Det viskas om Dean Hall, den Bohemia-anställda ex-soldaten som snickrade ihop DayZ-modden och sålde på egen hand i runda slängar en miljon nya Arma 2-spel. Ingen av de jag talar med på företaget verkar ha kunnat förvänta sig framgången Day Z – även om de alla uppskattade spelet.

– Men självklart är vi tacksamma för vad Day Z gjort för Arma-försäljningen, skrattar min namnlöse Bohemia-guide.

Men nej, inte en zombie så långt ögat kan nå.

Frågan är, naturligtvis, vad DayZ-försäljningen kommer innebära för Arma 3. Varumärket har gått från att innebära något av det mest nischade och smala i sin genre till att vara en realistisk ingång i en (någorlunda nyvinklad) zombievärld. Alldeles oavsett att Bohemia nu kommer släppa ett fristående DayZ-spel är risken nämligen stor att det faktiskt kommer innebära nytänkande. Jay Crowe, creative director på Arma 3, har tidigare avslöjat att många i utvecklingsteamet hittat ny inspiration i arbetet med spelet efter framgångarna med DayZ. Modden ska också ha understrukit ett par av de problem Arma-spelen släpat på, och fått teamet att ta sig an dessa med förnyad energi. Men vad kommer detta innebära i praktiken?

Stjärnhimlen är mer än en glittrande kuliss.

Det jag får spela av Arma 3, och det Bohemia själva gärna vill trycka på, är till stor del teknologiska förbättringar. Jag får testa en nattbana där linseffekterna från fordonslyktor spretar snyggt, där fullmånen ger upphov till långa skuggor och där lägereldar ger ett dynamisk ljus som tidigare varit omöjligt att visa upp i de här spelen. Under vattnet bryts solljuset genom den krusade ytan, och en helikoptersiluett förvrängs mot en klarblå himmel. Uppe i bergen ser jag längre än jag någonsin lyckats göra i ett Arma-spel.

Läran om fysik

Utöver de rent visuella förbättringarna som mer än tre års arbete och generella tekniska framsteg innebär har Bohemia också förbättrat fysiken i spelet. Något man demonstrerar genom att låta mig på tid köra ett pansarfordon genom en utstakad bana. Fordonet kränger kraftigt i kurvorna, dunsar tungt ner i marken efter ett hopp och sladdar genom en grusig kurva. Bohemia-representanten visar stolt upp nya tillägg som gjorts i förarhytten. Min karaktärs händer rör sig när jag svänger, små monitorer och backspeglar visar det de borde göra. Ragdoll-systemet har fått sig en rejäl genomgång. Kroppar påverkas av explosioner på ett sätt som känns rimligt. Det här gäller också under vattnet. Jag ser fiendedykare som tappar sina vapen och själva långsamt svävar ner i de mörka djupen. Små detaljer som tillsammans blir till en trovärdig enhet.

Arma 3 imponerar i såväl stort som smått. Detaljer och skala går hand i hand.

Stjärnhimlen är en sådan där liten detalj som kan göra stor skillnad. Stjärnornas positioner är baserade på irl-information, vilket gör att du kommer kunna navigera utifrån stjärnorna. Min guide pekar ut polstjärnan för mig innan vi smyger vidare i mörkret. Jag får testa ett par glasögon för mörkersyn. Kombinerat med en vapentillsats som är en slags infraröd laserpekare enbart synlig för de med mörkersyn kan jag kommunicera med, och peka ut fiender för, mina soldatkollegor. Problemet är att fienderna själva också kan se de tunna ljusstrålarna genom det neongröna nattmörkret.

Det är mer än tydligt att Bohemia siktar på att göra en fullvärdig uppföljare, minst lika mycket för de redan insnöade skrivbordsmilitärerna som de som upptäckt serien tack vare DayZ. Och ärligt talat, vem skulle inte vilja spela mer av ett snyggare, snabbare och större Arma 3?