Vi lever i en tid då crowdfundade-projekt och early access-spel hör till vardagen. Ibland blir resultatet av de relativt nya betalningsmodellerna smått briljanta spel som #Broken Age, #Broken Sword: The Serpent's Curse och #Moebius: Empire Rising. Fast ibland blir det inget resultat alls, som i fallet Yogventures.

Spolar vi tillbaka bandet två år kan vi bevittna hur utvecklarna Winterkewl Games och Youtube-gänget Yogscast driver igenom en Kickstarter-kampanj som drar in hela 4,4 miljoner kronor. Idag har spelet lagts ned och Winterkewl kommer med största sannolikhet gå i konkurs. Yogscast Lewis Brindley förklarar läget i ett mail som skickats till spelets över 13000 finansiärer:

– Som ni kanske har hört så har Winterkewl Games slutat arbeta med Yogventures, men det är faktiskt en bra sak. Projektet visade sig bli för ambitiöst och svårt för dem att färdigställa med sitt team på sex personer.

Det verkar alltså som att de gått i den allt vanligare crowdfunding-fällan där enormt stora framgångar paradoxalt nog också resulterar i stora problem. Enligt Winterkewl drog sig Yogscast ur samarbetet eftersom de inte tyckte att projektet nådde upp till den kvalitet som krävdes för att de skulle kunna marknadsföra spelet med gott samvete.

Yogscast har istället börjat samarbeta med studion bakom Steam-spelet #Tug och tänker ge alla backers nycklar till det spelet som plåster på såren. Läs mer om Yogventure och det snöpliga slutet på reddit och hos Eurogamer.