Gekko, inte Gordon
Om man står i begrepp att köpa <b>sitt vuxna livs första riktigt bra kniv</b>, vem vänder man sig då till? Svaret är detsamma som på frågan "varifrån kom alla nyskapande konsolspel tills för fem-sex år sedan, då de blev omkörda över en natt", d v s Japan! Om de en gång i världen gjorde samurajsvärd så borde de väl göra rätt bra knivar fortfarande? Plus att det förstås ser mycket coolare ut med kanji-tecken på bladet än hakkors och andra europeiska lyckotecken. Och ja, den har kanji på bladet, men japanerna stämplar tydligen på "fel" sida, så jag vände dem av misstag nedåt när jag plåtade.
Efter lite research (läs knivporrsurfande) bestämde jag mig för att en <b>Gyuto</b> på 240mm borde vara lämpligast. Det är alltså en närmast västerländsk kockkniv, funkar till lite av varje, men har lite tunnare blad än de tyska <b>Solingen-yxor</b> vi västerlänningar tydligen är vana vid. Fråga inte mig, jag har aldrig haft en riktig kökskniv, undantaget kines-Globalen, men den är så liten och så fejkad att den inte räknas. Sagt och gjort, jag lade en beställning på en <b>Gekko</b> (vilket betyder ungefär "månsken", enligt tillverkaren) på utmärkta, och oväntat billiga, Japanese Chefs Knife. Jag rekommenderar för övrigt INTE att du följer länken, det kan leda till allvarliga skador på din plånbok och ditt eventuella samboförhållande.
I morse, efter ynka fyra vardagars väntan, knackade ett bud på. Mängder av bubbelplast och papp omslöt en snygg kartong med kanji-tecken på. I den dolde sig min skönhet, som du ser på bilderna. Den är snyggare i verkligheten, och jag gillar den hamrade finishen, och damaskusmönstringen (som omger en kärna av hårdare stål). Det enda ord som kan beskriva den är "solid", den känns som en förlängning av armen gjord av ett massivt stycke högkvalitetsstål. I kväll blir det extra tomater och lök till allting. Här ska hackas!
Lite fuktig blir man... nu måste du bara lära dig att slipa den ordentligt!