Borde scalping vara olagligt?

Skribent
Skrivet av WonderBoy:

Vilka lagar finns det egentligen?

I Sverige är det inte olagligt att sälja biljetter i andra hand till högre pris, eftersom det råder fri prissättning. - Riksdagen.se

Det var det jag fann efter en googling...

Jag tänkte på att det är personliga biljetter och sånt som inte efterföljs. Jag har i alla fall gått in på både fotbollsmatcher i utlandet och konserter här i Sverige med helt annat namn än mitt på biljetten. Fast det kanske är mer regler och riktlinjer än lagar?

Ska erkänna att jag inte har koll på juridiken utan antog att användaren jag citerade visste vad denne pratade om, och jag ville påpeka att det var lagar som ingen har intresse av att följa och att det förmodligen skulle bli likadant med en "scalping-lag"

Medlem

Nej, jag tycker inte att staten ska blandas in i privata transaktioner och avgöra åt människor vilka som är legitima. Det finns inget sådant som ett objektivt orimligt pris, en vara är värd precis vad man kan hitta någon villig att betala för den.

Medlem

Ganska enkelt..."håll i hatten" och vänta till 2nd wave då tillverkaren hinner med.

Det är inte första gången någon vill tjäna pengar på biljetter/prylar. Ibland hamnar dessa personer med "skägget i brevlådan" när det närmar sig match/konsert/ny lev av produkter då de inte lyckas sälja sina saker i tid. Ibland är det kul att veta att en tillverkare lyckas möta efterfrågan så den som vill tjäna pengar plötsligt står där med osålda saker.

Köp aldrig av någon som med bot hindrar vanliga köpare att komma åt en produkt. Spela schack under tiden istället och njut av varje Queens Gambit du hinner med till det finns nya konsoler tillgängliga istället....livet går inte under bara för man får vänta lite extra...

De som får sin beställning via återförsäljare är bara att gratta men jag orkade inte ens lägga energi på det denna gång. Jag köper när ps5an finns på hyllan, om det sen tar två månader eller fyra så får det väl vara så. Vi PC spelare fick väl vänta nästan två år på att få GTAV till pc (om jag kommer ihåg korrekt) så varför kan man idag inte vänta 2-3 månader så man istället väljer att betala ockerpriser istället? Det är ju inte så att bästa spelen kommer finnas dag ett ändå. Med lanseringen av ps3 var det inte direkt så att allt fanns tillgängligt från dag ett.

Medlem

Absolut att scalping borde förbjudas. Vi pratar ju inte om enstaka produkter som säljs till valfritt bris utan ett systematiskt uppköp av hela lager av produkter. Ska man sälja i större skala så ska man banne mig göra det rätt och registrera det som affärsverksamhet med alla skyldigheter det medför.
Och det berör ju ett annat problem med scalping. Kundens rättigheter urholkas ju rejält då en privatperson inte har skyldighet att lämna någon som helst slags garanti eller reklamationsrätt.

Medlem

Det borde vara olagligt att köpa upp en produkt från en återförsäljare och sedan kränga den för mer pengar ovavsett vad det är (i princip).

Skribent
Skrivet av Majorkraft:

Det borde vara olagligt att köpa upp en produkt från en återförsäljare och sedan kränga den för mer pengar ovavsett vad det är (i princip).

I all evighet då alltså? Kalle Anka nummer 1 borde alltså inte få säljas för mer än 60 öre?

Medlem
Låt Sony auktionera istället

Om Sony gör en begränsad första release så vore det bättre om de själva sålde första upplagan på auktion så går pengarna till Sony direkt istället för folk som inte har bidragit till att göra bättre hårdvara eller spel.

Inaktiv

En stor majoritet här vill alltså betala miljontals kronor i skatt för att pappa staten ska skriva, upprätthålla lagar samt utveckla tekniska system mot scalping med anledning: kunde inte köpa senaste grafikkortet, konsol på release under en global pandemi...

Skrämmande, men förklarar en hel del om varför vårt skattetryck ser ut som det gör och accepteras...
Pappa staten löser allt gratis!

Medlem

Jag hsr alltid varit av åsikten att den enskilda konsumenten inte ska skylla sig själv. För tänker man så så kommer allt att gå åt helvete. Man ska behandla konsumenterna som mindte vetande och experterna som dom som tar på sig ansvaret för produkten. Exempel x köper en produkt och han får skylla dig själv att y händer. Du som konsument ska vara säker på att allt fungerar som det ska och ska inte behöva läsa på om varje produkt el märke. Köpte du det här bordet så sponsrar du förstörelse av miljön barn arbete och prostitution i ett annat land tex. Inget som du som privatperson ska få skulden för. Utan sånt ska kollas upp på en annan nivå. Scalping ingår i vad som inte är ok tycker jag. Nu ligger det på en så hög nivå att det blir ett problem.

