"... skakande handleder,
väggljus som matchar
hemskheterna på skärmen
och skräckinjagande blåst"

Efter Apples genomslag hos gemene man med läckert designad hårdvara har också pc-tillverkarna insett att ungefär vad som helst är snyggare än grått och kantigt. Därmed finns pc-hårdvara i en mängd olika utseenden. Att fabriksdesignat är populärt blir tydligt om du besöker ett större LAN - de förr om åren så vanliga hemmamoddarna utgör numera en minoritet.

Med AmBX Premium tar Philips ett kliv i riktning mot visuellt tilltalande datorer. Men det är inte själva datorn som fräschas upp, utan kringutrustningen. Paketet är tänkt att stimulera fler sinnen än bara ögonen, närmare bestämt också hörsel och känsel.

Produkten består av en uppsättning 2.1-högtalare med inbyggda lampor, två lösa fläktar och ett vibrerande handledsstöd. Lampförsedda högtalare låter kanske en smula udda (ta det inte bokstavligt), men om du sprungit på en Philips-tv med så kallad Ambilight (en ram som lyser upp omgivningen kring rutan, den byter färg efter vad som visas på skärmen) vet du att det faktiskt är en ganska behaglig upplevelse. Lamporna ska alltså fylla en liknande funktion, och det till avsevärt lägre pris. Fast fortfarande kostar det en bra slant, den variant vi testat ligger på omkring 3 000 kronor. Billigare upplagor med färre funktioner finns att tillgå om du inte vill ha med alla prylar.

Pimp my pc!

- Snyggt - men nödvändigt?

Tanken är att göra datoranvändningen till en mer stimulerande upplevelse, vare sig det handlar om spelande, filmtittande eller hederligt slösurfande. Avfyrar du en salva i exempelvis Quake 4 ska du belönas med skakande handleder, väggljus som matchar hemskheterna på skärmen och skräckinjagande blåst i ansiktet.

Just det - "ska". Att få allting att fungera ihop är allt annat än enkelt. Ljudet drar igång utan bråk och ljuset går efter lite meckande att få fart på, men skak och fläktar kräver att en specifik programvara körs. Och den fick jag igång först efter intensivt letande på produktens hemsida. Obegripligt nog följer instruktioner om detta inte med och hemsidan - en studie i usel pedagogik - ger just inga ledtrådar alls.

Programvara medföljer förstås, men exakt vad som gör vad av de olika programmen framgår inte. Läget blir inte enklare av att olika program är snarlikt döpta, att de finns i flera versioner och att de överlag är svårnavigerade, ologiska och kraschbenägna. Under 64-bitars Windows Vista fick jag till exempel inte mjukvaran att fungera alls, så testet har bara genomförts på en 32-bitars Windows XP-maskin. Vista-drivare finns, men de är av betakaraktär och bara för 32-bitars.

   

När skak och blås väl fungerar inser jag att jag gärna klarar mig utan dem. Handledsstödet slår alldeles för hårt och även om kraften kan minskas via mjukvaran är utformningen så dålig (stödet är på tok för högt) att jag ändå lägger det åt sidan. Fläktarna är små, något som alla datorbyggare vet betyder hög volym. Drar du upp dem på maxfart (5000 varv per minut) låter de som en mindre hårtork. Då hjälper det inte att högtalarna levererar 160 W musikeffekt (80 W för subwoofern, 40 W styck för satelliterna) och låter hyfsat bra - fläktarna överröstar det mesta. Dessbättre kan varvtalet ställas in, men att Philips inte valde större fläktar från början är ett grundläggande designmässigt fel.

Ett missriktat försök

- Kunde ha funkat om allt hade skötts rätt

"När skak och blås väl fungerar inser jag att jag gärna klarar mig utan dem"

En bit över 100 spel stöds på ett eller annat sätt (återigen - usel dokumentation förvirrar). Fullt stöd lovas för närvarande för bland annat Jericho, Overlord, Quake 4 och Defcon) och utöver dessa finns en rad andra titlar listade. Det synkade ljuset är ett trevligt tillskott till både spelande och musiklyssnande, men det ska sägas att jag personligen klarar mig bra utan blinkeffekter i regnbågens alla färger när jag lirar. Men det kanske är en smaksak.

Detta paket kräver stora portioner tålamod för att uppskatta. Undermålig dokumentation och skräpig mjukvara tvingar fram varningsflaggorna, men samtidigt ska det sägas att mjukvaran tycks vara under konstant utveckling. Om allt fungerade som det är tänkt skulle prylarna vara en trevlig investering för dig som vill blinga din dator till något utöver det vanliga. Tillhör du inte den kategorin eller om du saknar tålamod ska du hålla dig undan.