Indiana Jones and the Fate of Atlantis (Amiga)

Medlem
Indiana Jones and the Fate of Atlantis (Amiga)
  • Plattformar: Amiga (Testversion), FM Towns, Linux, Mac OS, Windows, Wii

  • Release: 1992

Har lite svårt att förstå hur jag (och mina vänner, även) lyckades engagera oss till den grad vi gjorde dito.

Elva disketter? Elva disketter att växla mellan, långa laddningstider innebärandes konstanta pauser i det som hände och skedde på skärmen och så de där ofrånkomliga läs- och skrivfelen på disketterna som i värsta fall satte stopp för precis alla vägar vidare (det var inte som att man nödvändigtvis spelade från eventuella originaldisketter även om vi för en sekund låtsas som att de faktiskt existerade i vår närhet).

Dessutom var det inte precis som att spelet var speciellt väl nedskalat till Amiga 500 vars processor inte alls räckte till för att driva spelmotorn tillfredsställande när saker och ting började bli minsta lilla krävande.

Hemska minnen från den där marknaden där man stillbildsstrosande försökte lista ut vad i helvete försäljaren ville ha i utbute för något relevant. Att man tvingades gå fram och tillbaka mellan två skärmar och på den andra skärmen prata med en annan försäljare mellan varje försök gjorde ingenting bättre.

Ändå valde vi att stålsätta oss för att uthärda de återkommande hinder som ställde sig i vägen för den där genuint tillfredsställande upplevelsen.

Det var ju LucasArts, Indiana Jones och något som gick hand i hand med helt underbara Monkey Island. Det måste väl räcka?

Spolar vi fram tiden en aning var situationen dock något av en annan, med hårddiskutrustad Amiga 1200 och tillhörande acceleratorkort utsmyckat med extraminne. Laddningstider, sekvenser utspelandes i slowmotion och läs- och skrivfel var i detta skede ett minne blott i kontexten Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Platsen där allt började var dock i trakten av en bild i Datormagazin med tillhörande text som väckte mitt intresse. Detta i ett skede av mitt liv där FÖRESTÄLLNINGEN av vad en viss produkt hade att erbjuda i vissa fall var mer relevant än vad som faktiskt erbjöds.

(Som så ofta i Sierra-sammanhang, där jag flitigt intalade mig att exempelvis Leisure Suit Larry Goes Looking for Love in Several Wrong Places var ett mycket bättre, vuxnare och mer väldesignat spel än dess föregångare även om jag där och då egentligen aldrig lyckades åstadkomma mer än att planlöst strosa runt på en drös skärmar och insupa atmosfären de levererade.)

Fate of Atlantis levde dock i mångt och mycket upp till mina förväntningar, mycket tack vare dess extremt välskrivna manus lyft till sanslösa höjder via de platser och miljöer man besöker. Att man dessutom hade möjlighet att göra val som i hög utsträckning påverkade vilka problem man ställdes inför, och huruvida man gjorde detta ensam eller tillsammans med någon, kändes unikt.

Team, Wits och Fists, tre "Paths" genom spelets mittersta tredjedel vilka samtliga lade fokus på olika saker (samarbete, pussellösande och rå action) och i vissa fall tog Indy till platser de andra alternativen ej erbjöd. Redan föregångaren The Last Crusade lade stor vikt vid spelarmöjligheten att angripa pussel på olika vis, men att som här erbjuda tre distinka vägar genom äventyret var dock inte tal om.

Allt tycktes falla på plats och Fate of Atlantis blev både en försäljningssuccé och en älskling bland kritiker och spelare.

Personligen ser jag det nog lite som att Fate of Atlantis närmar sig genrens absoluta peak, mycket tack vare rätt människor på rätt plats och samtliga till synes med hjärtat på rätt ställe, utan att på länga vägar förmå nå hela vägen därhän.

Helhetsintrycket blir, således, något av en olyckligt splittrad historia.