Medlem
Skrivet av ZF:

Problem: bilar gick allt snabbare.

Lösning: hastighetsreglering.

Enligt ditt samhällsrecept skulle alltså istället fartbegränsare i fordonen vara ..obligatoriskt antar jag inte rimligen skulle komma på fråga eftersom det också är att blanda sig i och skapa brottslingar..? Alltså skulle det överlåtas på alla biltillverkare att inte tillverka snabba bilar helt frivilligt eftersom det ändå är ett konsumetproblem att kunder kör ihjäl sig, eller andra potentiella kunder.

Och det finns ju faktiskt mycket regleringar för hur mycket vinst som får göras på bostadsmarknaden. Att de inte beivras fullt är i mycket en transparensfråga. Precis som vanlig scalping alltså.

OT : Volvo spärrar sina nya bilar till max 180 km/h

Problemet ligger ju i den som köper scalpade produkter.

Många här verkar tro att datorkomponenter är någon slags sjukvårds-liknande viktig samhällsfunktion som bör regleras i lag, vilket ju är rätt löjligt. Att spela spel i 25 % högre FPS är inte livsviktigt.

Det säger jag som egentligen är socialist i grunden (nej, inte "tokvänster").

Priorities dock, gottfolk.

Scalping när det gäller exempelvis munskydd or liknande? ABSOLUT! Grafikkort? Tråkigt, och i min värld skulle ett förbud inte ens behövas men i dagsläget ser jag ingen anledning.

Medlem

Det som borde förbjudas är användandet av AI och botar för att lägga köpodrar.
Och vill man inte förbjuda det, kan man lagstifta om att det måste gå en viss tid (5min?) från man lagt en produkt i varukorgen till man kan godkänna köpet. Då får man bort det orimligt snabba handlandet.

Detta är även sant för aktier och värdepapper. Det borde skötas manuellt. Det är inte rimligt att folk är delägare i ett företag i 3-4 timmar.

Nej ush och fy. Det var bättre förr!

Medlem
Skrivet av Freddan:

Såg att någon nämnde skatteverket. Men skatteverket går in och kollar kontoutdrag osv. Det är banksekretess.
Endast misstanke om brott kan upphäva denna sekretess så brottet i sig skulle inte bara svårt att bevisa - utan även svårupptäckt.

Så slutsatsen är följande: endast återförsäljarna kan stoppa detta. De har väl något förbund som heter ”svensk handel”. De borde väl kunna ta fram gemensamma riktlinjer och en tekniskt lösning för detta?

Skatteverket utreder viss liknande saker och ser lätt vad som annonseras på blocket. Och visst, de kan inte göra ett kontoutdrag utan misstanke om brott. Men bankernas skyldigheter att ha koll på vad pengarna kommer ifrån har ökat senaste åren (främst för att främja penningtvätt).
Så misstanke om skattebrott (vilket alltid prioriteras högt av myndigheternas resurser) kan mycket väl ge undersökningar av annonser och deras försäljningsbelopp.

Medlem

enkel lösning, skriv in ditt personnummer när du köper en enhet. Begränsa till en enhet/personnummer. Förmodligen helt föbjudet enliggt GDPR

Medlem

Om man istället delar in varorna i vill-ha och måste-ha kategorierna så tycker jag man hamnar i två intressant frågeställningar

Vill-ha (lyxkategorin, åtråvärd elektronik och evenemang). Tidigare kunde detta lösas rent tekniskt genom att det krävdes en motprestation för att få tag på det mest åtråvärda. Jag tänker på kösystemen utanför butiker eller arenor. Den som stod längst i kö fick det bästa. Då reglerades detta automatiskt. Med dagens teknik är det snarare den med snabbast internet/smartaste bot som kan köpa först.
Dock är den fysiska kön en idiotisk sak utan samhällsnytta. Motprestationen här är enbart lidande för kunden och tillför inget.
Frågan är då hur man skapar en rättvis motprestation? Är det enbart ekonomi som ska styras? Alltså den som betalat mest som hamnar först i kön? I så fall borde handeln själva vara intresserade av lösa problemet då dessa varor uppenbarligen säljs till priser under marknadsvärdet, men skillnaden hamnar hos scalpers. Det högre marknadsvärdet borde istället komma tillverkaren och återförsäljarna till goda, inte något ytterligare lager i försäljningskedjan.

Måste-ha (mat). Vad skulle hända om en scalper köpte upp all mjölk/bröd i butikerna och började sälja till dubbla priset? Hade alla tyckt det var OK? Nu kommer det säkert inte hända i praktiken då det inte är brist på detta

Medlem

Spara 2 miljoner konsoler och släpp veckan efter 😝
Vore skoj att på så sätt trolla alla som bunkrat för att sälja vidare 😃.

