Först vill jag säga att jag tycker att #Mionix prylar har stil, på det där sättet att man tittar på dem för att se att de är något extra. Ungefär som att titta på en BMW som andas lyx och pengar utan att pråligt försöka visa det. En beskrivning som passar även på Zibal 60. När man börjar använda tangentbordet märker man att detta inte är något plastigt sportåk utan en lyxbil, och dessutom närmast en bepansrad sådan med stålram och mekaniska tangenter.

De mekaniska tangenterna är av modell Cherry MX Black som har linjärt motstånd, vilket ger tangenterna en lite mjukare känsla än exempelvis de mer taktila blåa eller bruna switcharna som ger mer distinkt kontakt och dito klickljud. Vilka man föredrar är en smaksak, personligen tycker jag att linjär design är att föredra eftersom det blir lite tystare och mjukare. Anslagsdjupet är fyra millimeter till botten, men tryckningen registreras redan vid två millimeter. Det gör att det räcker med 55 grams tryck för att registrera en tryckning, men lite över 67 för att nå ner till botten. Den skillnaden ger en trevlig respons. Enligt Mionix ska varje switch klara 50 miljoner nedtryckningar (vilket motsvarar drygt 575 dagar dygnet runt-tryckande med en tryckning per sekund. Sedan kan du gå vidare till tangent nummer två...) vilket jag inte har testat i praktiken.

Handledsstödet kan plockas bort om du inte tycker om det.

Tangenterna är bakgrundsbelysta med individuell grön LED-belysning på ett väldigt trevligt sätt. Det går att justera ljusstyrkan i tre nivåer, en detalj jag tycker visar att Mionix har tänkt lite extra. Du kan välja om du vill att belysningen ska vara helt avstängd, hela tangentbordet upplyst eller enbart WASD-tangenterna.

Om man vill ha en massa extrafunktioner letar man i det närmaste förgäves på Zibal 60. Det enda extra som står att finna är att funktionstangenterna extraknäcker med styrning av multimediefunktioner och justerar tangenternas bakgrundsbelysning. Det finns även en inbyggd USB-hubb med två portar på baksidan, samt genomgångskontakter för lurar och mikrofon. Det sistnämna är dock mer att klassa som bekvämt än en funktion. Men avsaknaden av en massa extrafunktioner medför också en fördel. Inga drivrutiner. Anslut, använd – det kan inte bli lättare än så.

Baksidan på tangentbordet erbjuder två USB-portar och ljudportar.

Det du behöver ansluta till datorn om du vill ha all funktionalitet är ljudsladdar och två USB-sladdar (en för tangentbordet, en för hubben). Samtliga är placerade i ett vävt hölje, vilket ger sladden diameter och styvhet likt en anakonda som svalt ett spett. Det går att böja sladden, men det är tur att tangentbordet väger så mycket som det gör, annars hade sladden flyttat det.

Sladden är tjock som en anakonda, men annars enkel att ansluta.

Hur mycket jag än tycker om detta tangentbord kommer jag inte byta till det permanent, och det finns en god anledning till det. Jag använder mitt tangentbord till allt möjligt, 8-12 timmar varje dag, och givetvis inte enbart för spelande. Zibal 60 skulle passa mig utmärkt, bortsett från att jag kanske hundra gånger varje dag använder vänstra Windowstangenten för att starta och växla mellan program. Och vad har Mionix gjort? De har plockat bort denna systemtangent, och ersatt den med ”Mionix Action Key” som styr multimediefunktioner, tangentbordets bakgrundsbelysning och en del annat. Vilket skjuter hela mitt invanda användande i sank. Jag vet, Windowstangenten används ytterst sällan i spel, men att plocka bort en systemtangent är lika mycket hjärnsläpp som att flytta mellanslag eller plocka bort F12. Använder du aldrig vänster Windowstangent drabbas du inte, jag däremot drabbas stenhårt och Mionix erbjuder inga alternativ.

Vafalls, Windows-tangenten är bortplockad och utbytt mot en hemmagjord specialtangent.

Zibal 60 är ett otroligt skönt tangentbord, det känns gediget, och har inte en massa krimskramsiga extrafunktioner utan satsar på kvalitet rakt igenom. Så varför får det inte en femma i betyg? Dels för att 1500 kronor är ett väldigt högt pris, men den största enskilda faktorn i min betygsättning är den bortplockade Windowstangenten. Om du inte använder den ska du försöka ta första bästa chans att klämma på detta tangentbord. Det kan kanske vara din önskedröm som går i uppfyllelse. Personligen kan jag däremot inte ge maxbetyg till ett tangentbord jag inte kan använda utan att behöva lära in ett nytt användarmönster.

Switchar: Cherry MX Black, guldpläterad switchmontering
Slagdjup: 2 millimeter för registrering, 4 millimeter till botten
Anslagsvikt: 60 gram
Beräknad livslängd: 50 miljoner tryckningar
Rollover: Sex tangenter
Bakgrundsbelysning: Grön. Av, på och WASD. Tre ljusnivåer.
Sladdlängd: 1,55 meter
Portar in: 2 x usb 2.0 (tangentbord + till usb-hub), ljud, mikrofon
Portar ut: 2 x usb 2.0, ljud, mikrofon
Mått: 44.4 x 20.6 x 4.4 centimeter
Vikt: 1,56 kg
Chassi: 1,6 mm tjock stålram
Pris: 1500 kronor