Att låta Hal Barwood, som inte endast snickrat ihop två egna spel även jobbat som producent och manusförfattare i filmsammanhang, tillsammans med speldesignern tillika producenten Noah Falstein, dra i viktiga trådar under produktionens gång gav uppenbarligen utdelning och resultatet var länge något som på lekmannanivå diskuterades som en perfekt utgångspunkt för en ny Indiana Jones-film.

Det är rentav min fullständiga övertygelse att Fate of Atlantis förr eller senare kommer att dyka upp i filmformat, må det så handla om ett hobbyprojekt hjälpt av filmskapandekapabel AI eller vadhelst egentligen.

Handlingen som kretsar kring Indiana Jones och den tidigare arkeologkollegan, psykiskt medium, Sophia Hapgood i deras sökande efter försvunna undervattensstaden Atlantis väver på ett nästan frustrerande effektivt vis in nazister, gamla Atlantiska kungar (Nur-Ab-Sal är en jävel på att manipulera och kontrollera folk, åtskilliga år efter sin död) och besök världen över (Frankrike, Grekland och Algeriet, exempelvis) i en berättarmässig helhet så klockren att... ordlös.

Däremot känns det allt svårare att argumentera för att allt annat håller lika hög klass, för det gör det inte (med undantag för soundtracket, som skapar en välbekant vägg av ljud som med hjälp av återkommande teman tonsätter olika stämningslägen).

Må så vara att det älskvärda käbblandet mellan Indy och Sophia (kärlek börjar alltid med bråk) är en motivator stor nog för att Team-varianten skall kännas given att uppleva, men desto svårare är det att se hur slagsmålen som står i fokus av Fists Path underhåller nog i dess okomplexa och allt annat än tighta upplägg för att upprätthålla intresset bortom det snudd på fuskiga tryckandet på 0 på numreriska tangentbordet för att dra iväg en sådan jäkla lusing att vemhelst dukar under på direkten. Wits, däremot, drar saker i en klart mer intressant riktning med dess större fokus på pussellösande.

Oavsett vilken väg man väljer är en rad olika små minispelsliknande sekvenser att vänta. Som att flyga runt i en luftballong, ta sig an en biljakt eller varför inte förfölja en person av relevans genom ett myllrande folkhav beståendes av pixlar?

Där råder inte brist på variation, men däremot blir det allt mer uppenbart att många inslag känns skohornade in i helheten utan att egentligen tillföra något av värde. Som det återkommande sökandet efter pixlar i totalt jävla mörker, pussel vars centrala poäng är att tvinga spelaren springa fram och tillbaka över en liten yta till dess att lösningen uppenbarar sig genom rå tjurighet då vägen därhän sker via slumpmässiga inslag eller de ständiga avbrotten med pisstrista slagsmål vars alternativ är ett evigt väntande på att kusten skall bli klar då fiender lunkar runt än hit än dit.

Framåt spelets slutskede blir runtrännandet, som för övrigt är lika oengagerande som långsamt, i hopp om att hitta vägar vidare så påtagligt att tristessen tar över vadhelst för glädje där finns i att lyckas lösa ett klurigt pussel eller hitta ett objekt av nödvändighet för att kunna göra x eller y. Det gör inte direkt saken bättre att de tidigare grönskande djunglerna, den upplysta och blåtonade hotellfasaden, de vita medelhavshusen vars terracottabeklädda tak mysigt kontrasterar det kristallblåa havet samt mystorftiga ruinerna på Kretas fastland ersätts med gråa och åter gråa katakomber som aldrig tycks ta slut.

Utöver de olika vägarna genom spelet finns där i bakgrunden ständigt närvarande, så kallade, IQ Points. Dessa delas ut för diverse, och för att samla på sig samtliga krävs inte endast att man tar sig an samtliga tre Paths, utan även att man i vissa diton löser pussel på olika vis. Det blir till en väldans massa genomspelningar där man inte har en aning om exakt vad som krävs för att få fatt på vissa eftertraktade poäng. Med hänsyn till spelets låga tempo och stundtals frustrerande runtrännande för att lösa vissa framslumpade pussel blir omspelningsvärdet mycket lägre i praktiken än vad det framstår som i teorin.

