Lantmäteriet blir den andra myndigheten på kort tid som satsar på blocklära.

Förra veckan skrev vi om SGU:s #Minecraft-mod som vill undervisa kreativa kids i geologi men även Lantmäteriet vill använda det populära spelet för att utbilda folket. Lagom till jullovet släpper de därför en enorm landskapskarta över Sverige till Minecraft.

– Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället. Därför jobbar vi för att göra den tillgänglig enkelt och gratis för alla. Att vi tjuvstartar med att släppa kartorna även i Minecraft före julafton är ett led i arbetet att även få den yngre generationen att använda och se möjligheterna med geodata från Lantmäteriet, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Minecraft-världarna genereras för respektive kommun och varje kommun kan innehålla flera miljoner block. Varje block motsvarar cirka 8 verkliga meter men spelets begränsningar gör dock att till exempel berg inte är så höga som de borde vara.

[quote]Fakta

  • Minecraft-världarna genereras för respektive kommun.

  • En kommun i en Minecraft-värld kan innehålla flera hundra miljoner block.

  • När spelet startar befinner man sig i en översiktlig karta. Från kartan kan man hoppa till olika platser i kommunen.

  • Varje block motsvarar cirka 8 meter i verkligheten. (I framtiden, när mer detaljerad kartinformation öppnas, så kan noggrannheten ökas).

  • Det blir mycket data men det finns vissa begränsningar. T ex så kan inte världen rymma hela berg på höjden, så världen blir lite plattare än i verkligheten.

  • Världarna, uppdelade per kommun, kommer att finnas nedladdningsbara i komprimerade fil-paket som är mellan 50-100 MB stora.

  • Världarna är förinställda för så kallade "Creative" mode i Minecraft. Man kan dock med lite handgrepp spela i andra spellägen som "Survival".

  • Lantmäteriets öppna kartdatabaser processas med kartverktyget FME som kombinerar informationen och anpassar den till spelet genom att skapa mängder av Minecraft block. T ex så bestäms att det ska växa skog på skogsmark och att sjöar fylls med vatten i Minecraft.[/quote]

Tack till Kafari, TheMadPanda för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse