Det är köparnas fel!

Medlem
Det är köparnas fel!

Det är mycket snack om Battlefield 2042 just nu. Det senaste jag läste på löpsedlarna var att spelarna startat en namninsamling för att tvinga EA att återbetala alla som var missnöjda med spelet (Good luck with that!). I de flesta fallen står jag på köparnas sida i konflikter. Storföretagen förtjänar vanligtvis all skit som kastas i deras riktning. Företag som bedrar och säljer ofärdiga produkter ska självklart inte få gå ostraffade. Men efter alla trasiga spelsläpp de senaste åren, och alla missnöjda spelcommunities måste jag ställa en fråga: Är dagens spelare fullständigt jävla naiva?

Det har aldrig någonsin varit så lätt som det är idag att hitta information om ett spel. Bokstavligt talat timmar efter ett spelsläpp börjar rapporterna spridas på Internet om ett spel är trasigt, buggigt, ofärdigt eller bara kasst. Men vi lever ändå i en tid när det ska förbokas, köpas dag 1, och där många verkar tro blint på den hype utgivarna spridit i tre månader innan släpp om hur bra deras produkt är. Är det någon slags FOMO som driver det här? Känslan av att man missat något om man inte var där från första början? För facit från de senaste åren visar tydligt att spel vid lansering är trasiga, marknadsföring är lögnaktig och utlovade roadmaps kan kastas i papperskorgen fortare än politiker sviker vallöften.

Det finns ett välanvänt uttryck – Fool me once, shame on you! Fool me twice, shame on me! Med det i åtanke kan jag bara säga att nästa gång spelköparna känner sig lurade får de skylla sig själva. Nu har de blivit lurade inte en, inte två, utan skitmånga gånger.

Medlem

Håller med. Rösta med plånboken och ta reda på vad det faktiskt är du köper innan du bestämmer dig för att öppna den.

Varför skulle utgivarna bry sig om att släppa kvalitativa spel när de gång på gång tjänar miljarder på halvfärdig skit?


signatur

H-How can she slap, kupo!?

Medlem

👏👏👏


signatur

Konsolgubbe

Medlem

okej på med folie hatten nu då..

jag köpte gold edition och spenderade ca 90$ på Steam.. i sort hopp att äntligen få den mäktiga BF3 känslan ett rus av nostalgi
absolut shame on me...

men jag känner mig faktiskt extremt lurad denna gången alt så inte kränkt lurad, riktigt grund lurad då jag spenderar 90$ på ett spel som efter 2 månader blir free to play. då känner jag faktiskt inte den "shame on me" känslan längre och blir faktiskt sur.

ännu värre köpte jag mig ett 3090 för detta spelet för att verkligen uppnå BF3 nostalgin..
så blir det ett rent helvete av buggar dålig fps och bottar? så jag gjorde det alla svenskar är experter på.. skriva brev

To my dear friends on steam,

me as a consumer was promised a working game
and got bugs, balance issues and missing features
the product was a disaster. we had so many hours without working game..

this is a SCAM I payed 90£ on battlefield 2042 and now EA will make battlefield 2042 for free because they cant sell a broken game anymore.. I feel robbed of my money

crashes, mounted guns glitching out (3-5 sec delay on driver)
tanks driving through ground, helicopters random explode.
the net-code is so bad the bullets don't register hits..

I bought a RTX 3090 for battlefield 2042 and got 60-85 fps
and still after months of waiting we didn't get a update on fps

the game is not finished and many glitches i have tried to fix many hours
my save file (settings) refused to save
the game wont find server to play on just loading forever, many times i just leaving my computer in forever load screen going out in rage and disappointment

and when i get a server its AI everywhere.. i didn't buy the game to play against bots

and after multiple reinstall the game get stuck in "please reinstall game" mode
and cant install, i had to reinstall my windows multiple times to

windows 10 Pro
windows 10 Ghostspectre
windows 11 Pro

after reinstall windows 10 pro again i got it to work with a custom install of DirectX
And this game is still unplayable after all this time when weather changing events the fps just drops