Det är nog lätt för de som upplevde VGA-versionen av Fate of Atlantis, eller för all del "Talkie"-versionen på CD, att se Amiga-alternativet som oattraktivt, men det är att undersälja dess faktiska värde.

Visst märks det att det färre antalet färger ibland inte riktigt räcker till för att liva upp de mest komplexa av scener, och visst kan man ifrågasätta hur man lät den sjukt sega SCUMM-motorn måla upp scener likt marknaden i Algeriet (vi snackar verkligen stillbildsspelande här på en oexpanderad Amiga 500), men det faktum att spelet överhuvutaget rullade på hårdvaran och dessutom skalades upp till något klart trevligare med mer minne, hårddisk och fetare processor förtjänar en axelklapp.

Trots allt, det är inte själva nedskalningen som får upplevelsen att halta, speciellt inte när man sitter på hårdvara som driver spelets i full hastighet (Amiga 500 var faktiskt inte en spelkonsol förklädd till dator även om många såg på den som en sådan, men oviljan bland spelare att uppgradera hårdvaran skapade en hel del problem för utvecklare när konkurrerande hårdvara på PC-fronten nästan forcerades på slutanvändarna om de ville ha en fortöpande behaglig arbets- och spelmiljö), utan själva designen av spelet och dess pussel.

Ironiskt, rentav, då syskonet Monkey Island kunde tillämpa någon form av månlogik som ändå kändes helt logisk inom de sjuka ramar den rörde sig inom. Här är det sällan själva logiken som är problemet, utan det faktum att det ofta känns mer drygt än underhållande att lösa de pussel som slängs ens väg. Tillfredsställelsen uteblir, ofta, då problemet inte ligger i att komma på vad man skall göra utan att det inte sällan är tråkigt som fan att faktiskt göra det.

Meeen, då skall det samtidigt sägas att det här möjligen förstärks av åtskilliga genomspelningar. Speciellt när man har lösningen redan redo någonstans där i bakhuvudet. Äventyrsspel av peka och klicka-snitt lider väl rent allmänt av detta, visserligen, men samtliga är dock inte lika segspelade som Fate of Atlantis.

Synd, som fan, då storyn och dess tillhörande dialog verkligen är värd att uppleva.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis är på flera sätt och vis ett bra exempel på ett spel som inte nödvändigtvis åldrats med värdigheten helt i behåll. Det befinner sig liksom lite otacksamt mellan det som varit och det som skulle komma att bli.

Innovativt, för all del, och fullt förståeligt som "Hit" i dess ursprunliga kontext (1992), men det räcker med att blicka mot LeChuck's Revenge (1991) för att se hur man inom ramarna för en direkt uppföljare till The Secret of Monkey Island (1990) lyckas åstadkomma något klart mer jämnbra utan att försöka driva genren framåt.

Då Day of the Tentacle (1993) finns där väntandes runt hörnet, min absoluta genrefavorit som jag gladeligen återkommer till framöver i textform, tappar Fate of Atlantis än mer av dess dragningskraft.

Med åren blir det allt lättare att se på Fate of Atlantis som relevantare rent spelhistoriskt (väldigt relevant, onekligen) än något för samtida äventyrsivrare att gå lyriska över även om resan såklart är värd att ta så länge som man är medveten om dess tillkortakommanden.

Mest av allt är det dock ett spel som egentligen borde ha varit en film.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis
3
Bra
+
Manuset håller högre klass än vissa filmer i serien
+
Spelets mittenakt kan upplevas på tre olika vis
+
Det audiovisuella bidrar till ett starkt världsbyggande
+
I princip samtliga pussel är logiska
-
Flera dryga pixeljakter i totalt jävla mörker
-
Mycket planlöst vandrande, speciellt under spelets sista akt
-
Framslumpade lösningar på vissa dryga pussel gör omspelningar frustrerande
-
Att jaga IQ Points är kul i teorin med pisstrist i praktiken
Det här betyder betygen på FZ
Medlem

Jag älskade spelet där runt 1995-1998. Fick en förpackning med Day of the Tentacle, Fate if Atlantis, Sam and Max Hit the Road och några demos
Spelade FoA många gånger. Teams och Fists klarade jag. Wits? Där fastnade jag på ubåten.
Men. Jag vill bara inflika att UNGA jag gillade Fists. Slagsmålen var helt okej, och sen var det biljakt, ballongfärd och säkert några fler skillnader. Idag skulle jah såkert fnysa lite åt det läget och låta min vuxna giga-brain köra Wits. Men som sagt. I ungdomen. Och i en den då man på riktigt kubde fastna (i en ubåt) och inte veta var man skulle härnäst och inte kunna googla, eller ens Gamefaqa en lösning? Då var Fists bättre.

