Gammal teknik i ny skrud

Jo, jag går runt i en ganska vid cirkel och utför mina handlingar. Det låter – och är i grunden – föga underhållande. Men eftersom Bioware strösslat cirkeln med filmiska tillika dynamiska sekvenser glömmer jag bort det primitiva upplägget. Det kan handla om att hjälpa en grupp skadade padawans, vilket i sig inte låter som något sensationellt. Men när samtliga av mina uppdrag i tur och ordning avbryts med underhållande och oväntade sekvenser glömmer jag med ens bort att grundpelarna är ganska dammiga och traditionella.

Med kraftens hjälp kan du blåsa motståndarna - rejält.

Visst känns upplägget av questandet igen. Vi har sett det både en, två och tjugo gånger. Det jag istället tar med mig efter mina sex timmar är hur uppdragen presenteras. En röd tråd löper klar och stark längs min väg och det är omöjligt att som Star Wars-geek inte bli betuttad i historien. Jag tar mig vidare till jediorderns tempel där jag möter min läromästare, Yuon Par. Efter att jag – helt frivilligt ska tilläggas – tagit några ytterligare lektioner i kraftens ädla konst beger jag mig mot en grotta. I de mörka och ogästvänliga stenhallarna bor en mer än våldsam eremit. Inte bra. Han ryktas ha stulit ett hologram och besitta en inte alltför mager fascination för kraftens mörka sida. Mindre bra. Efter konfrontationen rasar hela grottan samman. Direkt obra.

Det tåla att upprepas: sith är coolare än präktiga jediriddare.

På den vägen fortsätter det. Innan jag lämnar Tython har jag hunnit se uråldriga tempelruiner och smidit min alldeles egna ljussabel. Sweet! Stilen äventyret presenteras på är vansinnigt tilltalande. Istället för evighetslånga rader av textmassor får vi ta del av ypperliga röstskådespelare som med liv och energi framför historien. Den visuella stilen står att finna någonstans i gränslandet mellan realism och den överdrivet tecknade stilen från The Clone Wars. Tekniskt sett är det ganska medelmåttigt. Estetiskt sett är det mycket vackert.

Stjärnslaget

Med visst våld lyckas Bioware slita mig från Tythons betagande berättelse. Men mitt äventyr är inte riktigt över för denna gång. Vi drar fram klockan några timmar och befinner oss mitt i ett stjärnklart krig mellan jedi och sith. Vårt skepp har på väg till Coruscant blivit infångat av en stjärnkryssare och tillsammans med tre andra får jag känna på hur gruppinstanser kan te sig.