Överlevnadsspel är så pass vanliga nuförtiden att man inte direkt reagerar när ett nytt utannonseras, men Enshrouded ser ut att bli en titel som sticker ut från mängden. Under Steam Next Fest kunde man testa en demo av det, och åtminstone undertecknad fick mersmak.

Nu vet vi att denna mersmak kommer att mättas nästa år, närmare bestämt den 24 januari 2024. Då blir det inte skarpt släpp, utan early access på Steam, och utvecklaren Keen Games tror sedan att det kommer att släppas på riktigt inom ett år.

Spelet har klassiska överlevnadsinslag, som att hugga ner träd, bygga en bas och uppgradera sin utrustning, men siktar även på att ge spelarna lite tydliga mål i form av dungeons man kan ge sig ner i för att spöa bossar och hitta ny utrustning. De har även valt att skippa en procedurellt genererad spelvärld, och istället satsat på en som de satt ihop själva.

Byggsystemet är i sin tur väldigt tillfredsställande och öppet, och så länge man har tillräckligt med material kan man utan problem snickra ihop ett helt slott. Det är även möjligt att gräva tunnlar om man istället är sugen på en underjordisk boning.