Dator- och tv-spelsberoendet har ökat under pandemin

Medlem

Beroende och beroende.

Dopamin junkies är vi alla i stort sett, det är väl mer disciplin som saknas om man väljer att skita ner sig framför datorn istället för att gå på toa.

Fast rewards vs slow rewards.


Ordo Ab Chao

Medlem

Är inte förvånad om det stämmer. Finns säkert de som är beroende av spelandet även om de har diciplinen att prioritera jobb/skola/mat/sova.

Men jag tror även att det finns dem som blir "diagnoserad" av deras föräldrar/partner, kanske även av professionella, för att vara beroende fastän de inte är det. Vissa kan bli hyperfokuserad, eller har inga andra intressen som lockar.

Viktigaste här är väl att de som faktiskt har ett beroende (om det är för spelandet eller något annat) får hjälp med det, och det stöd som behövs för att kunna hantera det.

eld
Medlem
Skrivet av PeTTs0n:

Vi kommer egentligen in på djupare frågor än de flesta av oss kan ge adekvat förklaring och/eller analys av, antingen då de är alldeles för komplexa för att gå igenom på ett sådant här forum, och/eller för att de innefattar högst individuella aspekter. Meningen med livet, och så vidare.

Därefter kan vi även diskutera vad som innebär funktion och nedsättning/påverkan av sådan (inte minst vad gäller det psykiska, då detta är något mer svårdefinierat och svåranalyserat när inte tydliga objektiva referensramar finns på samma sätt som i många fysiologiska aspekter - vi vet helt enkelt för lite om hur hjärnan fungerar i dagsläget, sen finns det tillämpade ramar i den mån mänskligheten kunnat sätta sådana, i bl.a. ICD och hur denna används av läkare världen över) i dagens samhälle, samt om detta är något absolut eller om en sådan förändras över tid.

Just vad gäller dator-/dataspelsberoende ("Gaming Disorder" enl. WHO och dess ICD-11) är det fortfarande något nytt och som det forskas i, bl.a. Västra Götalandsregionen har gjort studier [Länsstyrelsen VG, PDF] och börjat jobba med det även i praktiken. Studien ovan går in lite mer i detalj på vad som tittas på vad gäller bedömningen av datorspelsberoende, så det kan vara värt att kika på innan man självdiagnostiserar, diagnostiserar andra och/eller får för sig att diagnosen är antingen vattentät, påhittad och/eller tillämplig på en själv/andra.

Som med annan psykiatrisk vård är det många faktorer som spelar in, och en sådan här tråd blir snarast en orgie i personliga erfarenheter och varför just dessa egentligen skulle antingen inneburit, eller absolut inte inneburit, någon form av vårdbehov.
Dock hade det väl varit lite intressant om FZ kunde fått till en intervju med någon överläkare i psykiatri (el. motsvarande) som pysslar med forskning/behandlingsarbete i ämnet.

tldr är väl att det är lite komplicerat, men iom att vartenda person i världen sitter med en mobil dagligen, antagligen på social media, youtube, eller liknande så borde vi haft en kaosartat våg av beroende där folk inte längre kan jobba eller äta då de är fast vid mobilen, och att detta ökat under pandemin och innesittandet säger ju en hel del om det.

Lite som matberoende eller liknande så killgissar jag att det snarare är en sidoeffekt av något annat problem, snarare än ett direkt kemiskt beroende.

Jag tror absolut att personer kan bli beroende av spel, internet, mobiler och liknande, men jag tror inte att dessa saker skapar beroendet.

Som exempel: någon sitter fast i hemmet pga corona, börjar plocka stenar, fortsätter till samlande av stenar, köp av stenar online, stensamlingen växer och nu är personen helt upptagen i att läsa om stenfakta och prata om stenar online, bara en sten till, glömmer äta mat, ringa sina vänner osv. Stenberoendet är ett faktum.

