#The Secret of Monkey Island (Lite / 22 kr)

Det är något pinsamt att erkänna men jag har aldrig spelat Monkey Island. Med massor av tid i kommunaltrafiken passar det därför utmärkt att leda Guybrush Threepwood till piratlivet på mobilen. Det är specialutgåvan som portats till Iphone och överlag fungerar den bra. Kontrollen är lite pillrig att vänja sig vid när det är ett fåtal pixlar som ska träffas och att växla mellan interaktionsmöjligheterna är något omständligt. Är nog bättre som nostalgikörning snarare än för oskulden - jag lär köpa det till pc istället.

Betyg:
[score=3;l]

#Duke Nukem 3D (7 kr)

Min gamla älskare Duke Nukem har hittat till Iphone men det är inte den bästa av inkarnationer. Visst är det trevligt att sparka rymdröv på bussen men trots att det finns två kontrollmetoder och mängder med inställningar hittar jag ingen lösning som känns helt rätt. Och varför ingen multiplayer? Än finns det ingen titel som övertygat mig om att förstapersonspangare mår riktigt bra på mobiler, det kanske vore smartare att återuppliva machoblondinens tvådimensionella äventyr istället.

Betyg:
[score=2;l]

#Texting of the Bread (15 kr)

Texting of the Bread är inte bara en rolig omskrivning av Texting of the Dead, det innehåller faktiska bakverk. Odöda bakverk kan tilläggas, och om kakor vanligtvis är på den goda sidan (varsågod Göteborg!) är dessa onda enda ut i kristyren. Hur räddar man då världen från elaka pepparkaksgubbar, och deras rultiga barnbarn? Genom att använda dina allra snabbaste sms-fingrar och skriva de ord som dyker upp på skärmen. Vi har sett konceptet tidigare och på en mobiltelefon gör det sig alldelles ypperligt. Mer variation på anfallen, bossar och miljöer vore dock önskvärt för att locka fram ett högre betyg.

Betyg:
[score=3;l]

#Cut the Rope (Lite / 7 kr)

Om du letat efter ett lika gulligt, beroendeframkallande och genialt spel som #Angry Birds är Cut the Rope en väldigt god kandidat. Det släpps också av samma utgivare, numera #EA-ägda #Chillingo. Grundkonceptet är självklart enkelt, som alltid i den här typen av spel. Allt du behöver göra är att skära av repet till godiset med ett fingersvep så att det landar i munnen på den söta gröna varelsen som du en dag hittar i en låda på din trapp. Snart blir det dock knepigare och du måste koordinera flera fingrar och tajma dina rörelser perfekt. Det finns en gratisversion men chansen är stor att du betalar sju kronor i ett rent lyckorus.

Betyg:
[score=4;l]

#Naughty Bear (Lite / 22 kr)

Naughty Bear blev ingen succé när det släpptes i somras, av oss fick det nöja sig med en etta i betyg. Och Iphone-spelet är inte bättre. Det är en oinspirerad klon av Pac-Man där du rör dig runt på stigar för att samla poäng. Möter du en annan björn utan att vara beväpnad får du en mördande örfil. Om du plockat upp ett tillhygge är rollerna ombytta. Det är rentav knepigt att få Styggbjörn att röra sig dit du vill, speciellt vid vägskäl då han ofta tar märkliga svängar. Tur att det finns en Lite-version, annars hade du blivit lurad på 22 riksdaler.

[video=6030]

Betyg
[score=1;l]

---

Mängden billiga mobilspel har formligen exploderat i och med att alltfler skaffar smartphones. En del är bra, annat rent skräp och att testa allt är en närmast omöjlig uppgift. Men tipsa gärna om bra spel i kommentarstråden. Kanske kan du läsa om det i vår nästa recensionsvända.