I ett tal kring utmaningarna med att lokalisera spel berättar #Sonys Yeonkyung Kim att företaget såhär i efterhand erkänner att man missbedömde chanserna för (blivande) kultklassikern #Demon's Souls. Spelet är ett vansinnigt svårt och oförlåtande japanskt rollspel, och just på grund av detta ansåg Sony att titeln inte skulle ha någon chans att slå utanför Japan. "Det var ett misstag. Det borde ha släppts som en förstapartstitel", säger man nu.

Efter att ha släppt spelet i Japan var Sony nöjda, och hade det inte varit för att nischade rollspelsstudion #Atlus översatt och släppt titeln i Nordamerika så hade vi förmodligen aldrig hört talas om äventyret. Atlus-släppet blev dock en riktig braksuccé med uppskattningsvis 250 000 sålda exemplar, vilket kan jämföras med att de första planerna var på att trycka dryga 15 000 kopior - något som alltså inte hade räckt på långa vägar.

Demon's Souls släpptes aldrig i Europa men går att importera för den som vill. Och gillar du japanska rollspel är det säkert väl värt besväret, åtminstone om man ska tro Simon eller alla de lyriska utländska recensioner som publicerats.

Svårt men rätt så underhållande. Kan rekomendera ett köp, helt klart. 18/03 Köpte mitt från Elgiganten ganska nyligen. Skitsvårt spel innan jag insåg att man inte ska bry sig om man dör på första varvet när man kör en bana, utan bara att nöta på tills man låst upp alla genvägar så kan man sattsa på att samla souls efteråt :P 17/03 Personligen tycker jag så här att det bara är bra med japanska spel på den västerländska marknaden eftersom de är annorlunda. Mångfald är vad jag vill ha. 17/03 De flesta jag känner har redan skaffat spelet via import "God bless region free software!" *hallelulja* Så vet inte om det kommer sälja i samma utsträcknning här som i USA. Skulle väl vara de som inte hört talas om spelet eller orkat importera det än.... 17/03 Det bästa PS3-spelet! 17/03 Welcome to last year. Asian version, english text & speach: Release date: February 5, 2009 Ett av dom bästa spelen jag har någonsin spelat. Finns massor med bra spel so inte kommer till NA / EU. Börja importera själva :) 17/03 Tycker att det är mycket bra att spel som detta blir populära. Det finns en marknad med oss spelare som inte vill bli skedmatade med välling från spelet, utan vill ha en rejäl utmaning som straffar en när man spelar dåligt. Superenkelt, förlåtande och... 17/03 Tycke de gjorde helt rätt. det jävla spelet är så svårt så man vet inte vart man ska ta vägen. har ett till salu. 17/03 riktigt bra spel, men svårt :P också det första jag fick 100% trophies på :P 17/03 Sony äger ip:t så man behöver nog inte hugga speciellt mycket ;) Dock kan man ju hoppas på att man lägger mer pengar på en uppföljare samt lanserar det utanför japan själva istället för att licensera ut det. 17/03
Skicka en rättelse