Betyg på FZ

FZ:s recensioner ackompanjeras av betyg. Vi använder en femgradig skala, där 1 är lägst och 5 är högst. Det här betyder de olika stegen.

5 Mästerligt! En odödlig klassiker som kommer hålla i åratal efter att betyget satts.
4 Mycket bra! Om ett spel eller en produkt får detta betyg gör det något extra.
3 Bra Tilldelas spel eller produkter som levererar vad som kan förväntas av dem.
2 Tveksamt Inte riktigt godkänt, endast anhängare eller okritiskt lagda bör överväga köp.
1 Dåligt Tveksamt om ens ett rea-pris är skäl nog att plocka fram pengarna.

FZ använder i största möjliga utsträckning recensenter som är insatta i det som testas eller recenseras. De gör kompetenta bedömningar som hjälper dig att hitta rätt bland spel och hårdvara. Att bedöma spel är i stor utsträckning tyckande, och i slutändan är spelrecensioner och spelbetyg alltid tyckande (i motsats till matematiska sanningar). Med det sagt är vårt mål att ge dig en så bra bild som möjligt av det vi skriver om.

Men, spel X fick ju samma betyg som Y, då måste de vara exakt lika bra!?

Spel kan bjuda på så väldigt olika upplevelser och ibland kan det tyckas märkligt att exempelvis ett enkelt mobilspel får lika högt (eller lågt) betyg som en AAA-titel. Detta är i vår värld inga konstigheter då spel måste bedömas utefter deras egna förutsättningar.

Jag har minsann sett halvbetyg när jag surfat runt på FZ, vafalls!

Ja, en gång i tiden använde vi också halvor (exempelvis 3,5) men det slutade vi med för massor av år sedan. Livet går vidare. I de gamla artiklar där halvor används har nu istället ett + (3+ som exempel).

Jag tycker att en femgradig skala är underlägsen en tiogradig (eller hundragradig, eller 1337-gradig!)

Vi tycker att fem grader funkar alldeles utmärkt när man ska göra något så klumpigt som att sätta en siffra på en i grunden subjektiv upplevelse. Dessutom råder det grav inflation bland 10- och 100-gradiga skalor där i princip allt under 7 eller 70 är dåligt. Vi ser inget behov av att ha 69 grader av hur dåligt ett spel är. Och helt ärligt, i slutändan måste du läsa texten för att få en bild av hur recensenten ser på ett spel.

Medlemmarnas recensioner på FZ

Samma betygsskala används i "Medlemmarnas recensioner" som för recensioner skrivna av oss på redaktionen. Detta för att undvika oklarheter om vad ett visst betyg betyder, beroende på om avsändaren är skribent eller medlem. Istället skiljer sig utformningen av betyget i en forumrecension från det som syns i redaktionella recensioner.