Pillars of Eternity har omtalats som en tematisk uppföljare till Baldur's Gate-spelen, men det kommande spelet saknar en av de viktigaste ingrediensen: D&D-licensen.
Licensen var en av sakerna som gjorde Baldur's Gate och Icewind Dale-serierna så tillgängliga. Världen Forgotten Realms kom med myriader böcker och spel som tillsammans utgjordet en guldgruva att hämta lore och historia ifrån.

I nya Sword Coast Legends har licensägarna Wizards of the Coast äntligen öppnat locket till världen igen och låter utvecklarna Digital Extremes och n-Space göra ett nytt spel som till mångt och mycket ser ut precis som vi minns de gamla äventyren. En av nyheterna är att man ska kunna spela med en spelledare, en dungeon master, precis som i bordsrollspelet. Det ska även gå att köra co-op med 3 andra spelare.

Bland utvecklarna sticker främst Dan Tudge ut. Tudge var tidigare regissör och exekutiv producent för Dragon Age: Origins, vilket är goda nyheter för alla som gillar sina rollspel hårda och old-school.