15. The Ascent

Som rollspel betraktat är det måhända ganska tunt, och buggarna låg spelet i fatet vid release. Men trots detta är det svårt att komma ifrån att det är ett spektakulärt och nästan onödigt cyberpunk-läckert actionspel, som i sina bästa stunder levererar hektiskt, brutal action av en sort som i mångt och mycket saknades spelåret 2021. En lovande debut från en liten svensk studio.

14. Humankind

Det är måhända inte lika välbalanserat som den störste konkurrenten Civilization. Men i gengäld sticker Humankind ut hakan mer och bidrar med nya inslag som känns som en frisk fläkt i 4X-genren. Mindre fokus på att blint expandera så mycket som möjligt, mer på att tänka igenom hur du vill göra avtryck i historien. Humankind är ett eftertänksamt bidrag till strategigenren, med idéer som förtjänar att vidareutvecklas i framtiden.

13. Football Manager 2022

Den mest kompletta tränarsimulatorn till dags dato. Få spel kan vara så obarmhärtiga som Football Manager: inget annat låter dig gå på en jobbintervju för ett reservlag för att sedan bli nobbad. Men det gör belöningarna större, och det där hypotetiska ”Skulle jag göra det bättre?” blir till ny verklighet när åren går i din save. Kvicksand för ditt liv.

12. Pathfinder: Wrath of the Righteous

Pathfinder: Wrath of the Righteous är inte lättsmält då det tar influenser från den gamla skolans rollspel. Detta är samtidigt spelets stora stryka och den som vill investera tid och energi i det kommer finna ett av de bättre rollspelen på marknaden. Är du dessutom ett fan av gamla skolans isometriska rollspel så ska du absolut inte missa detta.

11. Ratchet & Clank: Rift Apart

Lombax-ränderna har trots allt inte gått ur Insomniac, trots mångmiljonframgångarna med Spider-Man. 2021 var året då Ratchet och Clank återvände. De gjorde det i en ny dimension till nästa generation, men framför allt var det uppföljaren vi väntat på sedan A Crack in Time.