Men olagligt nä handlar ju om tillgång och efterfrågan så marknaden tar hand om det efter ett tag. Det är bara att inte köpa om man vill bli av med det.

Medlem

Helt befängt att göra det olagligt. Tillgång och efterfrågan är väl inget nytt koncept. Hade dom inte kunnat kränga för hutlösa summor pengar hade de inte gjort det heller. Dessutom ang. att garantier och reklamationsrätt etc urhoklas: ifall omsättningen överstiger 30k om året krävs F-skatt och registrerat bolag. I annat fall är det ett skattebrott, vilket redan är olagligt. (Nej man behöver inte registrera ett bolag för att kränga sin bil för 100000, men eftersom det är systematiska uppköp så räknas det som hobbyverksamhet)

Medlem
Skrivet av Muy-thai:

enkel lösning, skriv in ditt personnummer när du köper en enhet. Begränsa till en enhet/personnummer. Förmodligen helt föbjudet enliggt GDPR

Nä, inte så länge det redogörs varför personnumret sparas och vad det används till. Dessutom kan man begränsa till ett köp i veckan eller månaden och få samma effekt så slipper man behovet av att spara personnumret längre än nödvändigt.

Medlem

Scalping har funnits i det lilla och stora i modern tid och även längre tillbaka.
Googla ex.vis,
wheat market manipulation

Personligen tror jag inte på att använda skattemedel till detta, utan mer på att aktörerna borde vara mer intresserade av goda kundrelationer.
Säkerligen har det redan skrivits om extra släpp av konsertbiljetter och dylikt, sedan är väl frågan om de nu inte vill ha hype/"panik" för att få ut lite extra med ett jul släpp.

Ett dåligt exempel där samhället gick in och spenderade skattemedel och resurser var väl då man jagade pirater på media fronten, då aktörerna själva inte kunde komma fram till en försäljningsmodell prissättning som stog på egna ben anpassad efter nya förutsättningar, vilket de till slut fått till med nuvarande modeller.


signatur

Plånboken öppnas för: Titlar där pc-spelaren får ett likvärdigt utrymme som console-spelaren, aldrig till några console skulor. Dvs, där patch och dlc datum inte är senarelagda till pc, där specialutgåvor av spelet inte är strippade till pc eller där andra ”uppfostringsmetoder” används. Att man satsat på en trovärdig anti-fusk motor samt att utvecklaren har en bra ”anti-fusk attityd”. Aldrig för: 3xA P2W titlar.

Skrivet av anon_38597:

En stor majoritet här vill alltså betala miljontals kronor i skatt för att pappa staten ska skriva, upprätthålla lagar samt utveckla tekniska system mot scalping med anledning: kunde inte köpa senaste grafikkortet, konsol på release under en global pandemi...

Skrämmande, men förklarar en hel del om varför vårt skattetryck ser ut som det gör och accepteras...
Pappa staten löser allt gratis!

Välkommen till konceptet 'demokrati'. En majoritet hatar ocker -> staten upprättar åtgärder för att begränsa ocker.


signatur

Viam inveniam aut faciam

Medlem
Skrivet av hannes.theorell:

Välkommen till konceptet 'demokrati'. En majoritet hatar ocker -> staten upprättar åtgärder för att begränsa ocker.

Är detta tänkt som någon slags invändning mot vad han skrev? Vi lever i en demokrati, alltså går det inte att finna majoritetens politiska positioner idiotiska?

Medlem
Skrivet av hannes.theorell:

Välkommen till konceptet 'demokrati'. En majoritet hatar ocker -> staten upprättar åtgärder för att begränsa ocker.

Verkligen.

Mycket hobbyekonomer i den här tråden som känner sig nödgade att uttrycka sin vrede mot "staten" och "skatter".

Medlem
Skrivet av cb99:

Scalping har funnits i det lilla och stora i modern tid och även längre tillbaka.
Googla ex.vis,
wheat market manipulation

Personligen tror jag inte på att använda skattemedel till detta, utan mer på att aktörerna borde vara mer intresserade av goda kundrelationer.
Säkerligen har det redan skrivits om extra släpp av konsertbiljetter och dylikt, sedan är väl frågan om de nu inte vill ha hype/"panik" för att få ut lite extra med ett jul släpp.

Ett dåligt exempel där samhället gick in och spenderade skattemedel och resurser var väl då man jagade pirater på media fronten, då aktörerna själva inte kunde komma fram till en försäljningsmodell prissättning som stog på egna ben anpassad efter nya förutsättningar, vilket de till slut fått till med nuvarande modeller.

