Laptopen har en 120 Hz Full HD-skärm med TN-panel, och i annat än extrema betraktningsvinklar funkar den riktigt bra med en fenomal detaljrikedom som täcker nästintill 100 % av sRGB.

G-sync finns till förfogande för den som vill ha det och med sina 17,3 tum i storlek så känns skärmen lagom stor för att spela och kika på film. MSI har också gett oss möjligheten att med hjälp av olika profiler i MSI Dragon Center ändra ljus och färg som skärmen avger. Dessa är låsta i Dragon Center, men du kan via deras “True Color”-program fippla med ljuset och färgen så det passar just dig.

Fin skärm med bra möjligheter för att skräddarsy din upplevelse.

Tyvärr fanns det ingen svensk flagga.

MSI Dragon Center är busenkelt att pilla med.

MSI Dragon Center som kommer installerad med datorn är en app som låter dig göra en rad olika saker. Först och främst har du en flik som heter “System Monitor” där du, som du förstår, kan övervaka datorn och se hur mycket din CPU och GPU arbetar samt hur varmt det blir. “App Portal” låter dig lägga in andra program i MSI Dragon Center så du kan starta dem därifrån… Varför man nu skulle vilja göra det. “System Tuner” är garanterat den mest intressanta för det är här som du kan överklocka CPU:n och GPU:n, ändra hastigheten på fläktarna och även (som jag talade om innan) välja mellan dina färgprofiler.

Sist men inte minst har vi “Mobile Center” som låter dig styra fläktar och ändra ljussättning på skärmen från mobilen. Igen så tänker jag “Varför skulle man vilja göra det?” och min enda förklaring skulle väl vara om man vill ändra ljussättningen på skärmen medan man spelar och inte orkar tabba ur. Appen på mobilen känns dock väldigt tunn då det enda du verkar kunna göra är att övervaka datorn med tidigare nämnda “System Monitor” och välja vilken färgprofil du vill använda. Det finns en “LED Wizard”-flik där du ska kunna ändra färg på tangentbordet men där står det bara “This feature is not supported”. I den här datorns fall då tangentbordet är från Steelseries så behöver man använda deras Steelseries Engine-program på datorn för att ändra färger, fixa macron och annat. Det blir mer program att hålla reda på, men allihopa funkar bra och är lätta att använda. Så överlag har jag ingen anledning att klaga på dem, annat än mobilappen som känns onödig och inte komplett.

Geralts äventyr på de sju haven har aldrig varit finare.

Geralt, 85. Witcher på Kaer Morhen.

"Ge mig kraften Gråskull!"

"Du tar bara mörka bilder. Jag vill ha en i ljus också".

I vanlig ordning brukar jag ha som mål med mina speltester att nå 60 FPS med så höga inställningar som möjligt. Då jag inte ofta sitter med en sådan kraftig dator och hade svårt att veta vad jag ska förvänta mig så blev mitt mål denna gången att maxa allt som bara gick och hoppas vi får minst 60 FPS med en upplösning på 1920 x 1080, och jag blev verkligen inte besviken.

Laptopen är utrustad med en Intel Core i7-7820HK-processor och ett Nvidia Geforce 1080-kort. Först ut i test är Witcher 3 och jag blir helt häpen. Allt maxat och du ligger i cirkus 80-90 FPS i större strider, när vädret är som jobbigast och allt däremellan. Medans du springer runt i lite lugnare miljöer så når datorn nästan 120 FPS och då ska det sägas att jag inte överklockat något heller så det finns potential att kräma ur mer från kortet och processorn.

BF1 maxat med hög FPS är ett av de snyggaste spelen som finns.

Thomas visar sig vara ett bra skydd.

En prickskytt med hjärta missar bara blommor.

Näst på tur har vi allas vårt kära Battlefield 1. Samma som med Witcher 3: allt maxat, och i både singleplayer och multiplayer flyter det på otroligt bra. I en helt galen multiplayer-runda med massvis av explosioner, flygplan, snipers, bomber och granater hade jag en stadig 90 fps. Vilket gjorde hela spelupplevelsen bättre, då iallafall jag kräver att FPS:en inte hoppar runt för mycket så det blir hackigt när jag spelar en first person shooter.

Benchmarken gör väntan på Final Fantasy XV Windows Edition ännu jobbigare.

"Låt mig styra", säger testpiloten förargat.

Mer realistisk mat i ett videospel får man leta efter.

Slutligen hamnar vi vid ett spel som man inte ens kan spela. Tanken var att jag skulle testa Rise of the Tomb Raider men klantig som jag var när jag laddade ned alla spel så hände något med Tomb Raiders nedladdning på Steam, och den blev aldrig klar. Ikonen fanns på skrivbordet men alla filer hade inte laddats ned och med mitt sega internet (och internetstrul rent generellt jag haft ett bra tag nu) så blev det att jag testade Final Fantasy XV Windows Edition-benchmarken istället. Square Enix släppte nyligen en separat benchmark där du får reda på hur bra din dator potentiellt klarar av spelet vid release.

Nu börjar fläktarna gå igång rätt så rejält och enligt Speccy och MSI Dragon Center så ligger gradantalet runt 80 på CPU:n och 75 på GPU:n. Egentligen kan man inte lita på dessa program då det är svårt att få ut exakt hur varm en datordel är, allt är bara gissningar. Hur som så är det inte så dåliga siffror, och drar man igång Dragon Centers “Cooler Boost” som i och för sig får laptopen att låta ännu mer så går, enligt programmen, temperaturen ned till cirkus 75 respektive 70 grader för CPU och GPU.

1920 x 1080

4K, 3840 x 2160

Tabell som visar vad poängen innebär i Final Fantasy XV-benchmarken.

I slutändan så landar vi på rätt så bra betyg för detta test. 7580 på high med 1920 x 1080p i upplösning, vilket ger oss betyget “High” med en kort motivering om att spelet kommer fungera bra, även på de högsta inställningarna. 3356 på high med 3840 x 2160 gav oss betyget “Standard” som inte betyder mer än att datorn klarar av att ge en standardupplevelse i 4k. FPS:en i 1080p ligger som bäst på 85, men hoppar rätt så ofta ned till under 60. Jag skulle nog inte ta det här som en indikation att spelet är dåligt optimerat eller så, men om inte annat så skulle datorn klara av spelet galant i full HD. När det kommer till 4K så har jag inte så mycket erfarenhet i området. Det är fortfarande ganska nytt för mig, men FPS:en i benchmarken ligger runt 25-35 beroende på hur mycket som händer på skärmen.

Ska också sägas att fläktarna under dessa tester låter väldigt högt, så högt så att det gick igenom mina hörlurar när jag spelade. Ännu värre blev det när jag slog på Cooler boost som fick fläktarna att jobba ännu mer. Bra kylsystem, men det låter alldeles för mycket.