The game is not same as trailer
https://www.youtube.com/watch?v=p-ZtzBNiozw

some examples
https://www.youtube.com/watch?v=i_vBMbi7qSQ

Thanks
Doc

Men fick ett snabbt svar NEJ du har spelat mer än 2 timmar.
Jag känner också att det kanske borde skrivas någon form av lag (eller högra krav) där man inte får släppa early access spel som aldrig blir färdiga alla spelen idag är helt ofärdig early access spel som blir en form av money grab och sedan övergett


signatur

Windows 7 , AMD Phenom2 X4 3,4GHz
Ram 8gb

Medlem

Folk verkar ha någon fetisch för att köpa ofärdiga spel och spyr sedan galla i forumen över att ett spel inte fungerar hur dom ville.
Var det bättre under 90-talet? Både ja och nej. Ja för att spelen då kändes mer färdiga, hade lägre budget och ändå blev de oftast bättre än vad de är idag generellt men det var svårt att få någon mer förhandsvisning än ett demo eller köpa en speltidning i din närmaste kiosk eller konsum-butik.

Idag släpps ett spel och klassas som färdigt, folk hypar upp som fan (till och med så mycket att de uppmuntrar andra att ta ledigt från jobbet för att få spela dag 1). Även när man går in på t ex webhallen är många spel fullbokade redan där man knappt få se någon gameplay och i andra fall där utvecklarna lovordat en upplevelse som kommer överträffa dina förväntningar. Erkänner att jag själv bidragit en del till detta inom mina favoritserier också (doom och diablo bland annat). Klart företagen kommer fortsätta med det här, de tjänar ju massor av pengar på desperata spelare.

Hur många gånger ska folk få bli "brända" innan de lär sig?

Lika aktuell idag som den var för 9 år sedan


signatur

Ryzen 7 5800x | Sapphire pulse rx 7800 xt | samsung 980 pro | Ps5 pro? |

Medlem

Ett steg i rätt riktning vore att vara försiktig med att investera emotionellt i ett spel eller spelserie, samt sluta behandla studios och spelutvecklare som filantroper. Finns givetvis mindre studios som faktiskt bryr sig om sina fans och konsumenter men de stora giganterna har för längesedan tappat sin anknytning till spelarna och bryr sig främst om pengarna. Sedan är människorna bakom i mångt och mycket säkert gamers eller åtminstone intresserade men de vill förmodligen inte dig eller mig väl bara för det - pengar är oftast drivkraften oavsett. Det finns en sjuk "mysfaktor" inom spelvärlden där även pamparna behandlas som några "av folket" bara för att de producerar tv-spel. Helt sjukt om ni frågar mig.

Om en utvecklare kan spara några miljoner på att släppa ett spel tidigare men i ofärdigt skick så kommer det också bli så. Vi måste sluta betrakta spelbranschen som någonting bortkopplat från resten av systemet och ekonomin och se den som en del av det. Toleransen för trasiga spelsläpp är orimligt hög och har varit det i flera år. Förhoppningsvis kan vi få goda exempel här under året på utvecklare och spel som bevisar att det går att släppa färdiga produkter av hög kvalitet.

Medlem

Det här lite som Star Citizen, skulle jag dela in känslorna i det logiska och själva magkänslan så hade det logiska varit att döma ut projektet från början, karln som står vid rodret är känd för att "sväva på moln" och inte kunna slutföra ett spel utan en gevärsmynning mot nacken medans magkänslan bubblar över att nostalgi för titlar som var otroligt magiska för tjugofem år sedan,

Eller för den delen när CDPR sa att dom ville göra cyberpunk 2077 i samma klass som RDR 2; CDPR kanske var typ 350 pers medans R* hade drygt 1200 personer involverade och hade redan släppt ett av generationens bästa spel; det är lite som...vad trodde ni egentligen skulle hända?

edit: Att sen själva konceptet att kunna köpa en produkt innan du sett/tagit på den är rent ut sagt absurt; ingen absolut ingen torde ha köpt ett hus utan att varit på visning i det?(jag vet att det finns arkitekt designade hus men då har du ju med samspråk med hen valt allt precist som du vill ha det)

Förbokning är verkligen ultra kapitalistiskt.

Medlem
Skrivet av Arzei:

Håller med. Rösta med plånboken och ta reda på vad det faktiskt är du köper innan du bestämmer dig för att öppna den.

Varför skulle utgivarna bry sig om att släppa kvalitativa spel när de gång på gång tjänar miljarder på halvfärdig skit?

Det är så jävla sjukt att det blivit accepterat. Tänk om t ex Volvo skulle släppa en halvfärdig bil...Nya Volvo V80 , den kostar 600k men du får bara 1 dörr och två stolar. Kom in sen om någon månad till verkstaden så får ni det då.

