Sponsras av Komplett

Denna artikel produceras i samarbete med Komplett. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Komplett har bestyckat FZ:s spelrum med två sprillans nya speldatorer med den senaste hårdvaran. Med dessa kan vi köra de mest krävande spelen och ge er besökare en bild av vad som krävs – om de komponenter du har räcker eller om det är dags att uppgradera. Om du har frågor kring hårdvaran kan du pinga deras officiella konto här på sajten, passande nog heter det @komplett.

Prestandamässigt skiljer datorerna sig åt. Den ena är en muskulös pjäs med ett Geforce RTX 3090-grafikkort, en Ryzen 9 5900X-processor och 32 GB internminnne, och rask SSD-lagring ser till att korta ner väntetiderna när data skyfflas fram och tillbaka.

Dator nummer två ligger i mellansegmentet och sportar Geforce RTX 3060-grafik, en AMD Ryzen 5 5600X-processor och 16 GB minne, och givetvis används även här SSD-lagring. Den lägre prestandan vägs upp av en prislapp mer i nivå med vad de flesta av oss brukar lägga på en spelburk.

Specifikationer

Muskeldatorn – Komplett a260

Mellandatorn – Komplett a135

Modell

Komplett a260 Epic Gaming PC

Komplett a135 Epic Gaming PC

Processor

AMD AM4 Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 5 5600X

Grafik

Asus Geforce RTX 3090 TUF OC

ZOTAC Geforce RTX 3060 Twin Edge OC

Internminne

32 GB HyperX Fury, DDR4 3200 MHz

16 GB HyperX Fury, DDR4 3200 MHz

Moderkort

Asus ROG Strix X570-F S-AM4

Asus TUF Gaming B550-Pro

SSD 1

Corsair Force MP600 1 TB M.2

WD Blue SN550 1TB NVMe M.2

SSD 2

WD Blue SN550 1 TB NVMe M.2

-

Nätaggregat

Corsair TX750M, 750 W

Corsair TX550M, 550 W

OS

Windows 10 Home

Windows 10 Home

Chassi

Corsair 4000D Airflow Midi Tower

Svive Halo S650

Fläktar

Akasa Vegas TLX RGB LED 120 mm

-

Vattenkylning

Cooler Master ML240L V2 ARGB

Cooler Master ML120L V2 ARGB

Pris vid publ.

~45 000 kr

~17 000 kr

Länk

Komplett

Komplett

Speltester

För att visa vad datorerna orkar med har vi testat dem i sex aktuella pc-spel. Vi har kört de tre vanligaste upplösningarna, med de högsta förinställda grafiklägena som spelen erbjuder och både med och utan ray-tracing (i de spel där det finns). Givetvis går det att klämma fram högre framerate genom att testa dig fram till vad som fungerar i respektive spel, och i vissa fall är inte alla inställningar på max. Men här får du en bild av vad muskel- och mellandatorn klarar av med utvecklarnas defintion av Ultra, High och allt vad topp-grafiklägena heter.

Doom Eternal

Det har gått många år sen Carmack lämnade Id Software, men koda kan de fortfarande. Doom Eternal är som doping för vilken hårdvara som helst, och spelet rullar nästan orimligt bra. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta, för räkna bildrutor hinner du verkligen inte göra – det är tresiffrigt nästan hela tiden. Glöm förresten det där med att luta dig tillbaka: det kan finnas demoner som vill ta ett snack med dig.

Control

Remedys senaste ser snuskigt bra ut, och det kräver en dator därefter. I alla fall om du vill spela högupplöst och med uppskruvade reglage. Utan ray-tracing och grafikläget High fixar muskeldatorn att hålla näsan ovanför 60 fps-ytan genomgående, medan mellandatorn får nöja sig med att fixa 60 fps i 1080p-upplösning. Men i 2 560 x 1 440 är det fullt spelbart, vilket dessvärre inte gäller 4K – det är för tungt.

Mellanmaskinen är väldigt nära att fixa 60 fps-gränsen med ray-tracing i medium-läget på. För 1440p blir det dock lite för få bilder per sekund för att vara njutbart. Muskeldatorn kliver under 60 fps i 4K och medium-ray-tracing, men fixar de båda lägre upplösningarna galant. Samma sak gäller för ray-tracing satt till High.

Red Dead Redemption 2

Spelet saknar färdiga grafiklägen, men har enorma mängder inställningar och med allt maxat finns knappt någon hårdvara som orkar driva det. Så vi har skruvat på reglagen så att många inställningar ligger högt samtidigt som det är spelbart på båda datorerna. Och frameraten på muskeldatorn visar tydligt vad du får för pengarna – den spottar ur sig ungefär dubbla antalet bilder per sekund mot mellandatorn. Vilket definitivt inte är ett underbetyg för den – grafikinställningarna är höga och Rockstars mästerverk kan det där med att hålla grafikkort och processorer sysselsatta.

Gears 5

Muskeldatorn trivs förstås bra med muskliga krigare och pressar ur sig en bildström som bara folk med högupplösta 144 Hz-skärmar kan vara besvikna på. Mellandatorn gör också bra ifrån sig, så länge vi håller oss under 3 840 x 2 160 i upplösning.

Metro Exodus

Vackert är det i grafikläget extreme, vackert och krävande. Muskeldatorn är snubblande nära att hålla sig över 60 fps i alla upplösningar, även med ray-tracing på, och det imponerar. För mellandatorn blir det lite för tungdrivet för att hålla 60 fps utan att skruva på detaljer, men om inte annat kan den glädja sig åt att ray-tracing faktiskt inte är så där våldsamt mycket mer krävande som det brukar vara.

Total War: Three Kingdoms

Realtidsstrategi brukar kunna få kisel att svettas, och Creative Assemblys besök i det gamla Kina är inget undantag. Men trots att skärmen fylls av rök, projektiler och trupper fixar muskeldatorn benchmark-slingan med den äran. Mellandatorn har det lite svettigare, men något annat är inte att vänta med tanke på skillnaden i pris och komponenter, och den gör trots allt väl ifrån sig i allt utom 4K-upplösning.

---
Som sagt, har du frågor kring hårdvaran i våra nya spelburkar, eller kanske har frågor kring Komplett generellt, peta på @komplett här i kommentarerna.