I slutet av september rapporterade vi att två stora anti-fusksystem – Easy Anti-Cheat och Battleye – skulle börja stödja kompatibilitetslagren Wine och Proton. Det innebar att spel som förlitar sig på dem skulle kunna köras på Steam Deck och Linux – det var åtminstone så det såg ut.

I Warhammer: Vermintide 2-forumet på Steam uppger dock en utvecklare från Fatshark att Epics kungörande att det bara skulle "krävas några klick" från utvecklarna att aktivera stöd för Wine eller Proton med Easy Anti-Cheat (EAC) inte riktigt stämde. Enligt "Hedge" är det betydligt mer komplicerat eftersom det finns två versioner av EAC – en som använder Epic Online Services (EOS) och en som inte gör det. Proton-stödet gäller bara för EOS-versionen, som Vermintide 2 och många andra spel inte använder.

Enligt Hedge är det förhållandevis få spel som använder sig av EOS-versionen, och det ska främst röra sig om hyfsat nya spel och Epic-exklusiva titlar. Att byta EAC-version är inget man gör i en handvändning, och det skulle även kunna resultera i att alla spelare behöver logga in via Epic när de vill spela – och allt detta för en förhållandevis liten andel gamers som kommer att spela Vermintide 2 på Steam Deck.

Fatshark tittar på huruvida det kan finnas andra lösningar eller sätt att kringgå detta, men de kan givetvis inte lova något.