Jag minns verkligen inte 90-talet och en bit in på 2000 att det var så här. Då var spelen färdiga när dom släpptes.

Problemet är nog tyvärr mycket internet. Det är blir sådan hajp som sprids som ett virus. Det är YouTube, spelsidor med forum, sociala medier och annat. Sen givetvis att folk faller för det gång på gång.

Ändå kan jag inte låta bli att tänka att det är ju inte spelarnas fel. Det är ju spelstudios som släpper en halvfärdig produkt. Ta Cyberpunk som ett exempel. Det är klart att en jävla massa spelare förköper det och köper det på release dagen. Alla förväntar ju sig att studion faktiskt gjort sitt jobb. Släppt ett spel som är spelbart.

Skribent
Skrivet av Marooned:

Det är så jävla sjukt att det blivit accepterat. Tänk om t ex Volvo skulle släppa en halvfärdig bil...Nya Volvo V80 , den kostar 600k men du får bara 1 dörr och två stolar. Kom in sen om någon månad till verkstaden så får ni det då.

Jag minns verkligen inte 90-talet och en bit in på 2000 att det var så här. Då var spelen färdiga när dom släpptes.

Problemet är nog tyvärr mycket internet. Det är blir sådan hajp som sprids som ett virus. Det är YouTube, spelsidor med forum, sociala medier och annat. Sen givetvis att folk faller för det gång på gång.

Ändå kan jag inte låta bli att tänka att det är ju inte spelarnas fel. Det är ju spelstudios som släpper en halvfärdig produkt. Ta Cyberpunk som ett exempel. Det är klart att en jävla massa spelare förköper det och köper det på release dagen. Alla förväntar ju sig att studion faktiskt gjort sitt jobb. Släppt ett spel som är spelbart.

Fast jag vet inte om det där stämmer egentligen. Det var tonvis med spel redan då som var ospelbara från kartongen. Ultima 9, Hidden & Dangerous, Spec ops 2, Pool of Radiance, Neverwinter Nights 2, Daggerfall, Tomb Raider Angel of Darkness. Grejen var att det inte pratades lika mycket om det då. Folk led i sin tystnad tror jag snarare. Men det är ju förstås inte försvarbart varken då eller nu.


signatur

"Writer and Fighter"

Medlem
Skrivet av oi-bastard:

okej på med folie hatten nu då..

jag köpte gold edition och spenderade ca 90$ på Steam.. i sort hopp att äntligen få den mäktiga BF3 känslan ett rus av nostalgi
absolut shame on me...

men jag känner mig faktiskt extremt lurad denna gången alt så inte kränkt lurad, riktigt grund lurad då jag spenderar 90$ på ett spel som efter 2 månader blir free to play. då känner jag faktiskt inte den "shame on me" känslan längre och blir faktiskt sur.

ännu värre köpte jag mig ett 3090 för detta spelet för att verkligen uppnå BF3 nostalgin..
så blir det ett rent helvete av buggar dålig fps och bottar? så jag gjorde det alla svenskar är experter på.. skriva brev

To my dear friends on steam,

me as a consumer was promised a working game
and got bugs, balance issues and missing features
the product was a disaster. we had so many hours without working game..

this is a SCAM I payed 90£ on battlefield 2042 and now EA will make battlefield 2042 for free because they cant sell a broken game anymore.. I feel robbed of my money

crashes, mounted guns glitching out (3-5 sec delay on driver)
tanks driving through ground, helicopters random explode.
the net-code is so bad the bullets don't register hits..

I bought a RTX 3090 for battlefield 2042 and got 60-85 fps
and still after months of waiting we didn't get a update on fps

the game is not finished and many glitches i have tried to fix many hours
my save file (settings) refused to save
the game wont find server to play on just loading forever, many times i just leaving my computer in forever load screen going out in rage and disappointment

and when i get a server its AI everywhere.. i didn't buy the game to play against bots

and after multiple reinstall the game get stuck in "please reinstall game" mode
and cant install, i had to reinstall my windows multiple times to

windows 10 Pro
windows 10 Ghostspectre
windows 11 Pro

after reinstall windows 10 pro again i got it to work with a custom install of DirectX
And this game is still unplayable after all this time when weather changing events the fps just drops

