De anser speltillverkarnas onlinebutiker bryter mot konsumentlagar.

Den norska statliga förvaltningen Forbrukerrådet har anmält fyra digitala spelbutiker för att de, enligt Forbrukerrådet, bryter mot norska och europeiska konsumentregler. Butikerna som anmäldes var Nintendo eShop, Steam, Origin och PlayStation Store.

Anledningen varför Nintendo eShop anmäls är för att det inte går att avboka förbokningar av spel på plattformen. Forbrukerrådet har tidigare skickat ett brev till Nintendo angående detta. Men det fick de inte gehör på och därför de nu anmält dem till landets motsvarighet till konsumentverket.

Steam, Origin och PlayStation Store åkte anmäldes också i samma veva eftersom Forbrukerrådet menar att dessa tjänster anser att lagstadgade rätt att avbryta köp inte gäller dem.

Forbrukerrådet säger att digitala produkter och tjänster inte existerar i ett laglöst vakuum. Så återförsäljare som de ovannämnda tjänsterna måste ta hänsyn till lagar, regler och konsumenträttigheter precis som alla andra. De tycker att konsumenter ska ha samma rättigheter när de köper digitala spel som vilken produkt som helst.

The digital gaming market is beset with problems surrounding pre-ordering, including unfinished products, copyright protection and misleading advertising. You should be granted the same consumer rights as everyone else when you buy games.

I samband med denna nyhet så gav Forbrukerrådet några tips om vad man bör tänkta på när man köper digitala spel.

  1. Om möjligt, köp från en tjänst som erbjuder återbetalning som Origin och Steam.

  2. Om du är missnöjd med ett spel som du köpt. Be om att få pengarna tillbaka snarast som möjligt.

  3. Om det är något fel med spelet så be om att få pengarna tillbaka även om tjänsten påstår att de inte erbjuder återbetalningar eller returer.

  4. Om du inte får gehör från tjänsten så ska du klaga till Konsumentverket.

  5. Var försiktig med att förboka eller förköpa spel om tjänsten inte erbjuder återbetalning.

  6. Att betala med kreditkort bör ge dig vissa rättigheter men se alltid till att först skicka en dokumenterad förfrågan om återbetalning till tjänsten innan du tar kontakt med ditt kreditkortsbolag.

Om Forbrukerrådet får något gehör denna gång återstår att se.

@Akronym: Jag tycker samma skalla gälla överallt, dvs de som du kommer överens om med säljaren. Staten skall inte blanda sig i över huvudtaget imo. 03/05 @SorbP: Jag inser att det är svårt för staten att kontrollera detta, utan att ta till Nordkorea-metoder, men det är ändå inte rätt att de ska kunna ignorera konsumentlagar hur som helst bara för att det är baserade utomlands. Tycker inte att det är riml... 29/04 @Akronym: ja det kan man tycka. Men det är av naturen enklare att påtvingad lagar när du har en fysisk produkt som. Kräver allting ifrån underhåll samt lagerhållning på svensk mark. Det är också lättare att t.ex verkställa ett import förbud om tillverka... 28/04 Helt rätt av Norrmännen, inte en dag för tidigt när det kommer till att strypa dessa jättars oligopol-liknande makt över konsumenterna. Tyvärr lär det inte få någon större effekt om inte fler länder hakar på, eller om exempelvis hela EU sätter sig på... 27/04 Jag tycker nog ändå att om jag till exempel skulle köpa en Toyota så bör svenska konsumentlagar gälla här i Sverige. Varför ska det vara andra regler för digitala produkter? 27/04 Haha. Sant. Så går det när man inte tänker samtidigt som man skriver. Dock står min poäng om brott mot europeiska lagar och överenskommelser kvar och Norge har en hel del överenskommelser med EU-länderna. Men det är kanske dags att ta tidig helg innan... 27/04 Får väl se hur det här går då. När Valve blev stämda för att inte tillåta försäljning av ens konton så gick stämningen inte igenom, dock så har EU satt regel på att spelen i sig ska kunna anses som vilken annan begagnad produkt som helst och kan inte... 27/04 Mig veterligen så är Norge inte medlem i Europeiska Unionen. Mvh Dirt 27/04 Inte helt sant. EU kör nämligen mycket tillsammans, och bryter ett företag mot lagen i ett land, i det här fallet Norge, utan att förändra sig kan deras produkter förbjudas att säljas i hela EU. Speciellt då om man bryter mot europeiska regler. Finns... 27/04 @Godofcheese: Jag gör det ibland. Men typ dagen innan release för att jag ska ha det nedladdat och klart när jag kommer hem efter jobbet. 27/04
Skicka en rättelse