#Tom Clancy's The Division, svenska Massive Entertainments första egna spel sedan #World in Conflict, har haft stora bekymmer sedan lanseringen i början av mars. De största problemen har varit utbrett fusk men nu tar Ubisoft tag med hårdhandskarna. De som ertappas att spela osjysst kommer att stängas av permanent från spelet direkt.

Sedan lanseringen har man lagt mycket energi på att förbättra just fuskskyddet och bara förra månaden ingrepp man på över 30 000 konton, varav 3800 permabannades. Men frågan är om det är försent. Steamcharts, som samlar publik information från Steam, visar en dramatisk minskning av spelare i The Divison.

Under lanseringsmånaden mars spelade i genomsnitt 65000 personer The Division, med en topp på närmare 114 000 spelare. Redan i april hade dessa siffror mer än halverats, 25400 respektive 54455. De senaste 30 dagarna ligger genomsnittet på 8300, med 16300 som mest. Blott en åttondel av antalet som lirade i mars.

Det går inte att stirra sig blind på dessa siffror då Ubisoft primärt använder sig av den egna plattormen Uplay och detta bara gäller pc. Fuskandet på konsolerna har av förklarliga skäl också varit mycket mindre. De visar dock en trend som är svår att ignorera.