The game is not same as trailer
https://www.youtube.com/watch?v=p-ZtzBNiozw

some examples
https://www.youtube.com/watch?v=i_vBMbi7qSQ

Thanks
Doc

Men fick ett snabbt svar NEJ du har spelat mer än 2 timmar.
Jag känner också att det kanske borde skrivas någon form av lag (eller högra krav) där man inte får släppa early access spel som aldrig blir färdiga alla spelen idag är helt ofärdig early access spel som blir en form av money grab och sedan övergett

Nu kanske inte alla är så insatta men EA är kända för att släppa buggiga och halvfärdiga spel så varför spendera 90$? Det var redan uppenbart under Betan att spelet var en bugfest.

EA är på direkten en röd flagga så jag förstår inte att någon vill ta risken att betala det företaget mer än fullpris?

Varför inte vänta 2-3 dagar åtminstone? Jag menar inte att shamea dig och jag ber om ursäkt om min kommentar kan upplevas som det men jag förstår bara inte varför folk litar och har höga förväntningar på ett företag som EA?

Är det så att du bara är en person som helt ignorerar spelmedier så visst då förstår jag, men har man en aning om vad för företag EA är känns det lite som att man får skylla sig själv om man väljer att förboka eller köpa deras spel Day 1.

Medlem

Vad som behövs är ett "mass action lawsuit", alla köpare går ihop och stämmer dom tillsammans.

Några tidigare exempel:

Volkswagen emissions scandal $14.7 billion
Tobacco settlements for $206 billion
BP Gulf of Mexico oil spill $20 billion

Tänk alla förhandsbokare och nyköpare av senaste GTA trilogy remake, som för pengarna bara får gamla mobilspel, till fullpris.
Ser framför mig Nicholson, Al Pacino och Deniro som våra advokater, alla skrikandes i kör "you cant handle the truth!".

Medlem
Skrivet av Johan Lorentzon:

Fast jag vet inte om det där stämmer egentligen. Det var tonvis med spel redan då som var ospelbara från kartongen. Ultima 9, Hidden & Dangerous, Spec ops 2, Pool of Radiance, Neverwinter Nights 2, Daggerfall, Tomb Raider Angel of Darkness. Grejen var att det inte pratades lika mycket om det då. Folk led i sin tystnad tror jag snarare. Men det är ju förstås inte försvarbart varken då eller nu.

Kan bara prata för mig själv. Spelade aldrig någon av dom titlarna. För mig var det mest Sonic the hedgehog och NHL 94.

Nä jag fattar inte hur det har blivit så att spelstudios numera sitter på makten. När vi spelare är i stor majoritet. Inte bara när det gäller halvfärdiga spel, utan även spel som slentrianmässigt släpps varje år. T ex Fifa. Hur kan det sälja så varenda år när nyheterna är minimala. Det enda är egentligen en uppdatering av spelarnas rating. Allt går ut på att sälja så mycket det bara går i ultimate team.

Medlem

Nu vet jag inte hur livet är men förr hade man ju fördelen att tanka ner demos på typ 100mb, förstår att det är svårt idag men man fick ändå en bra inblick i spelet. Och bra demo var ju btw Q3A när deras demo kom, nog ett av de bästa demon som släpps på ett spel
Nu tvingas man ju ändå köpa med plånboken först...sen recensioner osv kan man ju ta med en nypa salt.

Medlem

Jag har köpt ett par spel till fullpris det senaste året. Men i två av fallen så hade jag redan spelat klart spelet innan jag köpte dom Det är inte så det ska behöva vara men det är just på grund av detta.

Medlem

Jag håller med, vi köpare är dom som har skulden till att det ser ut som det gör. Jag var själv en av de som var dum i huvudet nog att köpa Battlefield 2042 och jag ser de 600 kr som en slags idiot-bot. Nästan som att jag inte skall ansöka om att få tillbaka pengarna ens om jag hade kunnat...

Tyvärr så är det för många som inte vill riskera att "hamna efter" när ett nytt spel kommer. Så dom förbokar för att vara bland de första.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

Medlem
Skrivet av Marooned:

Det är så jävla sjukt att det blivit accepterat. Tänk om t ex Volvo skulle släppa en halvfärdig bil...Nya Volvo V80 , den kostar 600k men du får bara 1 dörr och två stolar. Kom in sen om någon månad till verkstaden så får ni det då.

