Spelet i sig kanske inte är så mysigt, med blod, piss och bajs varvat omvarandra och otaliga monster som vill ha ihjäl dig. Men det är något inom mig som omsluts av trygghet och sinnesfrid när man står där i första rummet utan några som helst uppgraderingar redo att ta sig an en ny utmaning. Verkligen terapi för min själ.

+ 1. Vågar inte titta hur många timmar jag har i Steam på detta spel. Och ändå har jag inte ens låst upp alla karaktärer... Detta spel måste ha en av de värsta "bara en runda till"-momenten i spelhistorien!


Submission is for the weak

Medlem
Skrivet av Kleptomaniac:

+ 1. Vågar inte titta hur många timmar jag har i Steam på detta spel. Och ändå har jag inte ens låst upp alla karaktärer... Detta spel måste ha en av de värsta "bara en runda till"-momenten i spelhistorien!

Haha ja det är sjukt beroendeframkallande, och efter nästan 900 timmar hittar jag fortfarande nya kombinationer.
Helt galet vilket välpolerat och genomtänkt spel det är.


Fractal Design R4 | MSI Geforce GTX 1080 Ti 11GB | Corsair 16GB DDR4 3200 MHz CL16 Vengeance | MSI B350 Tomahawk | EVGA GQ 650W | AMD Ryzen 7 1700 3.7 GHz | Samsung 850-series EVO 500GB

Medlem

När jag vill ta det lugnt brukar jag spela spel som Cities xl, Planet coaster, the sims eller minecraft.

Medlem

Civilization V, bara en runda till...


Even a broken clock is right twice a day

Alla Super Mario, Donkey Kong och Yoshi spel. Open world spel som RDR och GTA funkar också bra.

Medlem

Diablo 2
Phantasy Star Online

...Är två spel jag verkligen kan gosa ner mig framför.


Det finns tre bra vad faan
- Vad faan är planen för idag?
- Vad faan är jag har skjutit upp som behöver bli gjort!?
- Vad faan, nu skriver jag en checklista för dagen!

Håller med ang. "Uncharted"-spelen. Funkar alltid, sedan är det kul att jaga achievements.


FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

Intressant att du nämner Dark Souls. Jag älskade spelet men det var helt annat än "comfort" för mig. Då det var extremt svårt och väldigt oförlåtande behövde man fokusera för att inte göra onödiga tabbar.

På så här rak arm säger jag Spyro-trilogyn. Var hur mysigt som helst att köra genom spelen på PS4.


I'm like you, I have no name.

1
Skriv svar