Avstängd

Alla former av beroenden och missbruk har ökat under pandemin. Porrkonsumtionen fullkomligt exploderade under 2020.

Skribent
Skrivet av Skadatgods:

Alla former av beroenden och missbruk har ökat under pandemin. Porrkonsumtionen fullkomligt exploderade under 2020.

Det här är intressant, ska se om jag kan hitta statistik över andra former av missbruk som ökat senaste året. En sak är säker i alla fall, och det är att pandemin skapar problem på många sätt.


"Writer and Fighter"

Avstängd
Skrivet av Johan Lorentzon:

Det här är intressant, ska se om jag kan hitta statistik över andra former av missbruk som ökat senaste året. En sak är säker i alla fall, och det är att pandemin skapar problem på många sätt.

Samtidigt har pandemin inte bara åstadkommit problem. Att kunna sitta hemma och fakturera samtidigt som man sitter med xbox-kontrollen i knät är en förmån jag gärna fortsätter att missbruka framöver.

Medlem
Skrivet av Johan Lorentzon:

Ett beroende brukar väl betecknas när något blir ohälsosamt för personen, att det tar över dennes liv helt.

Rätta mig gärna om jag har fel men man kan väl mäta om man har ett beroende om belöningssystemet i hjärnan aktiveras när man tänker på det som man är beroende av.

Jag har för mig att jag hört något om detta, men är inte helt hundra.

Skribent
Skrivet av ZeldasCastle:

Rätta mig gärna om jag har fel men man kan väl mäta om man har ett beroende om belöningssystemet i hjärnan aktiveras när man tänker på det som man är beroende av.

Jag har för mig att jag hört något om detta, men är inte helt hundra.

Du har har säkerligen helt rätt här, låter troligt i alla fall att det borde gå och mäta dopaminnivåer i hjärnan.


"Writer and Fighter"

Medlem

För min egen del har pandemin haft motsatta effekten. Har jobbat hemifrån, och generellt försökt hålla mig hemma förutom när jag måste handla mat, vilket såklart lett till mer tillgänglig tid att spela. Men detta innebar då istället att jag tröttnade på att spela hela tiden, och därav har mina konsoler stått mest orörda senaste tiden. Så spelandet har istället bytts ut mot promenader och andra hobbys, vilket förmodligen bara är hälsosamt i längden.

Medlem
Skrivet av Johan Lorentzon:

Nu handlar det väl kanske inte bara om att man missar en måltid. Snarare när spelandet blir så "viktigt" att skola, jobb och förhållande tar stryk. Tänkt att du ska på LAN, då går du all in i några dagar. Dricker Jolt, äter gorbys och sover framför datorn. Detta varar en helg, sen återgår du till normalt liv. Tänk dig att du skulle leva LAN-livet hela tiden. Jag tror det är den typen av beroende man pratar om.

Exakt det där är mer eller mindre definitionen för allt slags beroende: du låter en aktivitet få gå över övriga vedertagna livsvanor (äta, sova, dricka, skola/jobb, socialisering, övrig (hobby)konsumtion) vilket sedan börjar uttrycka sig individuellt i form av:
- sämre kost pga. du vill spela hela tiden så du struntar i måltider eller äter endast hemkört (oftast skräpmat då för det brukar vara billigast vilket går hand i hand med nästa faktor nedan) så du kan spela hela tiden

- sämre ekonomi för du spenderar mer pengar på nya spel och/eller MTX inuti spelen SAMTIDIGT som du kanske börjar skolka och/eller sjukskriva dig från jobb varav sistnämnda fall försämrar ekonomin ytterligare

- sämre socialisering för du kanske struntar i att umgås med vänner, partner å familj för du vill bara spela (nya) spel hela tiden

- sämre fysisk (därmed psykisk på lång sikt) hälsa i och med ovanstående faktorer pga. allt stillasittande i spelandet (intressant sidnot är hur det skulle bli med nån som är beroende av rörligt stående VR-spelande?)