Medlem

Jag älskar detta spelet, jag hade verkligen trott att Indy 4 skulle vara Atlantis. Nu blev det inte så, utan det blev något skit om aliens... det lustiga är att MacGyver därför gör Atlantis bättre än Indiana Jones på film, hitintills...


signatur

Too real to be a dream, too painful to be a nightmare.

Medlem

Min kusin piratkopierade detta till Amigan och tittade lite på det då, men spelade det inte själv. Kommer inte riktigt ihåg varför, men alla diskettbytena lockade väl inte.

Spelet var i stort sett bortglömt, men sedan sommaren 1998 så såg jag en budgetutgåva från White Label som innehåll både Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure och Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Köpte även en utgåva som innehöll Monkey Island 1&2 och en annan som innehöll Day of the Tentacle och Sam & Max.

I alla fall så blev jag mäkta imponerad av att man kunde spela det på tre olika vis, och spelade igenom alla tre. Spelade igenom det igen via SkummVM för ~20 år sedan och borde väl göra det igen någon gång, kommer faktiskt inte ihåg så himla mycket nu förutom början och slutet.

Medlem

Det här minns jag med värme men jag tror inte att det är ett spel jag plockar upp idag tyvärr. Vissa spel bör nog stanna kvar i minnet. Bra recension, du verkar lägga upp en hel del. Skriver du på heltid?

De där originaldisketterna till Amiga har jag nog aldrig ägt. Inte av något spel och ingen i min umgängeskrets hade någonsin sett några när vi var barn. Då var det ändå en 4-5 Amigor och hundratals spel i kretsen. Jag har i vuxen ålder undrat var spelen kom ifrån men de liksom bara dök upp.

Medlem

De äventyrsspel som Lucas Arts gjorde i början av 1990-talet var det som på allvar satte igång mitt spelintresse. Till en början storögt betraktandes när min vän spelade på sin fräsiga Amiga 500. Några år senare hade jag min egen Amiga 1200, som jag glatt stoppade ner i ryggan och knatade halvmilen till samma vän för att ändå spela Monkey Island och försöka lösa pusslen tillsammans.

Jag tecknade själv en hel del på den tiden, hade alltid ett block med mig var jag än befann mig. Miljöerna i Lucas Arts spel var som rena magin - hur var det ens möjligt att få sådan stämning och med så pass få pixlar? Det skickade mig in i en Deluxe Pant IV och egen pixelart.

När jag med historiens facit i hand blickar tillbaka på min egen bana i livet är det så oerhört mycket som förändrades den där dagen vi åkte till Data Lätt på Backaplan och kom hem med Amigan. Intresset för teknik, grafik, kod, tinkering, you name it. Tålamodet med hårdvara och mjukvara som inte fungerar som förväntat. Det självklara i att alltid bygga datorer själv. En verktygslåda av färdigheter som gjort att jag för evigt lär behöva hjälpa släktingar, vänner, syskon och kollegor med diverse teknikrelaterade spörsmål.

Kanske blir det att extrapolera en aning att tillskriva Lucas Arts all äran för detta. Men deras spel var en av grundbultarna i det som satte igång allting. Det är mer än nostalgiska varma minnesbilder, det är en tacksamhet som jag för alltid kommer bära med mig.

... och nu väntar jag bara på en smaskig recension av LOOM, denna bortglömda pärla som ingen av vännerna orkade med men som jag av någon anledning föll pladask för

Medlem

Kastar upp den här på att spela-listan! Håller på och kör igenom gamla klassiker på miyoo mini via scummvm. Money Island och Day of the tentacle avklarade, broken sword på gång. Älskar de här gamla spelen, sam and max är nästa på tur. Kanske även spelar om discworld-spelen för hundrade gången när jag ändå är igång. Riktigt najs att spela spelen portabelt, lär ju även funka på telefonen om man vill.

