Ät odlad lax bara enstaka gånger per år

Medlem
Skrivet av LancelotSwe:

Nu kanske jag bara är naiv men det är ju sådant de kollar upp innan det blir godkänt för försäljning för oss människor att äta. Är ju några insekter som har blivit godkända.

Det beror nog på vilken forskare du lyssnar på.
Jag har läst en del rapporter som säger att kroppen kan bryta ner insekter helt och hållet inklusive exoskelettet.
Samtidigt har jag läst betydligt fler rapporter och utlåtande från diverse läkare som säger att kroppen inte kan bryta ner de hårdaste exoskeletten som de från t.ex syrsor och kackerlackor.
Så här spelar det nog roll vem man väljer att lyssna på.

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Skönt att laxen inte är hälsovådlig iaf.

Odlad lax kostar ofta mellan 190-240 kr/kg idag. Hutlöst! Vad kostar då inte viltfångad lax? Tror förresten jag aldrig sett annat än odlad lax i Skövde? Kan ha fel.

Hos oss blir det åtminstone makrill 2-3 gånger / månad, då den är omkring 40-45 kr för 500 g (80-90 kr/kg) och minst lika god. Det blir dock köp när de säljer laxsidor för 120-140 kr/kg (jul, påsk, midsommar). Jag tror det händer att vi köper lax nån gång varannan månad eller så. Så för vår del äter vi redan enligt rekommendationerna. Jag hade gärna käkat oftare om det inte varit så sjuka kilopriser.

Som tidigare laxfiskare sen liten parvel till 20års åldern, skulle jag inte idag stoppa i mig vild lax från östersjön/bottenhavet/bottenviken
Den är så kontaminerad att skulle värdena användas för annan föda skulle det bli totalförbud direkt.
Laxen uppe i bottenviken smakar dessutom riktigt illa. Det tyckte jag inte förr.


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Medlem
Skrivet av svartlock:

Om man enbart håller sig till gräsbetat nötkött och viltkött, då går det åt 0kg foder.
Mycket mer hållbart än så blir det inte.

Nötkreatur släpper dock ut en enormt kraftig växthusgas, metan…
Så grönt är det verkligen inte bara för de käkar utomhus.

A single cow produces between 154 to 264 pounds of methane gas per year. Not counting for the emissions of any other livestock, 1.5 billion cattle, raised specifically for meat production worldwide, emit at least 231 billion pounds of methane into the atmosphere each year.
Researchers have found that 37% of methane emissions from human activity are the direct result of our livestock and agricultural practices.

In fact, as a greenhouse gas, methane is 28-times more powerful
than CO2 on a 100-year timescale and 80-times more powerful over 20 years.
https://www.epa.gov/snep/agriculture-and-aquaculture-food-tho...

Menar bara, ät vad du mår bra av och vad du tycker är gott. Att försöka göra rätt går inte för de hittar bara på nya sätt att göra så du får dåligt samvete.
Därför ingen bryr sig längre.

Medlem
Skrivet av Tiggaren:

Vissa färgämnen i godis är väl från löss etc.

Kan man stoppa i sig gelatin så borde ju inte löss vara något problem...

Medlem
Skrivet av Tiggaren:

Problemet är väl egentligen att vi är för många på jorden. Vi måste komma på nya sätt att framställa mat.
Insektsbiff någon?

https://www.bugburger.se/om/

"Det går åt åtta-tio kilo foder att producera ett kilo nötkött. Motsvarande siffra för att producera ett kilo insektsbiff är två kilo foder. Dessutom är insekter som skalbaggar, myror, syrsor och gräshoppor nästan lika proteinrika som rött nötkött."

Nja, vi är inte för många. Däremot är resurser ojämnt fördelade och används på ett icke optimalt sätt. Är det t ex rimligt att tråla haven efter fisk som mals ner till djurmat för odlad fisk? Eller all tonvis mat som slängs i soporna varje dag. Eller att hugga ner regnskogen för att odla sojabönor till kossor så donken kan sälja burgare för tio spänn? I naturen förekommer det relativt få rovdjur jämfört med växtätare just för att resurserna inte räcker till att upprätthålla för många köttätare.

Labbodlat kött kan inte komma snart nog för vi behöver det verkligen. Om inte annat än för att komma bort ifrån industri djurhållningen som bara är sorglig på många platser.

