Tech-jätten Meta (tidigare Facebook) fortsätter sin satsning på virtual reality. Företaget planerar inte mindre än fyra nya VR-headsets till 2024, varav två vänder sig till gamers och två ska vara för kontorsarbete. Det uppger The Information som sett en intern roadmap. Artkeln ligger bakom betalvägg, men återges av PC Gamer och andra.

De två gaming-inriktade headsetsen blir alltså någon sorts uppföjare till Quest 2, företagets trådlösa VR-headset som finns i butik nu. De sägs gå under arbetsnamnen Stinson och Cardiff. Den ena uppges vara mer "high-end" än nuvarande Quest, och den andra blir en enklare modell. Lansering beräknas ske 2023 och 2024. Utöver det finns inga detaljer.

Mer information finns om headsetsen som riktar sig till företag och användning på kontor. De kallas Cambria och Funston, och det första ska få premiär redan i september. Det är en påkostat produkt tänkt för kontorsanvändning, och den har en bra kamera som visar användaren världen utanför hjälmen i bra bildkvalitet. Den ska också ha en högupplöst skärm som är lätt att läsa på, vara designad för längre användning och ha större batteri än Quest 2. Andra funktioner är ögonspårning och avläsning av ansiktets miner. Allt detta ska vara tänkt för att användaren ska kunna jobba utan att ta av sig VR-headsetet, och Meta-medarbetare ska ha kallat den "en laptop för ansiktet". Funston blir å sin sida en senare, uppgraderad variant av Cambria. Prislappen för Cambria tros landa kring 800 dollar*.

Uppgifterna är inte bekräftade.

I mars 2014 stod det klart att Facebook (i dag Meta) köper Oculus VR, företaget som något år tidigare kickat igång VR-vågen med prototypen Rift. I och med Quest 2 krävs ett Facebook-konto, ett krav som fått hård kritik av folk som inte vill använda den gigantiska sociala plattformen. Samtidigt är Meta Quest 2 (som den nu heter - tidigare hette den Oculus Quest 2) lättanvänd, flexibel och synnerligen prisvärd - den ligger på drygt 4 000 kronor, vilket ingen konkurrent är i närheten av.

*Uppdatering: Meta Cambria blir "signifikant dyrare" än 800 dollar, säger en talesperson för Meta till Road to VR. Hur mycket sägs inte, men uppenbarligen ska vi inte förvänta oss ett pris i samma härad som konsumentinriktade headsets som Quest och Vive. Intressant också att talespersonen inte dementerar några av uppgifterna från The Information. Ingen bekräftelse på att allt stämmer förstås, men tveklöst ett tecken på att det finns viss substans i artikeln.