Häromdagen flyttades #Valves och #HTC:s virual reality-satsning Vive fram till april nästa år. Och nu står det klart varför – Valve har i sista stund gjort ett så stort tekniskt genombrott att man valde att flytta fram releasen för kunna släppa sitt headset med den nya tekniken.

Beskedet gavs av HTC:s verkställande direktör Cher Wang på en utvecklarkonferens i Peking häromdagen. Hon kallade framsteget "ett väldigt, väldigt stort tekniskt genombrott" och sa att det ska ha gjorts av Valve så sent som för två veckor sedan. Däremot säger hon inte vilken sorts genombrott det handlar om, men uppenbarligen är det stort nog att skjuta fram premiären.

Vad det rör sig om blir officiellt på hårdvarumässan CES i Las Vegas i januari, där prototyper ska finnas att testa. FZ:s redaktionsgrannar Sweclockers befinner sig på plats så vi hoppas kunna bjuda på tidiga intryck av den nya Vive-versionen när mässan pågår den 6-9 januari.

Vive var tidigare tänkt att släppas i begränsad upplaga för konsumenter i år och för den bredare publiken under första kvartalet 2016.

– Vi vill inte tvinga våra användare att byta sina system senare bara för att vi vill pricka releasedatumet i december, säger Wang till Engadget.

Vad tror du Valve lyckats trolla fram i sista stund? Spekulera!