Medlem
Skrivet av NordhNet:

Nepp, E120 heter det och är någon sorts odlade löss

Edit: en liten länk

Usch, aldrig mer sega råttor 😕


signatur

🎮 PlayStation 5 | Xbox Series X
📺 LG C2 55" (2022 EVO)

Manchester United FC ❤️

Medlem
Skrivet av Papphammar:

Nötkreatur släpper dock ut en enormt kraftig växthusgas, metan…
Så grönt är det verkligen inte bara för de käkar utomhus.

A single cow produces between 154 to 264 pounds of methane gas per year. Not counting for the emissions of any other livestock, 1.5 billion cattle, raised specifically for meat production worldwide, emit at least 231 billion pounds of methane into the atmosphere each year.
Researchers have found that 37% of methane emissions from human activity are the direct result of our livestock and agricultural practices.

In fact, as a greenhouse gas, methane is 28-times more powerful
than CO2 on a 100-year timescale and 80-times more powerful over 20 years.
https://www.epa.gov/snep/agriculture-and-aquaculture-food-tho...

Menar bara, ät vad du mår bra av och vad du tycker är gott. Att försöka göra rätt går inte för de hittar bara på nya sätt att göra så du får dåligt samvete.
Därför ingen bryr sig längre.

Det går att göra det mycket mer hållbart än vad det är idag om fler gick över till gräsbetat.
Detta är faktiskt väldigt intressant läsning om intresse för hållbarhet finns.

https://agreenerworld.org/wp-content/uploads/2016/09/A-Breath...

Medlem
Skrivet av svartlock:

Det beror nog på vilken forskare du lyssnar på.
Jag har läst en del rapporter som säger att kroppen kan bryta ner insekter helt och hållet inklusive exoskelettet.
Samtidigt har jag läst betydligt fler rapporter och utlåtande från diverse läkare som säger att kroppen inte kan bryta ner de hårdaste exoskeletten som de från t.ex syrsor och kackerlackor.
Så här spelar det nog roll vem man väljer att lyssna på.

Klokast är att lyssna till moder natur.
Hade vi kunnat bryta ned och ta upp näring från insekter effektivt så hade vi nog också utvecklat en naturlig dragning till att vilja äta insekter. Forskare som intervjuas som experter i dylika sakfrågor, av typ statsmedias klimatkorrespondenter, tenderar ju att ofta drivas av agendor snarare än vetenskap, så man får ta det med en skopa salt, speciellt de forskare som kräver att vi ska gå emot vårt naturliga beteende att äta kossa och svin.

Skrivet av baxtex:

Är det t ex rimligt att tråla haven efter fisk som mals ner till djurmat för odlad fisk?

För de små fiskelägena längs kusten som sakta förlorar sitt "way of life" känns det nog jätterimligt.


signatur

Viam inveniam aut faciam

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Skönt att laxen inte är hälsovådlig iaf.

Odlad lax kostar ofta mellan 190-240 kr/kg idag. Hutlöst! Vad kostar då inte viltfångad lax? Tror förresten jag aldrig sett annat än odlad lax i Skövde? Kan ha fel.

Hos oss blir det åtminstone makrill 2-3 gånger / månad, då den är omkring 40-45 kr för 500 g (80-90 kr/kg) och minst lika god. Det blir dock köp när de säljer laxsidor för 120-140 kr/kg (jul, påsk, midsommar). Jag tror det händer att vi köper lax nån gång varannan månad eller så. Så för vår del äter vi redan enligt rekommendationerna. Jag hade gärna käkat oftare om det inte varit så sjuka kilopriser.

Fast den blir ju matad med giftig skräpfisk från Östersjön, så det är fin överföring det där.


signatur

IDKFA

Medlem
Skrivet av hannes.theorell:

För de små fiskelägena längs kusten som sakta förlorar sitt "way of life" känns det nog jätterimligt.

Det är ingen rättighet att vara en fiskare, speciellt inte när haven dör.


signatur

IDKFA

Medlem
Skrivet av filbunke:

Kan man stoppa i sig gelatin så borde ju inte löss vara något problem...

