Som tidigare nämnts är datorerna från Asus och MSI utrustade med processorer som kan överklockas, vilket även gäller grafikkretsen. Båda datorerna har överklockade processorer redan från start, men du kan välja att manuellt överklocka mer. Men mjukvaran i Asus-datorn vill inte samarbeta vilket innebär att vi inte kunnat testa den manuella överklockningen.

På MSI-datorn går detta dock bra, men resultatet blir prestandavinster som inte motiverar den höjda ljudnivån från fläktarna. I regel nås 3-5 fps högre bilduppdatering med överklockning, men för att uppnå detta behöver fläktarna gå på högvarv vilket skapar en ohållbart hög ljudnivå. Men vid vanlig användning imponerar det hur MSI:s kylarlösning lyckas hålla ljudnivåerna låga. Vi noterar en högstanivå på 61 dB i standardutförande, att jämföra med 73 dB för Asus och skräniga 82 dB för Gigabyte. Som jämförelse når MSI blott 80 dB vid full överklockning, alltså inte ens så högljudd som Gigabyte-datorn i standardutfarande. Luften som trycks ut ur MSI-datorns fläktar är inte heller särskilt varm, ett annars vanligt problem i bärbara prestandamonster.

Asus fläskar på med mjukvaruinfo, men överklockningen krånglar.

I och med den potenta grafikprestandan blir datorerna också kapabla att hantera VR, riktigt bra till och med. MSI skryter med att deras dator är “optimerad för HTC Vive”, vilket bara innebär att bakgrundsprogram stängs ner och energisparande lägen stängs av. Vi testade att spela diverse VR-upplevelser med redaktionens HTC Vive och upplevelsen var precis lika vass som den är på en stationär dator med ett GTX 1070 under huven.

Av de tre maskinerna är det MSI som imponerar mest, trots att det finns några skavanker med trilskande mjukvara och något svag bildkvalitet. Det både Asus och MSI har gemensamt är att de ligger i en prisklass som inte lär vara rimlig för en stor del av målgruppen. Gigabyte-datorn har en mer överkomlig prisnivå, vikt och storlek för en spelmaskin i det här prestandasegmentet men saknar många av de extrafinesser som konkurrenterna skryter med. Valet av VGA-port istället för mini-Displayport är underlig, men det största felet som gör en rekommendation omöjlig är att ljudnivån blir ohållbart hög när datorn är under tung belastning.

Som summering skulle vi säga att dessa datorer bevisar att Pascal-baserade grafikkort gör bärbart spelande till en angenäm upplevelse, och nu väntar vi bara på att tekniken letar sig in i datorer i en rimligare prisnivå.

Betyg

Asus G752V
3
Bra
+
Skrivbordsklassad prestanda
+
G-sync och överklockning av skärmen
+
Överklockningsbar prestanda
-
Tung nog att förankra ett hangarfartyg
-
Varmt utblås
-
Buggig mjukvara
Det här betyder betygen på FZ
MSI GT73VR 6RE Titan
4
Mycket bra
+
Bäst prestanda i testet
+
4K-upplösning och prestanda som matchar
+
Väldigt effektiv och lågmäld kylning
+
4K och G-sync i vacker symbios
-
Kostar sin vikt i guld (nästan)
-
Skärmen uppdateras blott i 60 Hz
Det här betyder betygen på FZ
Gigabyte P57X v6
3
Bra
+
Tunn och lätt i prestandaklassen
+
Utmärkt verklig och virtuell prestanda
+
Mer plånboksvänlig än konkurrenterna
-
Ingen bildsynkronisering
-
Blott 60 Hz och 1080p
-
Högljudd kylning
Det här betyder betygen på FZ