Turtle Beach PX4

#Turtle Beach har släppt en del imponerande hörlurar genom åren, främst till pc-plattformen men även för spelkonsoler. Turtle Beach PX4 är ett av företagets senaste trådlösa hörlurar och de fungerar med pc såväl som Playstation 3, Playstation 4 och mobiler. Att namnet är så snarlikt förkortningen för Playstation 4 är ingen tillfällighet då hörlurarna togs fram lagom till lanseringen av Sonys nya konsol, och designen går i samma svarta och blå färger.

Till skillnad från Steelseries H Wireless behöver du här inte koppla in dina mobila enheter via analoga ingångar utan istället ansluts även dessa trådlöst via Bluetooth. Mikrofonen ansluts till Dualshock 4-kontrollen; med andra ord är röstchat uteslutet för Xbox 360, men stöd finns för Xbox One via Microsofts headset-adapter. Den trådlösa kommunikationen mellan hörlurar och system sker via en mottagarenhet som ansluts via digital kabel. Tyvärr får denna box endast ström från konsolens USB-port, vilket är synd med tanke på att konsolerna inte direkt har ett överflöd av USB-portar. Konfigurationen av PX4 var inte en lika smidig process som med Steelseries H Wireless när vi växlade mellan PS3 och PS4, men väl konfigurerat fungerar den trådlösa kommunikationen utmärkt.

Turtle Beach PX4 är välkonstruerade även om designen inte direkt andas premiumkänsla. Kåporna sitter väl runt våra öron och vi upplevde aldrig obehag ens under långa spelsessioner. Något som dock blev besvärligt under vardagligt bruk var att kontrollera hörlurarna, något som görs via hela sju knappar och två rattar för volymkontroll. Under testperioden hann vi aldrig helt få in knapparnas tillhörande funktion i muskelminnet, något som ledde till att vi fick pausa och fundera över var önskad funktionsknapp befinner sig. Ingen katastrof, men ett irritationsmoment.

Vad som positivt överraskade oss var att PX4 fungerar bäst över längre avstånd. Där ljudet till övriga hörlurar började brytas upp när vi gick in i ett närliggande rum höll ljudet till PX4 i stort sett utan problem. Detta i kombination med utmärkt batteritid innebär att Turtle Beach PX4 verkligen låter dig vara trådlös. Företaget uppger femton timmars batteritid, vi uppmätte något mindre än detta men det är ändå mycket imponerande. Endast Steelseries förmår att springa i cirklar runt Turtle Beach. En annan trevlig egenskap med PX4 är att mikrofonen är löstagbar, vilket kan vara användbart om du endast vill använda hörlurarna tillsammans med exempelvis en mobil enhet.

Ljud som förnöjer

De två hörlurselementen på 50 millimeter gör ett mycket bra jobb, framför allt mäktar de med ett högre ljudregister utan att ljudet bryts upp. Även basen är rejäl och ger både spel och film det där extra trycket. Inte Sony Pulse Wireless-klass, men ändå bra. Turtle Beach PX4 stöder även surround-ljud via Dolby Digital Surround-teknik. Det är ett slags pseudo-surround som de båda hörlurselementen skapar tillsammans och resultatet är bäst virtuellt surround av alla lurar i det här testet. Du kan även ändra de virtuella högtalarnas position via ett antal förinställda profiler, detta måste dock göras på mottagarenheten.

Överlag är vi imponerade av PX4. Hade det inte varit för en initialt strulig konfiguration och bökigt handhavande med hörlurarnas knappar hade intrycket endast varit positivt. Hörlurarna är något dyra, men flera nivåer under Steelseries H Wireless och erbjuder dessutom bättre ljud och virtuellt surround. Steelseries geniala system med dubbla batterier saknas förvisso, men batteritiden är god nog för att detta inte ska vara ett problem.