Vad är det för fel på gelatin? resultatet av ben och hud som kokats känns betydligt trevligare än löss.


signatur

Konsoler: Xbox One, Xbox One S (hos kompis), Xbox One X, Xbox Series X, PS4, PS4 Pro
CPU: AMD Ryzen 5 7600X
GPU: Gigabyte Geforce RTX 3060 Ti 8GB Eagle OC 2.0
MEM: Corsair 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 Vengeance

Gen
Medlem

Fryst lax har ju blivit sjukt mycket dyrare den senaste tiden. Bara för några år sedan kostade ett 4-pack frysta filéer 80 spänn men nu är det snarare 120 eller mer

Medlem
Skrivet av YmerXE:

Vad är det för fel på gelatin? resultatet av ben och hud som kokats känns betydligt trevligare än löss.

Äter du räkor? Det är trots allt insekter med bara att de lever i havet istället för på land.

Medlem
Skrivet av Majoren:

Klokast är att lyssna till moder natur.
Hade vi kunnat bryta ned och ta upp näring från insekter effektivt så hade vi nog också utvecklat en naturlig dragning till att vilja äta insekter. Forskare som intervjuas som experter i dylika sakfrågor, av typ statsmedias klimatkorrespondenter, tenderar ju att ofta drivas av agendor snarare än vetenskap, så man får ta det med en skopa salt, speciellt de forskare som kräver att vi ska gå emot vårt naturliga beteende att äta kossa och svin.

Fast vi är ju inte enbart köttätare. Vi är allätare. Dessutom är det kulturellt beroende på vad man äter så att säga att det ligger i "vår natur" ska man även ta med en nypa salt.

I stora delar av världen äter man inte fläsk och skaldjur medan vi i Sverige äter sånt inklusive sönderruttnad fisk som definitivt går emot vad Moder Natur lärt oss. "Naturlig dragning" är väldigt skevt. Jag tror nog aldrig att jag tittar på en ko i naturen och tänker "den vill jag fan i mig äta upp". Men om det är en färdig maträtt så är jag såklart sugen. Tror du skulle tänka likadant om du fick en färdiglagad maträtt gjord på färs från insekter att det ser aptitligt ut:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ater-eleverna-insekter...

Vi är också förtjusta i att äta färggranna saker som i naturvärldens anses vara en fara för oss att konsumera.
I många länder i Asien har man också ätit insekter i århundraden så är det något som inte kroppen hade kunnat ta upp hade vi nog vetat det vid det här laget.

Skulle det vara farligt för oss att äta det så hade inte Livsmedelsverket godkänt det i första taget heller.

Skrivet av mrFluffy:

Det är ingen rättighet att vara en fiskare, speciellt inte när haven dör.

Det är ingen som kommer att rädda dem när de dör för att det bokstavligen inte finns något annat än fiske för dem.


signatur

Viam inveniam aut faciam

Medlem
Skrivet av hannes.theorell:

Det är ingen som kommer att rädda dem när de dör för att det bokstavligen inte finns något annat än fiske för dem.

Finns bokstavligen tusentals andra yrken att göra.

Med den logiken så vill jag jobba som statsminister, för jag tycker att jag inte kan något annat, och då är det min rättighet. Du hör ju själv hur dumt det låter.


signatur

IDKFA

Medlem
Skrivet av Papphammar:

...

Menar bara, ät vad du mår bra av och vad du tycker är gott. Att försöka göra rätt går inte för de hittar bara på nya sätt att göra så du får dåligt samvete.
Därför ingen bryr sig längre.

Understryker exakt vad problemet är med försöka skrämma folk med alla hälsofaror + miljön konstant, det blir avtrubbat så folk inte bryr sig om de största farorna och low-hanging fruit som går att göra något åt. Jag har helt bara lagt ner personligen. Vill dra ned på mängden kött jag äter men har varken med miljön eller hälsan att göra, mer att jag tycker att om man ska äta djur bör man egentligen döda dom själv, inte köpa ansiktslösa förpackningar på ICA, mer någon form av respekt mot eco systemet helt för min egen "andliga" del.

Medlem

Om ni äter odlad lax, ät ekologisk.
Dessvärre har den varit bristvara ganska länge (iaf de frysta filéerna).

https://foodpharmacy.se/2015/05/denodladelaxen/

Medlem
Skrivet av Zerkish:

Understryker exakt vad problemet är med försöka skrämma folk med alla hälsofaror + miljön konstant, det blir avtrubbat så folk inte bryr sig om de största farorna och low-hanging fruit som går att göra något åt. Jag har helt bara lagt ner personligen. Vill dra ned på mängden kött jag äter men har varken med miljön eller hälsan att göra, mer att jag tycker att om man ska äta djur bör man egentligen döda dom själv, inte köpa ansiktslösa förpackningar på ICA, mer någon form av respekt mot eco systemet helt för min egen "andliga" del.

Sådär tänker jag också, att man ska ha dödat djuren själv, eller åtminstone gjort det någon gång. Det är avtrubbat hur det fungerar, det är trots allt ett liv som släcks för (framförallt) njutningens skull.

Håller med dig också om domedagspropagandan, den motiverar ingen till att göra något gott, man tappar bara energi. Det bästa är nog bara att stänga av det där och leva sitt liv så bra man kan.

Medlem
Skrivet av Casimir2323:

Sådär tänker jag också, att man ska ha dödat djuren själv, eller åtminstone gjort det någon gång. Det är avtrubbat hur det fungerar, det är trots allt ett liv som släcks för (framförallt) njutningens skull.

Håller med dig också om domedagspropagandan, den motiverar ingen till att göra något gott, man tappar bara energi. Det bästa är nog bara att stänga av det där och leva sitt liv så bra man kan.

Ja, egentligen är väl allt människan gör dåligt för miljön och naturen. Bara att existera tär på den men så kan man inte tänka liksom.
Naturlagarna är som det är, vi behöver mat och visst finns det saker vi måste göra bättre men som du skrev kommer inte ett konstant hagel av domedagspropaganda förändra något.

Medlem
Skrivet av Casimir2323:

Sådär tänker jag också, att man ska ha dödat djuren själv, eller åtminstone gjort det någon gång. Det är avtrubbat hur det fungerar, det är trots allt ett liv som släcks för (framförallt) njutningens skull.

Håller med dig också om domedagspropagandan, den motiverar ingen till att göra något gott, man tappar bara energi. Det bästa är nog bara att stänga av det där och leva sitt liv så bra man kan.

För njutnings skull känns väl ändå lite överdrivet.
Tror de flesta äter kött för att få i sig korrekt näring.
Personligen handlar köttätande om ren överlevnad då jag enbart äter kött, ägg och vissa mejeriprodukter.
Kan ibland lyxa till det med lite extra virgin olivolja!

Medlem
Skrivet av svartlock:

För njutnings skull känns väl ändå lite överdrivet.
Tror de flesta äter kött för att få i sig korrekt näring.
Personligen handlar köttätande om ren överlevnad då jag enbart äter kött, ägg och vissa mejeriprodukter.
Kan ibland lyxa till det med lite extra virgin olivolja!

Ja, det finns en anledning varför veganer måste ta kosttillskott och en hel del har näringsbrister. Till exempel B12, järn och Omega 3 som finns lätt upptagligt i kött och fisk. Om du ska få i dig rekommenderat dagligt intag av järn från grönsaker måste du äta 80% mer än RDI på grund av att det finns näringsämnen som motverkar upptaget.

Medlem
Skrivet av svartlock:

För njutnings skull känns väl ändå lite överdrivet.
Tror de flesta äter kött för att få i sig korrekt näring.
Personligen handlar köttätande om ren överlevnad då jag enbart äter kött, ägg och vissa mejeriprodukter.
Kan ibland lyxa till det med lite extra virgin olivolja!

Min personliga upplevelse från att ha varit vegetarian i 20 år är att det är enkelt att få i sig rätt näring. Jag tror många rationaliserar att det är på grund av näringen men att det egentligen är på grund av smaken. Men vissa är nog som du, och har det mer i sin natur.

Älskar också god olivolja, det blir en skvätt på salladen i stort sätt varje dag. Gillar spansk olivolja väldigt mycket; vet inte hur det kommer sig att det oftast är den som är godast.

Medlem
Skrivet av Trycket:

Ja, det finns en anledning varför veganer måste ta kosttillskott och en hel del har näringsbrister. Till exempel B12, järn och Omega 3 som finns lätt upptagligt i kött och fisk. Om du ska få i dig rekommenderat dagligt intag av järn från grönsaker måste du äta 80% mer än RDI på grund av att det finns näringsämnen som motverkar upptaget.

Ja just vegan är nog knepigt att vara. Men det finns hälsofördelar med en växtbaserad kost också.

