Det här blir det första konsolgenerationen i modern tid där hårdvaran uppgraderas snarare än byts ut. Microsoft avtäckte Project Scorpio på årets E3-mässa och med största sannolikhet kommer Sony visa upp Playstation Neo i september.

Båda utlovar mer kraft till utvecklarna, samtidigt som spel kommer fungera på både gamla och uppdaterade konsoler. Patrik Söderlund, en av högsta cheferna inom EA, säger sig vara exalterad inför detta i en intervju med Gameinformer.

– Jag tycker det är en intressant infallsvinkel. Vi har inte sett uppgraderingar sedan Mega CD år 1991 [..] Hela idén med att hålla ekosystemet skalbart och intakt är rätt.

Han menar också att mer kraft både är en gåva och en utmaning. Det går alltid att skala upp saker som upplösning och effekter men det blir komplicerat när nya designbeslut måste tas.

– Vill du ha fler spelare i multiplayer? Vill du ha djupare AI? Vill du ha mer avancerad fysik? Vill du ha mer saker som händer på skärmen? Det är då det börjar bli lite svårt och man måste börja ta beslut.