"Kingdom Come kommer tillbaka!"

Kingdom Come kommer tillbaka! Sex år efter releasen av originalet (recension) har tjeckiska Warhorse bekräftat en uppföljare. FZ har förhandstittat, och nu är det dags för oss att löpande samla allt du behöver veta om uppföljaren: Kingdom Come: Deliverance II.

När släpps Kingdom Come 2?

Kingdom Come 2 släpps i år. En puss på det!

Redan i år. Japp, Warhorse förkunnar att deras uppföljare får release redan under 2024. Det är en helt annan strategi än den man tog till i föregångaren, men då var å andra sidan en Kickstarter-kampanj aktuell. Den här gången säger man självsäkert att vi kommer spela Kingdom Come 2 innan 2024 blir 2025. Exklusive eventuella förseningar...

På vilka format spelar jag det?

Pc, Playstation 5 och Xbox Series X|S gäller i dagsläget. Saber tog flera år efter originalets release till svart magi när de portade ettan till Switch. Favorit i repris? Switch 2, tack!

Och spelmotorn...?

Cryengine återigen. Warhorse har vanan inne och tycker ettan åldrats väl i motorn.

Trailer-tajm!

En trailer har det blivit – hittills. Inte särskilt rik på gameplay, men mer kommer garanterat. Dessutom har Warhorse visat spelet i skuggan av Kuttenbergs katedral. Filmer undertill.

Henrys resa fortsätter

Kingdom Come: Deliverance II är en rak uppföljare. Vi reser med andra ord återigen till 1400-talets Böhmen och löftet om en realistisk skildring av verklighetens medeltid. Henrys saga fortsätter. Smedlärlingen vars liv var utstakat men som via en tragedi fick ett annat öde. I stället blir Henry en riddare i vardande – med möjliga stråk av bard och tjuv. Rollspel, du vet.

Vad som var banditkäbbel i små hålor har i tvåan svällt till problem på kungars nivå. Berättelsen hålls fortfarande bakom lås och bom, men sir Hans Capon – som bygger på en verklig person – agerar återigen en solig kontrast till Henrys ibland mer mörka sinne. Och äventyret tar den dynamiska duon till en annan huvudrollsinnehavare: staden Kuttenberg.

Meltida metropolen Kuttenberg

Kuttenberg blir en storstad, som sig bör.

Kuttenberg (Kutná Hora på tjeckiska) är en faktisk stad och ett nav i medeltidens Europa. Warhorse menar att samtidigt som staden är uppföljarens stora steg, så är det också en utmaning.

Silvergruvorna, som staden byggts kring, spelar en central roll även i spelet. De flesta som bor i staden – adel som pöbel – har en koppling till gruvorna. Soliga torg och den karaktäristiska katedralen, vars existens beror på silvret, ser vi också. Rikedomar som ska komma att vara en förusättning för andra tjeckiska städer, så som Prag sju mil bort.

Warhorse understryker att det vackra och soliga är viktigt, då det återspeglar verkligheten. Vi är vana vid medeltida skildringar med stinkande lera och dödlig pest, men intrycket här är ljust. Det ser vi inte minst i Kuttenerg omgivande natur med stilla tjärnar och djupa skogar. Men, på tal om pesten: benkyrkan med sina uppemot sjuttiotusen skelett hoppas vi på att få se.

Pestens tid? Eller (bugg)festens tid?

Ett orosmoln är förstås spelets releaseskick. Kingdom Come 1 är hyllat, men också ökänt för sina många barnsjukdomar. Warhorse säger segervisst (förstås) att man den här gången kommer göra spelet så som "det borde varit från början, men som vi inte kunde göra då." Man inledde resan med originalet med ett tiotal personer och idag är studion 250 man stark. Det, tillsammans med rutinen från originalet, borde bädda för något helare. "Borde".

Medeltida pangpang

Löftet är att striderna ska vara lika tunga som då, men samtidigt mer lättillgängliga. De ska dessutom vara rikare, då ett armborst och ett tidigt handeldsvapen spelar vapenroller. Så mycket gameplay har vi hittills inte sett men klart är att det tunga och realististiska svingandet i förstaperson är tillbaka. Nu ska bara balansen mellan realism och spel klaffa.

På samma gång fortsätter Kingdom Come 2 kila stadigt med andra genrer och idéer. Henry kan snacka sig ur problem, han kan agera inbrottstjuv och därmed riskera att få sitt rykte svärtat. Det märker du inte minst på hur npc:er reagerar på dig och dina handlingar.

Kingdom Come: Deliverance II släpps 2024. Vi har hittills bara fått ett tillkännagivande med tillhörande trailer men räknar med mycket (mycket!) mer inför releasen senare i år.