Obs! Tråkig teknikblogg, eller "Om SSD, Dlink och svartskärmar."

Skägg.
10 Chambers
Obs! Tråkig teknikblogg, eller "Om SSD, Dlink och svartskärmar."

Teknik är kul. Det vill säga teknik som inte syns, krånglar eller är allmänt miffig. Teknik ska finnas för att hjälpa, inte stjälpa oss. Det är tur att Gud eller aporna gjorde oss olika, för jag kan inte förstå hur man kan tycka om att installera drivrutiner, mäckla med inställningar eller felsöka svartskärmar. Därför skapade han såna som Andreas Eklöv och Mikael Brunnhede (och hela Datormagazin-redaktionen förresten). Däremot att använda teknik! Sukta efter nåt hårt, svart och silvrigt, kanske i kolfiber eller aluzink... Bättre ljud, klarare bild, mer plats. Det är fina grejer.

De senaste två veckorna har jag tillbringat mer tid med krökt rygg och nacke under mitt skrivbord än vad som är nyttigt. Jag har dessutom haft pannlampa på mig. Pannlampa, även känt som det bästa sedan skivat bröd och Spotify. Anledningen? Svartskärmar och hängningar har till och från dykt upp på datorn där hemma, vilket har lett till sjuka mängder felsökning. Minnena, graffekorten, de två IDE-enheterna, diskarna... allt har plockats ut, satts dit, torkats av och setts över. Inget har hjälpt. Men inget ont som inte för något gott med sig (undrar om ordspråket känner till pendling och Hitler?). Bland fördelarna debaclet fört med sig är att jag fått bättre ordning inuti min burk, mer renodlad struktur på mina hårddiskar, uppgraddat till en SATA-DVD (vilket bl.a. eliminerade en installationsbugg med IDE och Win 7 och/eller SSD) samt blivit med SSD. Det senare var en trevlig upplevelse. Tillsammans med uppstramandet av diskarna kör jag nu OS + program på SSD-disken (en OCZ Vertex 2 à 60 gig), alla Steamspel på min Raptor 74:a samt övrigt bös på min Samsung 500-spinpointare. Därutöver har jag en äldre, tom men inkopplad 200-gigare i beredskap samt säkerhetskopierar foton och dokument till en extern disk ett par gånger om året.
SSD är som bekant alldeles för dyrt fortfarande, men en dryg tusing för en disk som gör att Spotify går från klick i aktivitetsfältet till färdigladdad startsida på en sekund och stänger av datorn på fyra, är lätt värt det.

Däremot misstänker jag allt mer att det är moderkortet som krånglar angående svartskärmarna vid uppstart och hängningarna. Jag har nämligen märkt att det inte spelar någon som helst roll vad för enhet jag tar ut eller pluggar i; ungefär varannan gång jag gör något överhuvudtaget, går datorn igång sedan. Därför kör jag enbart i strömsparläge nu och börjar så sakta överväga en större uppgradering.

När jag ändå var i farten tröttnade jag och sambon på att ha TP-kablar liggande i huset, och på kontakterna som alltid gick sönder. Vi har ett litet hus och tyckte inte en router behövdes. Men till slut kom vi fram till att vi hade fel. Det behövdes. En Dlink DIR 655 och en förvånansvärt apsimpel installation (sedär, allt teknikmäckel kanske inte suger ändå) senare och sängsurfning har aldrig varit enklare.

Härnäst: suspekt surfande på dass?

Ps: meh, vilket tråkigt och meningslöst blogginlägg!? Mjo kanske det, men dels ville jag slippa nummer 13 och 01:s sidplaneringsschema en stund, och dels finns otäcka personer som PingviN och nämnde A Eklöv där ute. De går igång på sånt här. Det skulle inte förvånad mig om de rentav skälvde till lite när de läste "OCZ Vertex 2" eller "DIR 655". Ds.

#blogg


signatur
1
Skriv svar