Medlem
Skrivet av Evilof:

Jag vill bara inflika att UNGA jag gillade Fists. Slagsmålen var helt okej, och sen var det biljakt, ballongfärd och säkert några fler skillnader.

Egentligen har jag inte så mycket emot Fists, i sig är det en intressant väg genom spelet, hade bara önskat att fightingen känts mer responsiv och givande. Nu står inslaget lite mer som en av spelets mer daterade aspekter.

Skrivet av Hipshot:

Jag älskar detta spelet, jag hade verkligen trott att Indy 4 skulle vara Atlantis. Nu blev det inte så, utan det blev något skit om aliens... det lustiga är att MacGyver därför gör Atlantis bättre än Indiana Jones på film, hitintills...

Gör McGyver Atlantis? Hade inte en aning, det måste jag kolla upp...

Skrivet av Kazutoyo:

kommer faktiskt inte ihåg så himla mycket nu förutom början och slutet.

Känns som en bra utgångspunkt. För egen del är vetskapen om vad som väntar en av de saker som drar ned glädjen i att spela det. I vissa fall är det dock bara trevligt att lunka sig genom ett liknande äventyrsspel fast man vet vad som väntar... men då är pusslen oftast mindre dryga.

Skrivet av GustavA:

Vissa spel bör nog stanna kvar i minnet. Bra recension, du verkar lägga upp en hel del. Skriver du på heltid?

Nej, hobbyskriver endast. Dessa recensioner tar inte så lång tid att snickra ihop. Räknar med ungefär i snitt 2-3 timmar per recension beroende på omfattning, med bildhantering och textskrivande inräknat. Det som tar mest tid är själva spelandet. Har dock skrivit för både Gameplayer.se och Loading.se tidigare.

Skrivet av serdyllon:

När jag med historiens facit i hand blickar tillbaka på min egen bana i livet är det så oerhört mycket som förändrades den där dagen vi åkte till Data Lätt på Backaplan och kom hem med Amigan. Intresset för teknik, grafik, kod, tinkering, you name it. Tålamodet med hårdvara och mjukvara som inte fungerar som förväntat. Det självklara i att alltid bygga datorer själv. En verktygslåda av färdigheter som gjort att jag för evigt lär behöva hjälpa släktingar, vänner, syskon och kollegor med diverse teknikrelaterade spörsmål.

(...)

... och nu väntar jag bara på en smaskig recension av LOOM, denna bortglömda pärla som ingen av vännerna orkade med men som jag av någon anledning föll pladask för

Det är lustigt att i princip samtliga jag känner som pillade runt med Commodore 64 och Amiga säger exakt samma sak, att de formades av vad datorerna hade att erbjuda. De lade sådan oerhört stor fokus på kreativitet... pixla, tracka musik, animera, koda (mången var de som vågade sig på AMOS) ...där de som satt med PC primärt spelade spel. Dessutom verkar de flesta jag känner som primärt tydde sig till Commodore fortfarande vurma för hårdvaran.

Avtrycken ekar i historien.

Skrivet av Kalliban:

Kastar upp den här på att spela-listan! Håller på och kör igenom gamla klassiker på miyoo mini via scummvm. Money Island och Day of the tentacle avklarade, broken sword på gång. Älskar de här gamla spelen, sam and max är nästa på tur. Kanske även spelar om discworld-spelen för hundrade gången när jag ändå är igång. Riktigt najs att spela spelen portabelt, lär ju även funka på telefonen om man vill.

Ogillar inte Sam & Max, men efter Day of the Tentacle var det som att något, vet inte exakt vad, saknades. Dessutom kändes det som att man ville ta steg mot något annat, med ett nytt gränssnitt som inte alls tilltalade mig och i Grim Fandango tappade mig helt (det var ju inte ens längre ett peka och klicka-spel i ordets mer klassiska bemärkelse).

