16 skolor i nordvästra England har tröttnat på att barnen i deras verksamhet får spela våldsamma tv-spel med 18-årsmärkning att man nu utfärdat en varning till alla föräldrar i området. Om barnen i dessa grundskolor får fortsätta spela titlar såsom Call of Duty, Gears of War eller Grand Theft Auto kommer skolan att anmäla familjerna för försummelse till polis och socialtjänst.

If your child is allowed to have inappropriate access to any game or associated product that is designated 18+, we are advised to contact the police and children’s social care as this is deemed neglectful.

Mary Hennessy Jones, rektorn som författat detta varningsbrev till föräldrarna, förklarar varför till Sunday Times:

– Vi försöker hjälpa föräldrar att hålla deras barn så säkra som möjligt i denna digitala ålder. Det är så lätt för barn att hamna snett och föräldrar tycker att tydliga riktlinjer är hjälpsamma.

Margaret Morrissey, talesman från föräldragruppen Parents Outlod, tycker snarare att skolorna har gått för långt.

– Samtidigt som vi förstår effekten av våldsamma spel på barn tycker vi att skolorna förmodligen har gått för långt vad det gäller deras ansvar. Det här kommer snarare ses som ett hot av många föräldrar. Om skolorna verkligen ville hjälpa föräldrar och få deras tillit borde de inte hota med socialtjänsten.

Jones varnade också för att access till vissa sociala nätverk såsom Facebook och Whatsapp kan leda till "för tidig sexualisering" vilket i sin tur kan göra dem sårbara för "sexuella övergrepp och extremt våld".

Värt att notera är att Storbritannien för tre år sedan lagstadgade Pegi-rekommenderationerna vilket gör det olagligt att sälja spel till personer som inte uppfyller ålderskraven. De som bryter mot lagen riskerar dyra böter och fleråriga fängelsestraff.