Köper du den Volvon och är medveten att det saknas saker på den så får du skylla dig själv. Spelare visste att det saknades scoreboard och en massa saker när BF2042 släpptes, Dice var tydliga med att det var Specialister, betan visade hur banorna kan vara osv. Jag går inte till Volvo och klagar att min nya bil inte har en diselvärmare efter att jag har köpt dem. Speciellt inte om jag har provkört den och Volvo säger att det inte finns någon diselvärmare.

Buggar är en helt annan grej som självklart ska fixas och hade du haft en nyköpt bil med problem så hade du fått dem fixade också.

Medlem

Har förbokat horizon forbidden west, gt7 och elden ring - shame on me? hoppas inte


signatur

PC: i5-10600K | 3070 Ti | 32GB DDR4 | nVME 1TB

Skrivet av Knalle:

Ett steg i rätt riktning vore att vara försiktig med att investera emotionellt i ett spel eller spelserie, samt sluta behandla studios och spelutvecklare som filantroper. Finns givetvis mindre studios som faktiskt bryr sig om sina fans och konsumenter men de stora giganterna har för längesedan tappat sin anknytning till spelarna och bryr sig främst om pengarna. Sedan är människorna bakom i mångt och mycket säkert gamers eller åtminstone intresserade men de vill förmodligen inte dig eller mig väl bara för det - pengar är oftast drivkraften oavsett. Det finns en sjuk "mysfaktor" inom spelvärlden där även pamparna behandlas som några "av folket" bara för att de producerar tv-spel. Helt sjukt om ni frågar mig.

Om en utvecklare kan spara några miljoner på att släppa ett spel tidigare men i ofärdigt skick så kommer det också bli så. Vi måste sluta betrakta spelbranschen som någonting bortkopplat från resten av systemet och ekonomin och se den som en del av det. Toleransen för trasiga spelsläpp är orimligt hög och har varit det i flera år. Förhoppningsvis kan vi få goda exempel här under året på utvecklare och spel som bevisar att det går att släppa färdiga produkter av hög kvalitet.

Håller verkligen med om det du säger! Tycker det är så konstigt att film och musikbolag framställs som giriga och egoistiska men varför slipper spelbolag denna stämpel? Jag tror det är för att man sätter likamedstecken mellan gamers och ärlighet/ödmjukhet/snälla egenskaper medans film och musik inte fått den stämpeln. Och att dessa stora spelbolag så säga skulle vara gamers/nördar som bara älskar spel och är en del av spel communityn. Men stämmer inte som du säger.

Min gissning är att folk inom film och musik som är bakom kameran eller vid mixerbordet/tekniken är lika mycket ödmjuka och nördiga som gamers och sen tar dom sin kunskap till de större hajarna som kapitaliserar på det. Samma sak inom gaming, små bolag med nördar som vill ge ut bra spel som sen tas upp av de större hajarna som kapitaliserar på det, men Ubisoft, EA, Blizzard-Activision, Sony och MS har på nått sätt lyckats rida på nörd/gamer stämpeln. Lite samma som Google och Facebook lyckats rida lite på den ödmjuke och oskyldiga nörden i hoodie som bara gillar att koda, men de är ju inte oskyldiga på nått sätt längre.

Medlem
Skrivet av Thane:

Köper du den Volvon och är medveten att det saknas saker på den så får du skylla dig själv. Spelare visste att det saknades scoreboard och en massa saker när BF2042 släpptes, Dice var tydliga med att det var Specialister, betan visade hur banorna kan vara osv. Jag går inte till Volvo och klagar att min nya bil inte har en diselvärmare efter att jag har köpt dem. Speciellt inte om jag har provkört den och Volvo säger att det inte finns någon diselvärmare.

Buggar är en helt annan grej som självklart ska fixas och hade du haft en nyköpt bil med problem så hade du fått dem fixade också.

Ett problem är att spelutvecklare idag kallar sina "demoversioner" (jag hävdar att gratis testversioner av spel kan kallas det även om de är framtagna före skarpt släpp - cyniskt nog äskar ju utvecklare gratis arbetskraft genom att spelare testar gratis i utbyte mot att få spela demoversionen) för "betaversioner", och kan då gömma sig bakom formuleringar i stil med "kvaliteten du upplever representerar inte nödvändigtvis den färdiga produkten". Något som i praktiken kan innebära vad tusan som helst.