Fast om detta blir vardagsmat, att scalpers ses som en naturlig del i kedjan: underleverantör-->leverantör-->tillverkare (tier1)-->global distributör-->lokal distributör-->återförsäljare-->scalper-->slutkund så kommer det ses som förlorad moms för staten då momsen betalas på priset mellan återförsäljare och scalper snarare än slutkundspriset. Och det kommer man tycka är värt att lägga skattemedel på att lösa.

Medlem

För min del är det tydligt att det behövs någon form av lagstiftning. Det innebär inte att "staten" ska bestämma vem som får köpa ett PS5. Det innebär att det finns juridiska verktyg att komma åt problemet och som fungerar normgivande.

Är inte speciellt insatt, men tekniska verktyg får väl anses ha störst chans att begränsa den här typen av verksamhet. I dagsläget har kanske inte distributören på kort sikt några incitament att bry sig - pengarna rullar in oavsett.

På längre sikt kan det här orsaka skador på samhällsekonomin och i förlängningen leda till en prishöjning på varor som drabbar oss konsumenter. Här gäller att ge distributörer både verktyg och incitament att göra sig av med "mellanhanden".

Som flera andra har lyft är det stora problemet inte hårdvarumarknaden. Utbud och efterfrågan kan inte mötas eftersom en mellanhand har tekniska redskap att göra sig av med sina konkurrerande konsumenter, men förr eller senare kommer utbudet att komma ikapp.

Problemet blir musik- och idrottsevenemang där det finns ett naturligt utbudstak. Då blir lätt konsumenter desperata och tvingas betala väldigt stora summor för att nå produkten. Väldigt lukrativt för mellanhanden.

Personliga biljetter till konserter och idrottsevenemang? Kan absolut vara en idé. Bör såklart gå att köpa mer än en biljett per person, men det går kanske att lösa? Bank-id kopplat till köp och säg 5 biljetter per person som tak. Gör nog arbetat svårare för mellanhanden.

På hårdvarusidan har flera föreslagit lottning i kösystemet eller personliga köp med bank-id. Kanske sätta gränsen på en enhet vid "första vågen" om det finns risk för utbudsunderskott, för att senare släppa det fritt? Tycker lottning låter bra, men där finns såklart en orättvisa om någon köat längre. Öka chansen efter kötid kanske?

Medlem

Det här är ju löjligt. Det är ju inte människoorgan det handlar om utan elektronik-prylar, det finns ju ingen som MÅSTE ha ett nytt grafikkort på lanseringsdagen? Ingen kommer dö av att vänta några veckor/månader på ett grafikkort.

Medlem
Skrivet av e3henri:

Fast om detta blir vardagsmat, att scalpers ses som en naturlig del i kedjan: underleverantör-->leverantör-->tillverkare (tier1)-->global distributör-->lokal distributör-->återförsäljare-->scalper-->slutkund så kommer det ses som förlorad moms för staten då momsen betalas på priset mellan återförsäljare och scalper snarare än slutkundspriset. Och det kommer man tycka är värt att lägga skattemedel på att lösa.

Tror du verkligen på det själv, att staten kommer vilja lägga krut på ett fåtal människor som köper på sig flertalet av en vara för att sälja snabbt och tjäna en mindre hacka eftersom tillgången är relativt smal till en början?
Staten får sin sin skatt genom företaget som säljer varan, och om de behöver få in extra skatt så regleras befintlig skatt eller så läggs ny skatt på (läs kemikalieskatt), nått mer?
Det du får akta dig för är skatteverket om de får nys att du gått med vinst som genererat över 19 670kr på ett år.

Hur mycket man än ogillar något så är inte alltid problemet något att reglera med lagar och regler. Jag ogillar det, tycker att det är omoraliskt, men det är inte fel...
Det är så att det är tillåtet att köpa i syfte att sälja vidare och tjäna pengar, så är det och så kommer det att fortsätta vara.

Medlem
Skrivet av Shadee:

I all evighet då alltså? Kalle Anka nummer 1 borde alltså inte få säljas för mer än 60 öre?

Nej. Vid nyrelease så klart.

Medlem
Skrivet av Majorkraft:

Nej. Vid nyrelease så klart.

Var går den magiska gränsen för när det får säljas för mer?

Medlem

Om "producenten", t.ex. i det här fallet Sony vill verka seriös och motverka scalpers, så bör de sätta press på återförsäljarna. Återf kan lägga in fler hinder för bottar, som inte är problematiska för vanliga konsumenter. Enklast är t.ex. max 2 till samma leveransadress, max 2 på samma betalkort, max 2 på samma användare o.s.v. Om du vill beställa fler, då måste du maila in och efterfråga på speciellt / "manuellt" sätt.

OBS! Dessa regler bör självklart bara gälla produkter där scalping misstänks, och bara de första veckorna.

Så, inga lagar mot det, men producenter och återförsäljare kan göra mycket för att fixa detta, om de bara vill.

Medlem

Olagligt, haha nej.


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Skriv svar