App Store är genidraget som gjort Iphone till en storsuccé. Plattformen i sig med sin multi touch-pekskärm är självklart en bra grund, men det är alla tredjepartstillverkare som gör telefonen till precis vad du vill. Eftersom FZ är en sajt om spel har vi valt att begränsa vår första titt på det enorma utbudet till interaktiv underhållning som fungerar såväl på språng som i mysfåtöljen.

Fem gamla bekanta

Doom Classic (49:-)

Det blir knappast mer klassiskt än så här, och återigen visar John Carmack och hans gäng varför de är förstapersonspangarnas kungar även på Iphone. Att spelet flyter på bra är kanske inte så konstigt, det är ju trots allt snart folkölsgammalt. Det som imponerar är hur pass bra kontrollen fungerar. Självkart hjälper det att du inte behöver tänka på att titta upp och ner men den virtuella joysticken känns som gjuten under tummen. Så fort musiken drar igång på E1M1 Hangar så är vi sålda. Synd bara att vi inte får välja svårighetsgrad.

Broken Sword: Director’s Cut (38:-)

Peka och klicka-äventyr på en bärbar plattform där du faktiskt kan Peka och Klicka känns som en vinnande kombination. Och i mångt och mycket är Broken Sword ett givet köp. Problem med en trög kontroll som inte alltid förstår vad jag vill pilla på sänker dock helhetsintrycket. Annars är den mysiga stämningen, de bra röstskådisarna och den härliga grafiken intakt från originalet.

Call of Duty: World at War – Zombies (75:- eller Lite)

När Activision tillkännagav att deras femte titel i Call of Duty-serien skulle innehålla zombies var det många som höjde ett ögonbryn (eller motsvarande smiley). Så här i efterhand var det ett smart drag, de odöda är ju tokheta (inte bokstavligt talat, såklart) och överlevnadsläget passar fint på Iphone. Med co-op för två till fyra personer över wifi, blåtand och till och med online är det svårt att inte skrika "braaaaaaaaains" i en gillande ton.

Plants vs Zombies (22:-)

Popcap, mästare på att stjäla din tid med enkla men beroendeframkallande spel borde inte få släppa spel på Iphone - risken att missa en busshållplats eller ett viktigt möte är helt enkelt för stor. Deras senaste succé Plants vs Zombies, som blandar agrikultur, ruttnande (men envist) kött och tower defence-upplägg fungerar ypperligt med pekgränssnittet. Men lite synd är det att du fortfarande måste spela igenom kampanjen för att komma åt quickplayläget. På pc är det en överkomlig insats men på resande fot blir det ett större gissel.

Giana Sisters (38:-)

Ah, en tvättäkta plattformsklassiker! Och ett stycke stöld så skamlös att spelet drogs tillbaka strax efter release. Giana Sisters mer eller mindre kopierar Super Mario Bros, till glädje för alla som körde Atari ST, C64, Amiga... ja, alla som saknade en NES. Men #Nintendos advokater var som sagt måttligt roade. Om du var med då det begav sig kan Iphone-varianten kännas som ett måste. Och visst är det mycket plattformsnostalgi för pengarna, exempelvis hela 80 nya banor, men samtidigt är styrningen en aning otajt och du måste spela igenom alla nya banor innan du kommer åt de 32 från originalet. Det känns ungefär som förr - ett bra köp, men innerst inne vet man att förebilden var bättre.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse