#Microsoft har sedan sitt intåg på konsolmarknaden med sitt Xbox 2001 fått en självklar plats bland giganterna #Sony och #Nintendo. Med exklusiva titlar som #Gears of War, #Halo och #Forza är det nog ingen i nuläget som kan avfärda företagets makt i spelvärlden. Idag den 21:e maj markerade de ett nytt kapitel i spelhistorien när de avtäckte nästa generations Xbox. En maskin som omgärdats av rykten kring krav på konstant uppkoppling, spärr mot begagnade spel och diverse namnförslag. Men spekulationernas tid är över och vi har nu alla korten på bordet.

Det här är Xbox One

Efter ett brandtal om hur #Microsoft gjort fångat publiken och blivit ett med vardagsrummet, kom det som alla hade väntat på: Xbox One, och ett sus gick genom den influgna publiken. Konsolen ska vara ett "allt i ett"-system och ska släppas under 2013 över hela världen. Under presentationen visades den nya kontrollen upp tillsammans med Kinect. En brasklapp är att den inte kommer att vara bakåtkompatibel, på grund av att den tekniska arkitekturen är så pass annorlunda.

Men vilken konsol är starkast? Xbox One eller Playstation 4? Missa inte hårdvarufajten.

Alla spel på Xbox One kommer att installeras på hårddisken, något som i praktiken gör att ditt spel knyts till ditt Xbox Live-konto – något som ger de som oroar sig för begagnatmarknaden vatten på sin kvarn. Läs mer.

Precis som när de introducerade Kinect är det fokus på röststyrning, de visar även upp hur enkelt det ska vara att använda den. Detta visades upp genom att byta till TV och tillbaka. En annan sak som visades upp var "snap mode", vilket är att man kan köra fler program samtidigt. Exempelvis kan du under tiden som du spanar in en trailer, öppna Explorer och söka efter biobiljetter till filmen. Eller varför inte kolla på film och köra ett Skype-samtal med någon kär vän?

One

Tanken bakom namnet One är att konsolen ska vara det enda du behöver i ditt vardagsrum. Xbox One känner igen dig och laddar dina personliga startskärm när du sätter på konsolen. Den integreras med tv-kanaler som man kommer åt enkelt genom att prata med konsolen. Man kan även lyssna på musik, prata med många vänner samtidigt med Skype – och kanske hinna med att spela ett och annat spel också. Här är en video där Xbox-cheferna pratar om One-filosofin.

Det finns ett läge som heter Snap mode som innebär att man kan göra många saker samtidigt – till exempel surfa via Internet Explorer samtidigt som man tittar på film. Och på tal om det: konsolen har en blu-ray-spelare.

Kontrollen

Xbox One-kontrollen får en bättre D-pad och satsningen på Kinect fortsätter. Ett exempel är att du ska kunna ge dina trupper order med genom att skrika åt dem. Smart glass har inte varit särskilt framträdande, men nu ska den fungera bättre än tidigare. Alla tre kontrollmetoder – handkontroll, Kinect, Smart glass – ska fungera laggfritt.

EA och Microsoft

EA med Andrew Wilson i spetsen berättade att de har ett "speciellt förhållande" med Microsoft. EA har skapat en ny spelmotor under namnet Ignite, där tyngdpunkten ligger på verklig fysik. #Fifa 14 har ett Xbox One-exklusivt läge: Ultimate Team. Läs mer.

Halo och Steven Spielberg

En live-action-serie baserad på #Halo-serien producerad av Steven Spielberg kommer bli verklighet. Spielberg säger själv att det är en: "Otrolig möjlighet för att skapa något banbrytande". Läs mer.

Spelen

Hela kvällen kommer präglas av tung nyhetstäckning från Redmond. Dessutom kommer den här texten uppdateras fortlöpande med allt du behöver veta om den nya Xbox-konsolen. Bokmärk, ta ett glas mjölk, vila en stund – eller hamra på F5-tangenten.