De hysteriska pokeraftnarna är tillbaka. #Telltale har äntligen sett till att #Poker Night 2, uppföljaren till #Poker Night at the Inventory, nått Ios. Visst har vi sedan tidigare kunnat spela det på bland annat våra datorer och stationära konsoler som Xbox 360, men nu kan vi också ta det med oss. Vart vi vill.

Pokerkvällarna blir aldrig mer sig lika.

Jag vill börja med att påpeka att undertecknad innan Poker Night 2 hade varken kunskap i eller intresse av poker, men tack vare alla de karaktärer som spelet stoltserar med kunde jag inte låta bli att vara nyfiken. Jag antog utmaningen. Skulle detta kunna lära mig att såväl spela som älska poker?

Ja, faktiskt!

Om vi bortser från själva kortspelen, Texas Hold’em och Omaha Hold’em, är det interaktionen de spelande karaktärerna emellan som lägger grunden för Poker Night 2. Runt bordet ser vi Brock Samson från The Venture Bros., Den tokigt underhållande roboten Claptrap från #Borderlands, demondödaren Ash från #Evil Dead samt Sam från #Sam & Max. Denna osannolika kvartett har ett samspel av sällan skådat slag. och inledningsvis finner jag mig själv skratta högt åt deras nedlåtande och humoristiska kommentarer, både mellan varandra och mot mig. Detta ger mig också känslan av att jag faktiskt spelar mot någon, vilket är ett stort plus. Och än bättre blir det med människohatande GLaDOS från #Portal som dealer.

Skitsnack att njuta av

Jag har aldrig mått så bra av att höra så mycket skit förut. Och det tar ungefärliga timmen innan pratet börjar upprepas. Jag ska dock säga att jag efter en handfull timmar fortfarande hör nya dialoger vilket gör att spelet känns fräscht längre, men visst mattas det av med tiden. Det ska erkännas.

Telltale har gjort ett strålande jobb med att mejsla samman de olika karaktärerna.

Men för att återknyta till själva pokern. Jag blev överraskad av hur lätt det var att komma in i spelet, trots avsaknaden av kunskaper. Jag visste ju redan vad korten och kombinationerna var värda (tacka 90-talets glada dagar på högstadiet för det), men ingående regler, eller hur man över huvud taget spelar de båda Hold’em-alternativen, hade jag ingen direkt erfarenhet av. Det tog mig dock bara en kortare förklaring i menyn samt några spelrundor innan jag greppade det som krävs för att man ska kunna förstå och ha roligt med Poker Night 2. Så var inte rädda för att testa även om ni känner er osäkra på regler och strategier.

Det finns förvisso fortfarande detaljer som inte förklaras. Men då spelet ändå sköter dessa bitar automatiskt är det inget att hänga upp sig på. Man flyter mest med och lär sig på vägen.

GLaDOS insats som dealer ska icke underskattas.

För att peppa spelaren, som tyvärr alltid måste spela ensam mot datormotstånd, kan man vinna troféer och framför allt tokens som man kan låsa upp nya spelkort, marker och bordsdukar med. Allt kommer från de spelande karaktärernas världar, och samlar man på sig ett komplett set förvandlas rummet man sitter i till något helt annat. En överraskning ni får upptäcka själva.

Spelet kräver som minst Ipad 2 eller Iphone 4. Detta test gjordes på Ipad 2 och spelet rullade utan problem så när som på lite hackande i huvudmenyn. Det ska också tilläggas att det är helt i widescreen, vilket resulterar i svarta kanter ovan och under vid spel på exempelvis min Ipad.

Poker Night 2 är i slutändan ett fantastiskt litet spel som jag för tillfället spelar mer än något annat, och trots att jag är den ende av kött och blod som deltar känner jag mig aldrig ensam. Det här behöver man inte vara pokerfantast för att kunna njuta av.