- sämre förmåga att kunna få glädje/njutning utav andra aktiviteter i livet vilket går starkt ihop med nedanstående faktor om att bryta sig loss från beroendet. Detta är nog en av de viktigaste faktorerna för att säkerställa en slags neurofysiologisk förändring hos personen där de plötsligt inte får någon stimulering av aktiviteter de tidigare fick det av utan endast av "beroendeaktiviteten".

Den viktigaste faktorn här dock för kvalificerat beroende är hur svårt eller lätt det är att bryta sig från det. Och olika "droger" påverkar människor olika medan vissa droger mer sannolikt orsakar det vi definierar som beroende (t.ex. kokain, heroin, m.fl.,) såväl som i olika grader (t.ex. nikotin brukar klassas som mindre grad av beroende jämfört heroin och kokain pga. hur du ändå kan "plågas" i flera dagar utan nikotin utan att du begår brott för att få tag på nytt nikotin vilket du nog skulle göra i fallet med heroin och kokain - och ja, två sistnämnda är illegala i de flesta länder så).

Vissa här var säkert "enligt deras föräldrar 'beroende'" av WoW under 2005-2008 om de gick på gymnasiet då. Men efter att ha vuxit upp sedan dess så var det kanske bara en period i livet precis som vissa krökade rejält under tonåren men aldrig blev fullfjädrade alkolister idag. Det finns även sällsynta(?) fall av de som rökte och snusade mycket under unga år men sedan otroligt nog kunde sluta för gott som vuxna.

Det kluriga med spelberoende (även porrberoende) enligt mig är att det verkar vara lätt att fastna i länge - vilket utifrån kan tolkas som "shit, den där personen är ju beroende av spel/porr!" - fast man sedan kommer ur det efter ett par timmar, dagar, veckor, månader, eller år som om det aldrig egentligen var ett problem från början, ungefär som ditt exempel med LANandet eller mitt exempel med WoW.

KoP
Medlem

Personligen har jag spelat mindre under denna tid.

Medlem

Om det fanns beroende innan så är det väl inte så konstigt att det ökat, eftersom fler spelar spel? Det är väl inget att gagga över?


Too real to be a dream, too painful to be a nightmare.

Medlem

edit : jag vet för lite om ämnet för att svara prata om det mer än mitt svar nej jag tror ej på "data" beroende. dock så tycker jag alltid detta är något som har stört mig genom åren spelar du fotboll 24/7 är det helt ok då är det dedikerad träning I en sport. spelar du dator så är det "dålig" person och behöver göra annat för att "ha" ett bra liv. Vem har sagt att man har rätt att säga åt en person vad dom ska göra för att ha ett "bra" liv bara för det är inte vad andra ser som ett bra liv.
Så länge en person tar hand om sina ansvar och inte bryter våra lagar och regler tycker jag dom ska kunna få leva som dom vill utan att få stämplar på sig.

It's not a lake, it's an ocean

Jag har haft beroendeklienter i snart tio år, även om jag jobbat i lite olika positioner i allt från stödboenden till bostadssamordning, och ett beroende är verkligen ett helvete för den enskilde. Det tar kontrollen över individens liv vilket gör att denne gör till synes helt irrationella val. Folk sumpar familj, bostad och relationer för sin drog. För mig verkar det vara mer eller mindre en slump vilket beroende en enskild person utvecklar (visst, har man vuxit upp med supande föräldrar är risken större att man själv tar till just alkohol), och även om man inte kan dö av en överdos TV-spel, kan det få nog så negativa konsekvenser.

Det som verkar öka mest just nu, åtminstone från socialtjänstens horisont och särskilt under pandemin, är spelberoende. Alltså inte TV- och datorspel. Här har jag sett hur det verkligen har spårat ut för vissa, och fort går det.