Men med tanke på hur många som gapar och sväljer i sig det (kan även tillämpas på early access-spel i viss mån, beroende på hur de ser ut och marknadsförs) så är det klart att utvecklare och utgivare tvår sina händer och fortsätter, de tjänar ju i dubbel bemärkelse på det. De slipper skapa en version som faktiskt representerar den färdiga produktens kvalitet, och de får gratis testare. Visst, med risken för negativ publicitet, men det betyder ju uppenbarligen inte så mycket, med tanke på hur många som förhandsbokar och även köper snart efter release, kontra hur kvaliteten på en del högprofilsläpp sett ut på senare tid. (CP2077, BF2042, GTA-remasters, etc. etc.)

Å andra sidan kräver konsumenter i dag en bra mycket högre standard av det som utvecklare benämner betaversioner än de kanske haft historiskt. Betatestade en del spel runt 2005-2010, och då var det i regel slutna tester som man fick ansöka till, NDA och bra mycket mer trasiga builds som var norm. Idag räcker det ju att förhandsboka (för varför inte låta utvecklaren strö lite extra salt i såren?) för att få tillgång till demo... jag menar betaversioner, om de inte är helt öppna.

/end rant ^^


signatur

För övrigt anser jag att Tellus bör förstöras.

Medlem

Det måste väl finnas någon typ av konsumentskydd och ansvar från utgivare.
Aldrig att Samsung hade kommit undan med att sälja nya telefoner där funktioner inte fungerar som det ska, t,ex, att autofokus lagt av på alla? Kameran ''fungerar'' ju fortfarande.
Att Audi hade kommit undan med elektroniska fel i alla 2022 modeller? Det går fortfarande köra bilen.
Men vad vet jag, de kanske skulle kommit undan?
Tydligen ska det vara ok med att 2042 är undermåligt och trasigt.


signatur

🖥 i5 9600k | RTX 2080 | Z390 | 16GB DDR4 |ROG 34" 21:9 1440p
🎮 PS5 | LG 55" CX

Medlem

Även om man köpt till fullpris eller någon dyr förköpsvariant
så kan det väl inte vara någon nackdel om spelet blir gratis när det gäller multiplayer.
Antingen så spelar andra spelet eller så existerar det inte.

Medlem

Spel är nog den lättaste branschen att komma undan med trasiga produkter, utan större krav att fixa dom.


signatur

-^-^--^-The sound of a bat cutting through space and time-^-^--^-

Medlem

Nu lockas man ju med olika förköp att köpa grisen i säcken om man är svag för extra fluff i spelet, för var det kul att köpa olika collector editions med fysiska och ingame prylar. Personligen har jag insett att förboka spel och köpa innan det kommit recensioner är som att köpa dyra trisslotter, plötsligt händer det! Nu har jag slutat slänga pengar på festande så att köpa ett spel som inte levde upp till förväntningarna är ändå en begränsad skada på ekonomin.

Sedan är det alltid kul med att vänta på ett släpp och ha en viss hype inför det, kanske även ta ledigt, men det kan vara platt fall ifrån allt till en buggig produkt vid släppet eller servrar som krashar i 2 dygn (vilket är en upplevelse i sig, ja jag tittar på dig UO:AOS eller dig Diablo 3, error 37 med mera).

Nästa spel jag vill veta så lite som möjligt om innan släppet och inte ha massa förväntningar eller redan sönder analyserat är Starfield, antingen blir det en trevlig resa eller så blir det som en kväll på krogen man inte kom ihåg ändå och vaknade upp med dålig smak i munnen.

Men ja, visst personligt ansvar har man ju, samtidigt som det finns fall där man kan känna sig lurad...


signatur

Through the cables and the underground now

Medlem

Håller med inga förköp, precis som att man inte litar på spel recensioner från en mängd sidor där deras förhållande med utgivaren är viktigare än de som brukar sidan.

Medlem

Köper bara Sonys spel dag1, hittils har det inte varit några problem alls.

Medlem
Skrivet av Bennii:

Det är mycket snack om Battlefield 2042 just nu. Det senaste jag läste på löpsedlarna var att spelarna startat en namninsamling för att tvinga EA att återbetala alla som var missnöjda med spelet (Good luck with that!). I de flesta fallen står jag på köparnas sida i konflikter. Storföretagen förtjänar vanligtvis all skit som kastas i deras riktning. Företag som bedrar och säljer ofärdiga produkter ska självklart inte få gå ostraffade. Men efter alla trasiga spelsläpp de senaste åren, och alla missnöjda spelcommunities måste jag ställa en fråga: Är dagens spelare fullständigt jävla naiva?

