40. #Colin McRae: Dirt

Rallyföraren McRae omkom i en helikopterkrasch i september, så frågan är om inte Dirt blir det sista spelet i serien. Det är hursomhelst en värdig avslutning av en karriär som haft både toppar och svackor, både på vägarna och som spel. Snabbt, bedårande vackert - och rejält skitigt förstås.

   

   

39. #Armed Assault

Följde tätt i den inofficiella föregångaren Operation Flashpoints fotspår - på gott och ont. Som bäst smått fantastisk krigsrealism, men tyvärr med samma obehagliga buggmängd som förebilden. En övergripande känsla av att vara delaktig gör ändå att spelet orkar sig in på årsbästalistan.

38. #Lego Star Wars: The Complete Saga

Med intresset för Lego spelar det ingen roll om du är ung eller gammal, den enda skillnaden är om du har tid att bygga med klossarna eller inte. Att i vår tidsålder inte komma i kontakt med Star Wars-universumet är snudd på omöjligt. Så kombinationen blir ett tidsstjälande monster av rang. Som jordgubbar och choklad.

37. #Pro Evolution Soccer 2008

Vad som för bara något år sedan var en smärre sensation tas numera för självklart. PES-serien dribblade bort ett stagnerande FIFA med bättre kontroller och tung realism. EA har skärpt till sig och lagt till fler nyheter än kassa spellägen, men vi anser fortfarande att Konami rockar hårdast.

36. #Eternal Sonata

Ett japanskt solorollspel med kompositören Chopin i huvudrollen - pretentiös smörja? Faktiskt inte, denna udda skapelse charmar oss med mer än skönt utseende och snyggt upplägg. "Tvättäkta japansk tv-spelskultur", som vår recensent uttryckte det.

35. #Halo 3

Det skulle bli en slags avslutning i trilogin, med uträtade frågetecken och ett värdigt ihopknytande av säcken. I stället fick vi en totalt oinspirerande handling men ett multiplayerspel som sparkade oss i skrevet med häpnad. Om Bungie visar något så är det att de vet hur en flerspelarskjutare på Xbox 360 ska utformas.

   

34. #S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Underbarnet förvandlades till ett sorgebarn i takt med att releasedatumet gång på gång sköts fram. När det slutligen blev färdigt var det i lätt stympat skick, utan ett par på pappret lovande innovationer. I slutändan blev zonen runt det strålsmittade Tjernobyl ändå väl värd ett besök.

33. #Warhawk

Särskilt många stortitlar har ännu inte släppts till Playstation 3, men Warhawk gör längtan lättare. Detta actionfyllda onlinespel har charmat gamers och recensenter världen över, och de lär inte deppa ihop över den nyligen släppta expansionen.

32. #Final Fantasy XII

Final Fantasy XII är rollspelet som frälste vår skribent. Det är rollspelet som tillhör en serie med ett nästan oräkneligt antal släppta delar. Det är rollspelet som inte har någon röd tråd, men ändå aldrig tappar tråden. Final Fantasy XII är inte mindre än en stilstudie i japanskt rollspelsmys. Hatten av.

31. #Command & Conquer 3: Tiberium Wars

Ett reinkarnerat flerspelarläge blev räddningen för strategispelet som bär rikare anor än många andra. EA visade oss att full motion video fortfarande fungerar och att tiberiumet alltid är lika hett. Samtidigt har man inte vikt en tum från den enkelhet som slog an tonen för hela serien. Resultatet är ett rent föredömligt strategispel.

Årets spel 2007 - plats 41 - 50