Medlem
Skrivet av Sarato:

Fast vi är ju inte enbart köttätare. Vi är allätare. Dessutom är det kulturellt beroende på vad man äter så att säga att det ligger i "vår natur" ska man även ta med en nypa salt.

I stora delar av världen äter man inte fläsk och skaldjur medan vi i Sverige äter sånt inklusive sönderruttnad fisk som definitivt går emot vad Moder Natur lärt oss. "Naturlig dragning" är väldigt skevt. Jag tror nog aldrig att jag tittar på en ko i naturen och tänker "den vill jag fan i mig äta upp". Men om det är en färdig maträtt så är jag såklart sugen. Tror du skulle tänka likadant om du fick en färdiglagad maträtt gjord på färs från insekter att det ser aptitligt ut:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-ater-eleverna-insekter...

Vi är också förtjusta i att äta färggranna saker som i naturvärldens anses vara en fara för oss att konsumera.
I många länder i Asien har man också ätit insekter i århundraden så är det något som inte kroppen hade kunnat ta upp hade vi nog vetat det vid det här laget.

Skulle det vara farligt för oss att äta det så hade inte Livsmedelsverket godkänt det i första taget heller.

Nä, inget är ju svart eller vitt biologiskt eller kulturellt, men generellt så är det ju förenat med större hälsorisker och sämre näringsupptag att äta för människan mer ovanlig mat. Giftighet hos växter genom pigmenten är ju generellt heller inget om människan har samma instinkter att detektera likt växtätare har, plus att förstås långvariga kulturella vanor uppenbarligen försvagar instinkterna då få idag förmodligen ens vet vad som är ätligt av mat inkl. djurkadaver i ursprunglig form. Instinkter är ju ett biologiskt minne som måste hållas igång av arten över tid för att inte försvagas eller försvinna.

Dock så har vi ju i alla fall kvar stark instinkt att inte äta insekter eller gräs på backen, så det talar ju i alla fall för att det inte är lämplig kost för människan att bryta ned.

Skrivet av svartlock:

För njutnings skull känns väl ändå lite överdrivet.
Tror de flesta äter kött för att få i sig korrekt näring.
Personligen handlar köttätande om ren överlevnad då jag enbart äter kött, ägg och vissa mejeriprodukter.
Kan ibland lyxa till det med lite extra virgin olivolja!

Både och för min del i alla fall.
Tycker ärligt talat inte riktigt om nån komplett måltid som inte innehåller kött, fisk eller flygfä. Det blir som att den godaste delen av maten saknas då, känns inte som en riktig måltid. Sen så är det förstås medräknat också att det är det enklaste sättet att få i sig komplett näring, att måltiden innehåller djurdelarna, så behöver man inte oroa sig för att man äter dåligt.

Releasehästryttare
Medlem
Skrivet av Trycket:

Tråkigt att det inte är bra kvalité med bra levnadsförhållanden.

Det är inte så enkelt som folk får det att verka kring att "sluta äta" vissa livsmedel, och jag blir irriterad varje gång man bara säger att folk ska förändra sin kost lättvindigt. För det är inte enkelt för alla.

Lax är en oerhört viktig källa för Omega-3 och D-vitamin för många, och att bara sluta med den är inte alltid lätt att ersätta för den som inte är insatt. Omega-3 är otroligt viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken bland människor.

Omega 3 finns ju dock i annat. T ex linfrö.

Åt rätt mycket vegetariskt förr. Tyvärr har så har det blivit både dyrt och tidskrävande. Med barn är det klurigt att få ihop vardagen utan kött tycker jag.

Medlem

Gillar lax men har inget emot att äta insekter heller. Har dock gått över till mer växtbaserat de senaste åren.

Medlem
Skrivet av Tiggaren:

Problemet är väl egentligen att vi är för många på jorden. Vi måste komma på nya sätt att framställa mat.
Insektsbiff någon?

https://www.bugburger.se/om/

"Det går åt åtta-tio kilo foder att producera ett kilo nötkött. Motsvarande siffra för att producera ett kilo insektsbiff är två kilo foder. Dessutom är insekter som skalbaggar, myror, syrsor och gräshoppor nästan lika proteinrika som rött nötkött."

Det enda du saknar är "You will own nothing, and you will be happy."


signatur

I drank what?

123
Skriv svar