När man spelar med MERC-bordet går det till så att man byter placering på vänsterhanden till zonen med de 34 speltangenterna. Idén är att få dig att prestera bättre i spel. Tangentbordet är stort, över en halvmeter brett och det slår sig därmed in i samma liga som Logitech G15. Då har ZBoard ändå försökt minska bredden genom att spränga in piltangenterna i sifferdelen, vilket i sin tur har bidragit till en del specialtangenter såsom sök, stänga, minimera, klipp-och-klistra och annat.

Orsaken till den totala bredden är lekhörnet som är på vänster sidan Esc-knappen. Där har vi 34 tangenter i elva graders lutning som ska hjälpa dig fragga och farma bättre och snabbare. Längst upp till vänster hittar vi några multimediaknappar för att kunna hantera musikspelare och bredvid finns tre programmerbara snabbknappar som i standardläge öppnar Internet Explorer och ZBoards hemsida och forum.

Robust och stabilt

Tangentbordet känns så robust att de klarar färd till och från LAN-evenemang utan problem. De mer vanliga delarna av ett tangentbord finns där, såväl utfällbara fötter som kanaler på undersidan för att leda ut tangentbordssladden, som för övrigt slutar i en USB-kontakt. Tangenternas mjuka och välsmorda fjädring är en fröjd för händerna att dansa omkring på. Medföljande mjukvara heter ZEngine och kräver .NET installerat på datorn, naturligtvis följer det med i installationspaketet. ZEngine stödjer från grunden över hundratalet spel och för varje spel kan det också finnas olika profiler, till exempel för expansioner. Det byts automatiskt mellan standardprofilen och vald spelprofil när du tabbar ut eller startar och avslutar spel, däremot måste du själv välja vilket spel du ska spela från menyn. Vid byte av spelprofil ser du en översiktsbild över layouten och har dessutom möjlighet att skriva ut den på din skrivare. När en spelprofil är aktiv signaleras det med en liten lampa ovanför numlock-tangenten.

Låt mig säga det på en gång; det kräver sitt tålamod att vänja sig den annorlunda fingersättningen och att överhuvudtaget ha vänsterhanden till vänster om Esc-knappen. Men när man väl vant sig är det helt okej att spela utan att det för den skull är en änglalik upplevelse. Knapparnas olika form och yta hjälper fingrarna att hitta rätt på ett intelligent sätt. Detsamma kan dock tyvärr inte sägas om siffertangenterna, de är små, sitter tätt och det är lätt att trycka fel bland dem. Att behöva flytta handen för att konversera med medspelare eller mata in konsolkommandon gör bordet lite bökigt att använda till spel som är mindre action-betonade (läs: med mer tangentbordsprat).

Slutord

Man förstår ganska snabbt att MERC-bordets anpassning inte passar för alla, speciellt då det är utvecklat för FPS-spel. De flesta spelare idag är vana vid standardtangentbord och man måste fråga sig om det är värt energin att vänja om sig för något som ändå fungerar så pass bra. Om MERC passar för dig och du är beredd att nöta in en ny fingersättning, då har du något riktigt käckt att visa upp på nästa LAN.