Fordon kommer spela en stor roll i Dust 514, och CCP visade upp en rad olika – inklusive en tung och en lättare tank och ett dropship. Dessa fordon fungerar liknande som rollerna, och precis som du utrustar dina skepp i Eve utrustar du dina fordon i Dust 514. De kan sen kallas in var som helst, så länge du har dem tillgängliga, istället för att spawna på vissa givna punkter. Hela slagfältet är tänkt att vara väldigt dynamiskt överlag – spelare kan kalla in stationer som låter dig byta roll när du vill, eller placera ut mobila spawn-points som ger nya taktiska möjligheter. Samarbete är av yttersta vikt, och de teams som kan jobba ihop och komplettera varandra kommer ha övertaget. Räkna med att vissa Dust 514-klaner kommer att vara otroligt svåra att klå.

Eve Online är känt för sin komplicerade ekonomi och öppna marknad. Dust 514 kommer att kopplas ihop med den och med tiden kommer produktionen av nya vapen överföras till Eve. Ekonomin kommer att flyta mellan de två spelen, ännu en koppling som för dem närmre varandra. Även om du kommer ha obegränsad tillgång till vissa vapen kommer du behöva fylla på din tillgång till andra. Du låser alltså inte upp vapen på samma sätt som i andra fps, utan allt hänger på hur mycket pengar du har och hur mycket du kan köpa på dig - och vilka färdigheter du har, såklart. CCP hintade också att det kommer finnas någon form av loot-system, där du kan plocka upp saker från dina döda fiender, men det var ingenting de ville tala mer om just nu.

Att klaga på tyngden på AK5 i lumpen känns plötsligt väldigt omanligt.

Dust 514 kommer vara gratis att spela och CCP hoppas på att tjäna pengar på mikrotransaktioner. De var mycket noga med att poängtera att det absolut inte handlar om “pay to win”, något de lärt sig den hårda vägen genom den miktrotransaktion-skandal som skakade både Eve och företaget i grunden förra sommaren.

The future of war

Det är ingen tvekan om att CCP har stora planer för Dust 514. Spelet är just nu i sin stängda beta men som kommer sakta öppnas upp för fler spelare ju närmre vi kommer E3. Räkna med att både #Sony och CCP kommer slå på den stora Dust-trumman när spelmässar öppnar sina dörrar i sommar.

Utvecklarna är glada i att snacka om framtiden dessutom. Till en början kommer Dustbunnies få hålla sig till de inre planeterna i Eve-galaxen, men relativt tidigt kommer CCP öppna upp till det mer laglösa solsystemet och låta kriget om territorium börja på riktigt. De planerar även på att skapa en form av gladiatorspel som kommer gå att se på live, både genom Dust självt och Eve Online. Planen är dessutom att Eve-spelare kommer kunna kolla på planeterna de flyger förbi och se att strider pågår just där, just nu.

Dust 514 kan bli hur stort som helst. Det kan skaka om hela Eve och skapa något helt unikt. Fps-spelare kan få sina snabba adrenalinfixar genom deathmatches eller gladiatorspel, samtidigt som de som vill ta del av det större narrativet kan göra det genom att engagera sig i det politiska spelet och faktiskt slåss över planeter. Det kommer koppla samman ett pc-spel och ett PS3-spel i ett enda, samlat universum. Bara det är stort, nytt och tekniskt imponerande. Även om Dust 514 skulle floppa något fruktansvärt är det fortfarande ett stort steg.

Ja, machine guns kommer att finnas i framtiden också. De är för coola för att bli utdaterade.

Och floppa kan det såklart göra. Fungerar det inte som det ska, eller om striderna inte är tillräckligt underhållande, så finns det ju ingen anledning till att spela. Dust 514 handlar ju dessutom väldigt mycket om engagemang, och om CCP inte kan övertyga konsol-spelarna att de faktiskt bör bry sig om vad som händer på en större skala så kommer spelet enbart sluta som ett dyrt och misslyckat experiment.

Just nu, i skrivande stund, är jag så taggad inför spelet att jag nästan studsar upp och ner. Som mmo-fantast är det svårt att inte fokusera enbart på möjligheterna ett sådant här projekt för med sig. Jag är tacksam för att utvecklarna hos CCP stundals är totalt vansinniga för det leder till innovation, ett nyskapande som för genren framåt. Bara det bör applåderas.