Archer Mclean's Mercury lanserades redan i samband med PSP-premiären för fyra år sedan, men nyligen släpptes det i nedladdningsbar form via Playstation Network. Är det ett pusselspel värt att ödsla bandbredd på tro?

I enspelarläget handlar det om att manövrera en kvicksilverklump genom smala passager och förbi hinder och fiender. Slutpoäng ges och resultatet beror på hur stor del av klumpen du har kvar samt hur lång tid det har tagit att gå i mål. Det gäller att slå de redan införda rekorden på high score-listan.

Totalt finns det sju världar som alla har varsitt rymdtema. Varje värld innehåller nio banor med olika uppgifter som bygger på enskilda parametrar (tid, andel kvicksilver kvar vid mål eller uppdrag under banans gång) samt två kombinationsuppdrag där alla parametrar är sammanslagna. I jämförelse med likande spel, till exempel #Super Monkey Ball där tiden är den enda viktiga parametern att ta hänsyn till, utvecklar Mercury djupet i rullningspussel.

Variationen och banornas utformning är bra, men för att komma vidare till nästa värld måste du klara av alla uppdrag i nuvarande värld. Detta medför en del enerverande trial and error och processen framåt går stundtals lite i stå. Framförallt kombinationsuppdragen är svåra, när spelaren måste ta hänsyn till alla tre parametrarna samtidigt. På de svårare banorna blir det mycket att ta hänsyn till och det gäller att skynda långsamt.

En lektion i fysik

Tillverkarna har genom att överföra kvicksilvrens fysikaliska egenskaper till klotet lyckats skapa en levande och realistisk spelupplevelse. Kvicksilvret flyter ut och lever så fort det får tillfälle och manövrerandet blir snabbt väldigt svajigt. Just känslan av att inte ha full kontroll gör att precisionen i din styrning måste vara mer exakt för att den flytande metallen inte ska rinna ifrån dig och ner i avgrunden. Du måste vara konstant koncentrerad och det kostar energi att ligga på topp. När du väl genomfört alla uppdrag kvarstår möjligheten att spela mot en motspelare i en tvåspelarkampanj i ad-hoc.

För blygsamma 55 kronor är Mercury helt klart ett bra köp, och än mer så om du gillar pussel och är fascinerad av en interaktiv fysikalisk kontrollupplevelse.