Fria tankar om spel: www.frispel.net

Medlem

"Dator- och tv-spelsberoendet har ökat under pandemin"

Eller så finns det inget annat att göra för folk?

För mig är spelandet som vilken hobby som helst, ishockey,fotboll etc etc, men bara för att man inte är ute och rör på sig utan sitter vid skärmarna så är det mer "tabu" verkar det som, löjligt i min mening, men jag är väl väldigt partiskt då jag själv är en gamer sen 24 år tillbaka


01000001 01101100 01101100 00100000 01111001 01101111 01110101 01110010 00100000 01100010 01100001 01110011 01100101 00100000 01100001 01110010 01100101 00100000 01100010 01100101 01101100 01101111 01101110 01100111 00100000 01110100 01101111 00100000 01110101 01110011 00001010

Medlem

Som qndra påpekat innan - många här verkar väldigt överbeskyddande över sin hobby. Ni kan vara lugna, ingen kommer komma hem till er vuxna och sätta timer på era konsoller så ni bara kan spela 1 timme om dagen
ALLA saker som är kul och/eller ger en belöningskänsla kan vara en kul hobby ELLER ett missbruk. Det finns folk som har beroendeproblematik när det gäller "bra" saker som t.ex. träning med.

Jag har en flickvän som bor en bra bit för tillfället, så vi ses varannan helg när jag är långledig. Resten av tiden jobbar jag och fixar vardagssysslor, och sen spelar flera timmar tvspel dagligen när alla måsten är gjorda.
Jag sköter mitt jobb, håller relationer vid liv, men samtidigt BRINNER jag för spel och tänker på spel ofta. För det är kul, men lägger även tid på tvserier, böcker m.m.

Det är inte fel att spela mycket, inte fel om man så skulle ägna all sin lediga tid till spel. Det blir ett problem och beroende först när spelandet gör att man missköter skolan eller jobbet, låter det förstöra alla relationer eftersom spel är viktigare, slösar mer pengar än man har råd med på spel, missköter hygien/mat osv osv. Precis som andra missbruk. Vissa kan supa till ordentligt en ledig helg och sen vara nöjda och fungerande på jobbet på måndag, medans vissa inte kan sluta supa när måndag kommer. På samma sätt kan vissa leva LAN-liv en helg och sen återgå till vardag medans en del inte kan släppa spelen och stannar hemma "sjuk" några dagar till.

Ni förstår poängen om en hobby går ut över ens livskvalitet så kan det vara läge ta sig en funderare och söka hjälp.

Medlem

Är väl bara att applicera sunt förnuft?

Så länge ungarna sköter skolan, utövar någon fysisk aktivitet, sover ordentligt samt e med på familjeaktiviteter (oavsett om det är äta middag tillsammans eller besöka ett museum) så är det ju inget problem.

Medlem

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Medlem

Det här stället verkar trevligt för dom som är beroende.

Medlem

Missbruk är synonymt med att fly ifrån verkligheten, man söker efter stimulanser, saker som är kul, saker som får en att må bra överanvänds till en sådan grad att det är svårt att slita sig tillbaka till en normal balans. Missbruk behöver dock inte alltid innebära en flykt ifrån verkligheten, brist på självdisciplin, motivation, bland annat, kan vara tillräckligt för att få ett överskott av det goda, till och med en förhöjd passion över något som t.ex. för en arbetsnarkoman kan skapa samma problem, folk kan överträna osv. När man är ung och växer upp och inte har någon erfarenhet utav att missbruka så blir det lätt att fastna i det då man inte har har någon erfarenhet utav vad det är, det är därför föräldrarna försöker hålla koll på er :P, men det bästa som en förälder "tycker jag" är att försöka uppfostra en självdisciplin hos ungarna, då kommer dom själva veta när dom går över gränsen, sport, lumpen kan hjälpa.

Medlem

Mycket föredömligt bindestreck efter dator-!

12
Skriv svar