De första orden vi får höra, precis innan #Techland påbörjar demonstrationen av den fjärde delen i deras cowboy-epos, är tydliga och talande: Call of Juarez är tillbaka i vilda västern - där det hör hemma. Efter förra årets mycket kontroversiella och bespottade #Call of Juarez: The Cartel, som av outgrundliga anledningar förflyttade handlingen till nutidens Mexiko och dessutom gav kulturell okänslighet ett nytt ansikte, har de polska utvecklarna alltså tagit sitt förnuft till fånga.

Det är också tydligt att Gunslinger är ett försök ta tillbaka serien till dess stilistiska rötter. Spelaren iklär sig rollen som en klassisk Man with No Name-figur som, sittandes i en saloon, berättar historier från sin tid som prisjägare till ett fåtal intresserade själar. Genom dessa flashbacks följer vi vår protagonists livshistoria och får samtidigt stifta bekantskap med ett flertal kända karaktärer från verkligheten såsom Pat Garrett och Billy The Kid som bägge dyker upp i spelets första uppdrag.

Den porlande bäcken, de uråldriga träden och den dödströtta trappsovaren

När det väl blir dags att låta revolvrarna komma till tals så borde de som är bekanta med Bound In Blood snart känna sig hemma. Det är snabb och stiliserad action med en slags grindhouse-möter-Eastwood-estetik. På återseende från de tidigare spelen är Concentration Mode som återigen låter dig sakta ner tiden och mer effektivt göra slarvsylta av dina motståndare samtidigt som du kan njuta av varje exploderat kranium i slow motion.

Vilda Matrixen

En nyhet är Sense Of Death-läget som kickar igång när du blir beskjuten och återigen ger dig möjligheten att gå in bullet time och med vänster styrspak duka för inkommande kulor. Under spelets gång får du också mer erfarenhet som du kan använda för att låsa upp skills. De vi fick se inkluderade ett automatiskt sikte i Concentration Mode och en hel uppsjö andra färdigheter utlovas.

Dödsroligt på festen!

En av de mer intressanta delarna är faktiskt storyn, eller rättare sagt dess berättare. Under hela spelets gång fliker både han och delar av hans sällskap ständigt in med målande beskrivningar, något som osökt för tankarna till den barytonstämmiga berättaren i Bastion. Det ser ut att fungera förvånansvärt bra och adderar både humor och djup till det ganska simpla upplägget.

Gunslinger må vara Techlands första nedladdningsbara installation av Call of Juarez-serien men har också potential att bli deras mest fokuserade och välpolerade del hittills. Den som är sugen på lite arkadig action i en värld där alla män ser ut som Danny Trejo bör se fram emot släppet som är planerat till första kvartalet 2013.