I varje sport finns en turnering som alla vill vinna. Hockey har Stanley Cup, bilsport har Formel 1, fotboll har… ehm… Champions League? I Counter-Strike: Global Offensive är det Valve-sponsrade Major som är det alla vill vinna, och igår gick årets första Major av stapeln i Atlanta.

Första dagen inledde som vanligt med gruppspel där 16 lag slåss om första vinsterna i turneringen som förhoppningsvis kan leda till avancemang i tävlingen. Första matcherna var en enkel Best-of-one där mycket hänger på en karta. Och för första gången någonsin är svenska Ninjas In Pyjamas inte med en Major. Istället lägger vi vårt hopp i Godsent och Fnatic.

Gårdagens matcher:

 • Gambit vs North

 • Fnatic vs G2

 • SK vs Hellraisers

 • Virtus.pro vs Optic

 • Na’vi vs Mousesports

 • Liquid vs Envyus

 • Astralis vs Godsent

 • Flipsid3 vs Faze

Mycket kan hända när det bara handlar om en karta och mycket press ligger på de större lagen som bör ta sig igenom gruppspelen. Först ut var Gambit mot North (tidigare Dignitas), där det sistnämnda har varit i väldigt bra form de senaste månaderna. Trots det tog Gambit en relativt lätt vinst på 16-8 över danskarna och får då en poäng till sitt namn.

Svenska Fnatic har slängt spelare fram och tillbaka senaste året har inte riktigt hittat hem med den nya uppställningen, något som då gynnar motståndarna G2. Svenskarna tog ledningen vid första halvan med 9-6 över fransmännen (och belgaren), men föll pladask efter bytet. G2 släppte bara ifrån sig en runda till Fnatic och slog svenskarna med 16-10.

Brazilianska SK gjorde ett väldigt oväntat spelarbyte i slutet på 2016, som innebar att FNX fick lämna laget. Innan laget har hittat en permanent spelare får tidigare Faze-spelaren Fox fylla den tomma platsen. Trots det var det en hyfsat enkel match mot multinationella laget Hellraisers, med ett slutresultat på 16-7 till SK’s fördel.

Nästa match blev kvällens första nagelbitare när polska Virtus.pro mötte amerikanska/kanadetiska Optic. Slagfältet var Cobbelstone och nordamerikanska Optic gick vinnande ur första halvan med 9-6. Polackerna var inte nöjda över det resultatet och tog 10 rundor på Terrorist-sidan för att kamma hem vinsten med slutgiltiga 16-13.

Om Ernst-Hugo tittade på CS skulle han vara nöjd

Storfavoriterna Natus Vincere inledde turneringen med att verkligen visa vart skåpet ska stå för multinationella Mousesports. Slutresultatet blev 16-3 och kan inte klassas som något annat än en överkörning av motståndarna.

Efter den enkla matchen hamnade fokus på amerikanska Liquid och franska Envyus, som såg tävlingens första övertid. Båda lagen lyckades knipa 9 rundor på respektive Terrorist-sida, som ledde till övertid och ett slutresultat på 25-21 till fördel av fransmännen.

Kvällens näst sista match stod för lite klassisk nordisk rivalitet mellan danska Astralis och svenska Godsent där, för att vara helt opartisk, de sistnämnda helt klart är bättre. Lyckligtvis är mitt påstående inte en lögn då Godsent piskade Astralis med hela 16-6. Båda lagen har haft sina problem med spelare och taktiker på sistone, men inledningsvis ser Godsent väl förberedda för årets första Major.

Sent in på kvällen svensk tid började dagens sista match mellan två multinationella lag, Flipsid3 och Faze. Första halvan inleddes med ett poängtavla på 9-6 till fördel av Faze, något som laget inte släppte på vid sidbytet och tog hem vinsten med 16-9 över Flipsid3.

Kommande matcher:

Idag klockan 16:00 börjar andra dagens första match som har samma upplägg som tidigare, det vill säga Best-Of-One. Vinnarna möter vinnarna och gårdagens förlorare möter andra lag med en förlust i bagget, som har betydligt mer att förlora dag två.

 • 16:00 Mousesports vs Hellraisers

 • 17:15 Natus Vincere vs Envyus

 • 18:30 Faze vs SK

 • 19:45 Flipsid3 vs Liquid

 • 21:00 North vs Astralis

 • 23:30 Godsent vs Gambit

 • 00:45 Virtus.pro vs G2

Personligen står SK och Na’vi som favoriter att ta årets första Major, som bara tiden kan avslöja. Vilka tror ni kammar hem Eleague Major 2017?

Skicka en rättelse