För mig personligen "dog" inte genren för att den stagnerat, utan för att man verkade glömma bort vad som var dess absolut starkaste sidor.

Medlem
Skrivet av Legerdemain:

Mm, det kom två filmer, den ena Atlantis, den andra om kärnvapen. Kolla länken i mitt inlägg bara.


signatur

Too real to be a dream, too painful to be a nightmare.

Medlem
Skrivet av Hipshot:

Mm, det kom två filmer, den ena Atlantis, den andra om kärnvapen. Kolla länken i mitt inlägg bara.

Oj! Av någon anledning syntes inte din länk som en länk för mig tidigare! Skall kolla!

Medlem

Fortfarande mitt absoluta favoritspel.

Tre helt olika sätt att spela igenom en tredjedel av spelet samt att vissa pussel ändras slumpmässigt varje gång du startar ett nytt spel är aspekter som vi knappt ser i äventyrsspel än idag.

Medlem

Köpte spelet till Amiga back in the day. 11 disketter varav en eventuellt pajade men då hade jag redan spelat igenom spelet ett par gånger. Helt underbart spel!

KoP
Medlem

Tur att man hade hårddisk (på hela 120 MB) när man spelade detta och andra spel såsom Willy Beamish, Heart of China och Rise of the dragon på Amigan.

Diskettjonglerandet kunde bli lite väl störande ibland.

Idag spelar man spel som dessa på A500 Minin, inget diskettjonglerande där och väldigt snabba laddtider.

Medlem

Jag spelade det här någon gång i mitten av 90-talet och sedan dess har jag förväntat mig att nästa film skulle vara just om Atlantis. Jag väntar fortfarande:)

Spelet minns jag som fantastiskt, men tror inte jag spelade ut det :/

Medlem

Spelade det härom året och enligt mig var det en stor besvikelse med tanke på hur hypat det är. Jag gillar inte Lucasarts-äventyrsspel där man kan dö.
I Sierra-spel accepterar jag det men känns fel i Lucasarts.

Skribent

Spelade det på PC och det är definitivt ett av Lucasarts bästa äventyrsspel. Det kombinerar mycket och lånar mycket av deras andra spel plus möjligheten att kunna använda en känd filmkaraktär utan att vara låst till en film. En fantastiskt kombo!

Story är välskriven och jag känner väl att spelet är, likt Ghostbusters-spelet, den "riktiga" uppföljaren till filmerna (Nej jag är inte så fascinerad av varken rebooten av Ghostbusters eller Afterlife).

Sen är pixel-letandet något som åldrats väldigt dåligt idag, men där och då var det inget jag tänkte på. Det fanns så mycket hjärta bakom dessa spel, något som saknas i de flesta stora produktioner idag.


signatur

"Writer and Fighter"

xcr
Medlem
Skrivet av GustavA:

Då var det ändå en 4-5 Amigor och hundratals spel i kretsen. Jag har i vuxen ålder undrat var spelen kom ifrån men de liksom bara dök upp.

x-copy gick nog varmt i alla stugor på den tiden 😂

Gnällkuk

Ett av mina absoluta favoritspel genom alla tider! Det var ett jäkla klickande och "testa allt med allt". Man hade ju inte lärt sig engelska på den tiden heller så det var minst sagt en utmaning.


signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Medlem
Skrivet av Hipshot:

Mm, det kom två filmer, den ena Atlantis, den andra om kärnvapen.

Kände inte till dom här två, men tidigare idag så trillade DVDn "Macgyver The TV movies" ner i min brevlåda. Kollar väl på dom I helgen.

Medlem
Skrivet av Kazutoyo:

Kände inte till dom här två, men tidigare idag så trillade DVDn "Macgyver The TV movies" ner i min brevlåda. Kollar väl på dom I helgen.

Kul!

Det är ju tv-filmer, kvalitén är så klart därefter. Jag gillar sådant, men inte alla gör det. De är lite bitterljuva och Doomsday kan lämna en lite moloken efter man sett den.


signatur

Too real to be a dream, too painful to be a nightmare.

1
Skriv svar