När du ansluter plattan till en TV aktiveras gränssnittet Shield Console Mode där du smidigt kan navigera gränssnittet med handkontrollen, och välja mellan att spela Android-spelen eller kontrollera pc-spel som strömmas från din Nvidia-utrustade pc (så klart) till plattan och därmed TV:n. Du kan välja mellan att spegla plattans skärm till TV:n, eller kan du välja att låta plattans skärm stängas av och endast visas i tv-rutan.

Trots att det alltså är en i stort sett orörd version av Android så stöds inte skärmspegling till en Chromecast, något som stöds i alla moderna Android-enheter. Jag kan inte se någon annan anledning till detta än att Nvidia vill att du ska använda skärmspeglingsfunktionen i Shield Console Hub, vilket alltså kräver att plattan är ansluten till TV:n via HDMI. Trådlös skärmdelning är smidigt och definitivt något vi saknar här. Detta väcker vissa frågetecken om hur Nvidia kommer välja att stöda Googles Android-funktioner i framtiden, något som är omöjligt att sia om nu.

Mjukvarutillägg som skärminspelning och Twitch-sändningar via Shadowplay ger Shield Tablet en unik fördel på Android-marknaden

En av de mest unika och användbara funktionerna i Shield Tablet är möjligheten att spela in det som sker på skärmen via Shadowplay, ett namn som pc-spelare med Nvidia-grafikkort känner igen. Du kan aktivera menyn för Shadowplay via systemmenyn på plattan, eller via en knapp på spelkontrollen. I menyn som dyker upp kan du välja att ta en skärmdump, spela in skärmen manuellt eller automatiskt eller direktsända till videotjänsten Twitch.

Videofunktioner är ett guldkorn

De videofiler du sparar manuellt eller automatiskt sparas i vanligt mp4-format, vilket innebär att du kan ladda upp dem till Youtube via appen direkt på plattan. På så sätt blir Shield Tablet en egen produktionsplattform för videopersonligheter på Twitch eller Youtube. Funktionen kan dock appliceras på annat, exempelvis som du vill spela in ett avsnitt av ett program som spelas i någon av Play-apparna. Detta är en unik möjlighet som du inte kan få någon annanstans, vare sig hos Android- eller IOS-konkurrenterna.

Om du kopplar en Shield Tablet till tv:n blir det en spelkonsol och smart tv-plattform, samt mottagare för strömmade spel från Nvidia-baserade spel-pc:s

Nvidia Shield Tablet är en suverän spelplatta, och till största del en riktigt bra datorplatta i allmänhet. Prestanda, byggkvalitet, batteritid och mjukvara håller alla hög kvalitet, även om vi gärna skulle se att Nvidia fixar till skärmorienteringen och sporadiska prestandatapp.

Skärminspelning och Twitch-sändningar via Shadowplay är en genuint bra funktion som särskiljer Nvidia från konkurrensen, och de ska ha en eloge för att de lyckats få ner latensen mellan den lyckade kontrollen Shield Controller och plattan.

De Shield-exklusiva titlarna som utnyttjar hårdvaran är för få till antalet just nu och det är svårt att sia om detta problem kommer minska eller ej. Det som är mer oroväckande är att Nvidia visar tecken på att inte anamma ny teknik i Android-plattformen så snabbt som de borde kunna. När Android L och Android TV lanseras framöver är det därför oklart om och hur snabbt den nya tekniken blir tillgänglig för ägare av Shield Tablet jämfört med konkurrerande plattor. Men med tanke på att detta är en så pass bra platta till ett relativt lågt pris, kan vi utan problem rekommendera den.

Skärmstorlek:

8 tum

Paneltyp:

IPD/LED

Upplösning:

1920 x 1080

Kretsuppsättning:

Nvidia Tegra K1

Processordel:

Fyrkärning ARM Cortex-A15 á 2.2 GHZ

RAM-minne:

2 GB

Lagring:

16/32 GB intern, upp till 128 GB utökning via Micro SD-minneskort

Trådlösa anslutningar:

Wifi 802.11 a/b/g/n (MIMO), LTE i vissa modeller, Bluetooth 4

Anslutningar:

1 x Mini HDMI 1.4a, 1 x Micro-USB

Ljud:

2x stereo-högtalare, 3.5”-ljudutgång

Batteritid:

10 timmars aktiv drift (19.74 watt-timmars batteri)

Kamera:

5 megapixel HDR (främre), 5 megapixels autofokus HDR (bakre)

Positionering:

GPS/GLONASS

Övrigt:

Stöder 4K-video, pekpennan DirectStylus 2 ingår

Mått (BxDxH):

126 x 9.2 x 221 mm

Vikt:

390 gram

Pris vid test:

cirka 2800 kronor (16 GB wifi-modell)