Halo’s Edge

Stora delar av spelet utspelar sig i natursköna områden som påminner väldigt mycket om miljöer från vilket annat Halo-spel som helst. Du springer omkring, eller kör Warthog (en jeep som kräver lite tillvänjning, i början känns det som den förhatliga Makon, som nästan förstörde #Mass Effects planetuppdrag), i stora öppna landskap utomhus. Men efter ett tag förändras allting. Utan att få med alltför många spoilers måste jag bara berätta om de härliga rymdstriderna, där du är pilot på ett rymdskepp och måste ta dig till fiendens moderskepp. Det är lite #Wing Commander och andra klassiska rymdspel över de här sekvenserna, och man känner sig som Luke Skywalker när fientliga skepp exploderar i en eldpuff efter en lång kanonsalva eller en välplacerad missil.

Rymdflygandet är roligare än du tror, och riktigt riktigt snyggt.

Och när man väl kommer fram väntar en strid i vakuum, där de enda ljud du hör är sådana som fortplantar sig genom din dräkt eller däcket du står på – en skön twist på ett välbekant tema. Längre fram hamnar man så i en stad. Och då menar jag inte en liten bondby, utan här snackar vi storstad med enorma hus och vidsträckta vyer över storslagna stadslandskap. Och allt går i vitt och påminner inte så lite om en krigshärjad version av den stilrena staden i #Mirror’s Edge. Och här kommer jetpacken in; hur tar man sig lämpligast fram i en stad under belägring av onda utomjordingar? Jetpack, så klart!

Lär dig flyga

En hel nivå är byggd kring din nyfunna flygförmåga, och även om man i början mest ramlar ner från pelare man inte riktigt nådde fram till så finner man sig snart och börjar använda jetpacken för att flankera fiendegrupper, fly när motståndet blir övermäktigt och i största allmänhet strida i tre dimensioner på ett helt nytt sätt. Det enda trista är att det är så lite av dessa nivåer, jag hade gärna lekt mer med avancerade taktiker i staden.

Förutom Warthog kan du även köra buggy, VTOL-flygplan och gaffeltruck!

Multiplayerläget Firefight finns förstås fortfarande med från föregående spel. Men nu är det större, och mer modifierbart än någonsin tidigare. Du tjänar pengar på allt du gör i spelet, och kan använda dessa för att köpa på dig bättre och snyggare pansar, snitsigare hjälmar eller kanske bara en lite sexigare röst till din Spartan i multiplayer. Och dessutom kan du köpa till prylar att använda när du bygger om banor efter eget huvud, i den smidiga editorn Forge, som nu har ännu fler möjligheter att modifiera banor.

I korthet är Halo: Reach en logisk förlängning av spelserien. Kontroller, grafik, ljud och episk (men aningen seg i början) story har här nått sin absoluta topp hittills. Och när du är klar med singelplayerläget väntar dig en av de bästa multiplayerupplevelserna på Xbox 360, särskilt om du råkar ha tre vänner som kan sitta och knuffas i soffan, skapa nya sjuka spellägen och kasta popcorn på varandra under matcherna.