Det har aldrig någonsin varit så lätt som det är idag att hitta information om ett spel. Bokstavligt talat timmar efter ett spelsläpp börjar rapporterna spridas på Internet om ett spel är trasigt, buggigt, ofärdigt eller bara kasst. Men vi lever ändå i en tid när det ska förbokas, köpas dag 1, och där många verkar tro blint på den hype utgivarna spridit i tre månader innan släpp om hur bra deras produkt är. Är det någon slags FOMO som driver det här? Känslan av att man missat något om man inte var där från första början? För facit från de senaste åren visar tydligt att spel vid lansering är trasiga, marknadsföring är lögnaktig och utlovade roadmaps kan kastas i papperskorgen fortare än politiker sviker vallöften.

Det finns ett välanvänt uttryck – Fool me once, shame on you! Fool me twice, shame on me! Med det i åtanke kan jag bara säga att nästa gång spelköparna känner sig lurade får de skylla sig själva. Nu har de blivit lurade inte en, inte två, utan skitmånga gånger.

De har lurat mig en gång nu så shame on them, jag kommer garanterat aldrig mer förköpa bf2042 🤣


signatur

Styret upp och däcken ner

Medlem

Det är värt att komma ihåg att konsumentskydd finns av en anledning. I ett idealt scenario har kanske en konsument av en vara läst på om dess för-och nackdelar, läst innehållsförteckning osv., men när man tittar på en verklig persons vardag är det helt enkelt inte gångbart att göra det antagandet. Det är mycket få som läser igenom hela innehållsförteckningen på all mat man köper, som informerar sig exakt om hur en vara producerats och var, det tar helt enkelt för mycket tid med tanke på hur många varor vi köper i vår vardag. Om man vill ha en macka, då köper man en macka (eller ingredienser i alla fall). Om man vill ha en tröja, så köper man en tröja. Om man vill ha ett spel, då köper man ett spel.

Det är lätt att som entusiaster stöna och stånka åt hur vanliga människor konsumerar, då vi lägger såpass mycket tid på nyheter och recensioner. Samtidigt finns det antagligen matentusiaster som stönar och stånkar på oss för att vi köper mat som är dålig för oss och/eller miljön, eller klädentusiaster som vet att den där tröjan var gjord på barnarbete eller något liknande. Som en vanlig konsument är inte den kunskapen gångbar.

Att hålla företagen om ryggen här och säga att det är "köparnas fel" håller inte när man tittar på hur verkligheten ser ut. Trasiga spel skadar också hela branschen, inte bara företagen själva. Vad gör man om 90% av korven i affärerna smakar skit? Några entusiaster kanske letar reda på de 10% som är goda, men de allra flesta slutar nog bara köpa korv i allmänhet. Så kan det bli med spel om detta fortsätter.

NuZ
Testpilot

Så går det när man förbokar! Har aldrig förbokat ett digitalt spel och kommer troligen aldrig göra det. Inte så att de tar slut eller så


signatur

🎮 Xbox Series X | Nintendo Switch | Playstation 5 | Samsung Q90 65”

”Döm ingen efter utseendet – för så otroligt bra är jag faktiskt inte!”

Medlem

Jag förbokar nästan aldrig utan avvaktar och ser hur spelet är. Men jag förstår ju de som köper tidigt. Är det ett spel man väntat på länge och man byggt upp en hype för det så är man ju extremt sugen på att spela spelet så snart som möjligt. Dock vet man ju att även de bästa utvecklarna kan skapa dåliga produkter helt plötsligt.

Elden ring är ett spel som jag själv är väldigt sugen på. De har bra historik på att skapa bra spel. Men är det verkligen värt att förboka? Nja egentligen inte. Även där kan det bli besvikelse om än mindre troligt. Ska man vara säker så ska man alltid vänta ett par dagar och se hur spelet tas emot.

Medlem

Jag skriver under på precis allt. Vänta någon/några månader och köp spelet sen, du får ett mer komplett och fungerande spel samtidigt som du också högst troligen kan få tag i det billigare. Win-win.

Skriv svar