När den första testmodellen av Oculus Rift släpptes 2013 dröjde det inte länge innan folk moddade ihop en VR-version av Half-Life 2. Det var en "Wow!"-upplevelse för VR-nybörjare, men också en mycket primitiv sådan (jag mådde illa resten av dagen). Dessvärre övergavs projektet efter något år.

I somras plockades resterna upp av ett par nya moddare, som efter knappa årets arbete nu visar upp en mycket tidig prototyp av vad de gjort. En video visar en sekvens från tidigt i spelet, och några av de funktioner och lösningar som ska ingå.

En hel del saker saknas, som händer som håller i vapnen (ska läggas till senare). En av utvecklarna berättar på Reddit att projektet använder en gammal version av Source-motorn så räkna inte med modern grafik. Men den som vill uppleva Valves superklassiker i virtuell verklighet kan hålla tummarna för att moddarna lyckas färdigställa Half-Life 2 VR.

Det kan dock komma att dröja. Projektet drivs av två personer, varav den ena tagit paus för saker i vardagslivet. Men i och med att det är någorlunda spelbart har den första milstolpen nåtts. Nästa är att få ordning på alla stora gameplay-grejer så att vi kan spela igenom hela berättelsen någorlunda njutbart. Om/när det är klart kan det bli tal om en publik testversion.

Något att se fram emot i väntan på nästa Half-Life. Och man får ge moddarna goda chanser att hinna först...