<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/GeForce_8800_GTX/GeForce_8800_GTX_f.thumb.jpg" width="100" height="46" border="0"></img>
GeForce 8800 GTX#Microsofts spelgränssnitt [[DirectX]] 10 - populärt kallat ett generationsskifte för datorspelsgrafik - har sedan #Nvidia släppte de första kompatibla [[grafikkort | grafikkorten]] i höstas för dryga 5000 kronor/styck varit en historia förbehållen för mer välbärgade spelare. När företaget idag meddelar att man från och med början av maj kommer att släppa nya - betydligt billigare - DirectX 10-kompatibla GeForce-kort torde onekligen tillgängligheten till den nya tekniken också öka.

Korten - tre till antalet - kallas GeForce 8500 GT, 8600 GT samt 8600 GTS och skall i tur och ordning kosta 1550, 2200 respektive 2350 kronor. Samtliga kort skall vara utrustade med särskild teknologi anpassad för uppspelning av HD-film, ha stöd för den så kallade Shader Model 4-standarden och levereras med 256 MB [[RAM]]-minne (märkbart mindre än de redan lanserade korten i 8800-serien som har ända upp till 768 MB RAM).

<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Windows_Vista/winvista_packaging_05.thumb.jpg" width="67" height="75" border="0"></img>
Bara med VistaDen som använder [[Windows XP]] behöver emellertid inte besvära sig - i motsats till tidigare versioner fungerar DirectX 10 bara med [[Windows Vista]]. Den som kör Vista kan likväl göra klokt i att avvakta inköp ytterligare ett tag. Konkurreten #AMD står i färd med att lansera sina egna DirectX 10-kort under #ATI:s rödvita flagg - ett utspel som ofrånkomligen kommer att röra upp turbulens i ett just nu tämligen oexploaterat marknadssegment.

Så här lyder det ystra pressmeddelandet:

17 april 2007 - Idag utökar NVIDIA sin grafikkortsserie GeForce 8 med tre nya DirectX 10-kompatibla grafikprocessorer. NVIDIA har därmed den första kompletta serien med DirectX 10-kompatibla grafikkort i samtliga prisklasser ? budget, mittsegment och high-end. De nya grafikprocessorerna heter:

  • NVIDIA GeForce 8600 GTS

  • NVIDIA GeForce 8600 GT

  • NVIDIA GeForce 8500 GT

Windows Vista är det första operativsystemet som behöver stöd av en grafikprocessor för att nå sin fulla grafiska potential. Detta sammantaget med den växande lista av mjukvaruapplikationer som också utnyttjar grafikprocessorns kapacitet så har grafikkortsbehovet ökat för alla typer av användare. Det är alltså inte längre bara datorspelsfantaster som behöver grafikkort.

Med GeForce 8600 GTS- och GeForce 8600 GT-baserade grafikkort erbjuder NVIDIA en stor grafisk prestandaökning för datorspelare till ett betydligt lägre pris än som erbjudits tidigare. GeForce 8500 GT är framtaget för både hobbyspelare och den som vill kunna titta på HD-filmer samt ha bra grafikprestanda i Windows Vista.

Chris Donahue, gruppchef för Microsoft säger de är glada att se att NVIDIA i och med detta har tagit det första steget mot att hjälpa applikationstillverkare att skapa program baserade på det senaste 3D-gränssnittet, genom att göra DirectX 10-kompatibla grafikprocessorer tillgängliga för alla PC-användare.

Även för mediecenterdatorer är de nya grafikkorten lämpliga, genom NVIDIAs PureVideo-teknik för att kunna spela upp High-Definition-material.

"Sony Pictures är glada över möjligheten att kunderna kan spela upp Blu-ray-filmer via sin hemdator", säger Don Eklund, VD för advanced technologies vid Sony Pictures. "De nya GeForce 8500- och 8600-korten från NVIDIA kommer att ge konsumenterna chansen att njuta av Blu-Ray-filmer även på datorer som inte behöver kosta så mycket"

GeForce 8600 GTS-baserade grafikkort finns tillgängliga i butik från och med nu. GeForce 8600 GT och 8500 GT kommer att finnas tillgängliga från början av maj till ett rekommenderat pris av:

  • NVIDIA GeForce 8600 GTS: 2350 kronor

  • NVIDIA GeForce 8600 GT: 2200 kronor

  • NVIDIA GeForce 8500 GT: 1550 kronor

(priserna kan variera beroende på tillverkare)